Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επικύρωσε την Τετάρτη το βράδυ τις υποψηφιότητες που εισηγήθηκε η Κουμουνδούρου για 13 περιφέρειες και 3 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Εκτός από την υποψηφιότητα Μητρόπουλου για την περιφέρεια Αττικής, αντιρρήσεις συνάντησε και η επιλογή Πορτάλιου στο δήμο της Αθήνας.

Ads

Στελέχη του ΣΥΝ αφενός θεωρούν ότι η ηγεσία προέτρεξε αποφασίζοντας σχετικά πριν από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, αφετέρου εκτιμούν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα ως «αδύναμη» να πετύχει το στόχο του διψήφιου ποσοστού. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο βουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος στην εισήγησή του τόνισε μεν ότι εκτιμά την κ. Πορτάλιου, αλλά δήλωσε ότι διαφωνεί με την επιλογή της για το δήμο της Αθήνας, προβλέποντας ότι το ποσοστό του ΣΥΝ θα είναι αρκετά κάτω από το αντίστοιχο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Ο ίδιος έκανε λόγο για απαράδεκτο τρόπο ανακοίνωσης της υποψηφιότητας από την ηγεσία.

«Την τελική απόφαση θα την έχει η ΚΠΕ», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, απέδωσε την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του ονόματος Πορτάλιου στην πρόθεσή του να κλείσει τη συζήτηση περί δικής του υποψηφιότητας στο δήμο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, η ομάδα Λαφαζάνη κυκλοφόρησε κείμενο, μέσα από το οποίο εκφράζει τη διαφωνία της με τους χειρισμούς της ηγεσίας οι οποίοι οδήγησαν στη στήριξη Μητρόπουλου και αφήνει να φανεί πως θα κρατήσει αποστάσεις από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, προκαλώντας τις αντιδράσεις στελεχών κοντά στην ηγεσία.

Ads

Ο ΣΥΝ συναινεί με τις υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (Τάσος Κουράκης), Δυτικής Ελλάδας (Βασίλης Χατζηλάμπρου), Ηπείρου (Γιάννης Παπαδημητρίου), καθώς και στους δήμους Αθήνας (Ελένη Πορτάλιου), Πειραιά (Νίκος Λεγάκης) και Θεσσαλονίκης (Τριαντάφυλλος Μηταφίδης).

Επίσης, συνεργάζεται με τους Οικολόγους Πράσινους στην περιφέρεια Ιονίου (Θοδωρής Γαλιατσάτος) και Δυτικής Μακεδονίας (Αντώνης Κιρίνας). Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την υποψηφιότητα στο Νότιο Αιγαίο (Νίκος Χρυσόγελος) -(είχε γραφτεί αρχικά εκ παραδρομής: Βόρειο Αιγαίο).

Κόντρα με Καμίνη

Μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ και απαντώντας στην ερώτηση γιατί ο ΣΥΝ δεν στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Καμίνη για το δήμο της Αθήνας, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Στα κινήματα πόλης δεν έχει καμία εμπειρία. Ακόμα κι αν έχει εμπειρία, υποστηρίζεται από εκείνες τις δυνάμεις που χάιδεψαν, να μην σας πω προστάτευσαν όλα τα μεγάλα συμφέροντα, τον κ. Βωβό, που τώρα με το fast truck, θέλει να τα φτιάξει όλα μέσα σε μια νύχτα, αυτούς που έκαναν τα στραβά μάτια για την υπόθεση του πάρκου στο Γουδί, Κύπρου και Πατησίων, απ΄ αυτούς υποστηρίζεται».

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της πλευράς Καμίνη: «Η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη για τον Δήμο της Αθήνας συσπειρώνει, σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα, ανθρώπους και δυνάμεις που προέρχονται από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα, τα κινήματα της πόλης και την κοινωνία. Ο συνδυασμός “Δικαίωμα στην πόλη” του Γιώργου Καμίνη προτείνει ένα νέο μοντέλο για τον Δήμο και την πόλη. Έχει απέναντί του το αδιαφανές και σπάταλο σύστημα της πιο καταστροφικής για την Αθήνα δημοτικής αρχής από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Χρειάζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην απερχόμενη δημοτική αρχή, μια θετική στάση προκειμένου να αλλάξουμε την κατάσταση στην πόλη».

