Το βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνει εκλογές – προσώρας τουλάχιστον – και τοποθετεί τον ανασχηματισμό στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Το εναλλακτικό σενάριο φέρνει τον ανασχηματισμό νωρίτερα, έως το τέλος Μαίου, και αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των εκλογών ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Ads

Το δεδομένο είναι πως ο ανασχηματισμός έχει «κλειδώσει» για το Μαξίμου παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και η μορφή που θα έχει η επικείμενη κυβερνητική αναδόμηση θα αποτελέσει και το πρώτο, απτό δείγμα για το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκη ζυγίζει σοβαρά την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών έως το φθινόπωρο: Εάν το νέο υπουργικό συμβούλιο βασιστεί στο συμβατικό πολιτικό προσωπικό και στην τήρηση των εσωκομματικών και τοπικών ισορροπιών, τότε «πάμε σε κάλπες μέσα στο επόμενο εξάμηνο» όπως λέει χαρακτηριστικά «γαλάζιος» βουλευτής. Εάν το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει περισσότερα πρόσωπα «τεχνοκρατικού» και «επιτελικού» προφίλ, όπως εκείνα που το Μαξίμου έβγαλε μπροστά στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τότε τα εκλογικά σχέδια δεν ακυρώνονται μεν αλλά – κατά το ίδιο «γαλάζιο» στέλεχος – «μπαίνουν στο συρτάρι των πολιτικών εφεδρειών».

Στις ρευστές ακόμη παραμέτρους εντάσσεται και το εάν και σε ποια έκταση ο ανασχηματισμός θα έχει δομικά χαρακτηριστικά – γεγονός, που επίσης θα δώσει στίγμα για τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις. Από εκεί και πέρα όμως, οι γνωρίζοντες τα τεκτενόμενα σε Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία θεωρούν δεδομένες τουλάχιστον τέσσερις αποχωρήσεις από την παρούσα κυβέρνηση. Και, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, οι πρώτοι που θα φύγουν θα είναι εκείνοι που… μιλούν όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα πέφτοντας, ενίοτε, και σε επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη.

Η περιγραφή αυτή φωτογραφίζει τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς: Τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ads

Ο πρώτος χρεώνεται με σειρά επιπόλαιων χειρισμών και απουσία ουσιαστικών πολιτικών παρεμβάσεων στην μεγάλη κρίση του τουρισμού μετά την πανδημία. Ο Γιάννης Βρούτσης έχει «καεί» μετά το φιάσκο των vouchers, η Λίνα Μενδώνη δείχνει σταθερά – με αποκορύφωμα το μέτωπο με τους δημιουργούς εν μέσω του lockdown – ότι δεν δύναται να αντιληφθεί την ύπαρξη του πολιτισμού πέραν του αρχαιολογικού φάσματος, και ο Γιάννης Πλακιωτάκης δεν φαίνεται να απέκτησε ποτέ ουσιαστικούς διαύλους επικοινωνίας με τον ναυτιλιακό και εφοπλιστικό χώρο.

Χθες, ο υπουργός Ναυτιλίας κατάφερε να προκαλέσει κι ένα μίνι χάος στην κυβέρνηση ανοίγοντας ζήτημα για το εάν… η Εύβοια είναι νησί, κι εάν εντάσσεται ή όχι στην ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ διαφορετικών νομών που θα ισχύσει από την Δευτέρα. Το ολίσθημα αποδίδεται από συναδέλφους του στο άγχος του να κάνει δημόσιες εμφανίσεις και να δείξει ότι έχει ενεργό εμπλοκή στο σχέδιο επαναλειτουργίας της χώρας μετά το lockdown – ένα άγχος, που εκπορεύεται ακριβώς από τις φήμες περί επικείμενης αντικατάστασής του.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που θα μπουν στην κυβέρνηση, πολλά θα κριθούν από το εάν το βασικό στίγμα του ανασχηματισμού θα είναι πολιτικό ή «τεχνοκρατικό». Θεωρείται ωστόσο σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστρέψει στο προσκήνιο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πηγαίνοντας μάλλον στο υπουργείο Άμυνας, ενώ στην κυβέρνηση αναμένεται να μπει και η Όλγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνοντας είτε τον Τουρισμό, είτε τον Πολιτισμό – ή ενδεχομένως και το υπερυπουργείο που εξ αρχής διεκδικούσε με την ένωση και των δύο χαρτοφυλακίων.

Το κεντροαριστερό αποτύπωμα που θέλει να διατηρήσει στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανό να περιλάβει τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη με ισχυρές πιθανότητες να του δοθεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, ενώ πάντα παίζει και το σενάριο υπουργοποίησης του Ηλία Μόσιαλου παρ’ ότι ο ίδιος παραμένει στο Λονδίνο και εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από την ενεργό πολιτική.

Υποψήφιοι προς μετακίνηση φέρονται οι νυν υπουργοί Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ σημαντικές ανακατατάξεις αναμένονται και στα πολυάριθμα υφυπουργεία. Προς την έξοδο φαίνονται να οδεύουν οι υφυπουργοί Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ σε υφυπουργείο του παραγωγικού κλάδου είναι πιθανό να μετακινηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στη θέση του θα αναβαθμιστεί, πλην απροόπτου, η νυν αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.