Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία» οδηγούν πλέον στην αναστολή λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων.

Ads

Μετά κλείσιμο του «mega» εμβολιαστικού κέντρου στο Ελληνικό, σειρά αναμένεται να πάρει το κέντρο του Περιστερίου. Λόγω της μείωσης των ημερήσιων ραντεβού, υπό εξέταση είναι η συνέχιση της λειτουργίας των μεγάλων κέντρων, όπως αυτό στο χώρο της Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Πάτρα, Γιάννενα. Κέρκυρα κ.α.

Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να απευθύνονται σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος βέβαια έχει ήδη δηλώσει τη διαθεσιμότητά του, ώστε να εμβολιαστούν. Ιδιαίτερα οι γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, από 12 ετών και άνω, θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτη παιδίατρο μετά το τέλος Σεπτέμβρη.

Σχετικά με τη σημαντική αυτή αλλαγή, κάποια βασικά στοιχεία επεσήμανε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε ήδη από τον Αύγουστο ισχύει ότι για κάθε νέο ραντεβού που κλείνεται από γιατρό ή φαρμακοποιό σε πολίτη έτσι ώστε να εμβολιαστεί ο γιατρός και ο φαρμακοποιός αμείβονται με 10 ευρώ.

Ads

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι “Όσον αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στην «Επιχείρηση Ελευθερία» αρχικά θα ήθελα να υπενθυμίσω τις αμοιβές. Οι γιατροί αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους, πολίτες στο ιατρείο τους, και 50 ευρώ για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Λεπτομέρειες του προγράμματος όσον αφορά τον ανεφοδιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται είναι αναρτημένες στο emvolio.gov.gr. Άρα όποιος ιδιώτης γιατρός θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αν θέλει μπορεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπαίνοντας στην πλατφόρμα”.

Τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 1.000 ιδιώτες και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα εμβολιασμού 159 ιδιώτες και 14 πολυϊατρεία.

“Από τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, στο χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός μήνα που είναι ενεργοποιημένο, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1.110 εμβολιασμοί, 250 εμβολιασμοί στα ιατρεία και 860 κατ’ οίκον εμβολιασμοί”. Με βάση τα στοιχεία αυτά φαίνεται μικρή η συμμετοχή των ιδιωτών όμως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ακόμη ότι “Το πρόγραμμα συμμετοχής των παιδιάτρων θα είναι βασισμένο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού των ιδιωτών. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες και ο προγραμματισμός στον εφοδιασμό και είναι προγραμματισμένα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με όσους από τους παιδιάτρους δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα τις επόμενες μέρες τέλη Σεπτεμβρίου, το αργότερο έως αρχές Οκτωβρίου”.

Διαβάστε επίσης: Εμβολιασμοί: Δυστυχώς, αποτύχαμε…

Το σχέδιο «3η δόση στον γενικό πληθυσμό»

Την ίδια ώρα το σχέδιο για χορήγηση 3ης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό είναι έτοιμο στο συρτάρι, και η κυβέρνηση αναμένει την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Να ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την «αναμνηστική» δόση και στους υπόλοιπους πολίτες πέραν των ανοσοκατεσταλμένων και ανθρώπων με σοβαρές παθήσεις.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες;

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει λάβει… μήνυμα από τους Επιστήμονες ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για να λάβει και 3η δόση ο γενικός πληθυσμός.

Το επιχείρημα είναι ότι θα πρέπει να δοθεί επίσημη έγκριση για την χορήγηση της από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και δεύτερον οι επιστήμονες θέλουν να έχουν στα χέρια τους ικανοποιητικό αριθμό επιστημονικών μελετών που θα τους βοηθήσουν να πάρουν ασφαλή απόφαση.

Γιατροί και επιστήμονες παγκόσμιου κύρους, σε αρθρογραφία τους σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση δεν δικαιολογείται 3η δόση στον γενικό πληθυσμό. Το επιχείρημα τους είναι ότι τα εμβόλια ακόμη παραμένουν πολύ αποτελεσματικά απέναντι στον ιό και στη μετάλλαξη Δέλτα και προστατεύουν επαρκώς από σοβαρή νόσηση. Παράλληλα συστήνουν προτεραιότητα στην λεγόμενη “αναμνηστική” δόση σε ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες, των οποίων η ζωή κινδυνεύει αν προσβληθούν από τον «φονικό» ιό.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της 3ης δόσης αναμένεται να ανοίξει σε επόμενη φάση και για τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας υγείας αλλά και τους πολίτες οι οποίοι έκαναν την πρώτη δόση με την κυκλοφορία των εμβολίων, δηλαδή πριν 6 έως 8 μήνες.

Επίσης, πριν από κάθε συζήτηση για επέκταση της χορήγησης της 3ης δόσης στον γενικό πληθυσμό, συζητείται να προηγηθούν και οι άνω των 60 ετών.