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Πορτάλιου «μια αριστερή αυτοδιοικητική απάντηση σε αυτά τα σενάρια αντίστοιχου κύρους και εμβέλειας με την υποψηφιότητα του Λέοντα Αυδή, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις». Επιπλέον, υποστήριξε: «Το πολιτικό σχέδιο που υπηρετεί η διασπαστική κίνηση του Μετώπου Ανατροπής, είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού μορφώματος αντιπαραθετικού και ανταγωνιστικού προς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Γενικότερα, σχολιάζοντας την επικαιρότητα και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους κάλεσε κανένας στην αρμόδια επιτροπή να πουν την άποψή τους. Και μονάχα ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα … Δεν είναι ενοχοποιημένη κοινωνική κατηγορία εξ οφίτσιο (…) Θεωρούμε ότι τα κλειστά επαγγέλματα όντως είναι μια παθογένεια της ελληνικής οικονομίας, όμως εδώ πρέπει να δούμε ταυτόχρονα και μεταβατικές διατάξεις, πρώτον. Και δεύτερον πρέπει να δούμε και πώς θα αποτρέπεται η δημιουργία ολιγοπωλίων και καρτέλ σε όλα τα επαγγέλματα. Γιατί αν το πρόβλημα είναι ότι είναι κλειστό το πρόβλημα των φορτηγατζήδων, για να πάμε λίγο παραδίπλα. Τι καρτέλ υπάρχει στα καύσιμα; Τι καρτέλ υπάρχει στα είδη διατροφής; Αυτά δεν μας ενοχλούν; Δεν είναι κλειστά αυτά τα επαγγέλματα; Αυτά τα πεδία αγοράς δεν είναι κλειστά; Τα μεγάλα συμφέροντα είναι κλειστά. Το πρόβλημά μας είναι οι φορτηγατζήδες αυτή τη στιγμή σ΄ αυτή τη χώρα;».

Ο ίδιος άφησε αιχμές με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες: «Είδαμε ποιοι τα φάγανε μαζί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτοί οι οποίοι με κατηγορούσαν ότι είμαι παιδί των βορείων προαστίων έχουν εισόδημα 700 χιλιάρικα το χρόνο και βγαίνουν και λένε με απίστευτο κυνισμό και με το αίσθημα του ανεξέλεγκτου και της ατιμωρησίας της εξουσίας ότι όλοι οι μαζί τα φάγαμε. Ε δεν τα φάγαμε όλοι μαζί σ΄ αυτόν τον τόπο. Προκειμένου μάλιστα να δημιουργήσουν τεκμήριο αθωότητας μέσα από τη λογική της συλλογικής ευθύνης Όλοι μαζί φταίμε. Ε, δεν φταίμε όλοι μαζί! Κάποιοι τα έφαγαν, κάποιοι προστάτευσαν μεγαλοεργολάβους, κάποιοι ήταν ομοτράπεζοι στα κότερα μεγαλοεπιχειρηματιών, κάποιοι πήραν από τη Siemens και κάποιοι έκαναν αντιπολίτευση σ΄ αυτόν τον τόπο και κάποιοι υπερασπίζονται ιδέες και αξίες. Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Και σήμερα επιχειρείται ένα ακόμα μεγαλύτερο φαγοπότι μέσα απ΄ αυτή την προσπάθεια, με πρόσχημα την κρίση, να ανοίξουμε τα πάντα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να καταστρατηγήσουμε Σύνταγμα, περιβαλλοντικούς νόμους, Συμβούλια της Επικρατείας και να τους τα δώσουμε όλα. 270 εκατομμύρια, λέει ο κ. πρωθυπουργός, ελάτε να τα πάρετε».