Προς οριστικοποίηση φαίνεται να βαίνουν οι κυβερνητικές αποφάσεις για παράταση του καθολικού lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, αλλά και πιο αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού, η οποία φαίνεται να βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου.

Ads

Συγκεκριμένα, ο «κύβος ερρίφθη» αναφορικά με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr. Το πιθανότερο είναι πως το κλείσιμο θα αφορά το σύνολο της χώρας, όπως εξάλλου είναι και η τελική εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων. Ωστόσο εξετάζεται και το σενάριο να περιοριστεί το «λουκέτο» μόνο στη Θεσσαλονίκη ή στις πιο επιβαρυμένες περιοχές. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από τη Δευτέρα, ενώ η επίσημη ανακοίνωσή, αν και αναμενόταν να γίνει το απόγευμα της Παρασκευής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τελικά θα γίνει το Σάββατο από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Επιπλέον, οι κυβερνητικές αποφάσεις φέρεται να προβλέπουν και αυστηροποίηση στην εφαρμογή της τηλεργασίας στην πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο μεγαλύτερη παράταση του lockdown, με τις εισηγήσεις των  μελών της επιτροπής Τσιόδρα να προβλέπουν την διατήρησή του έως και τις 13 Δεκεμβρίου. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητή μικροβιολογίας, Αθανάσιου Τσακρή, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη επεσήμανε πως θεωρεί την πανελλαδική παράταση του lockdown δεδομένη, ενώ υποστήριξε ότι κατά τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Ads

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως υπάρχουν και άλλες εισηγήσεις για lockdown-«ακορντεόν» (21 μέρες καραντίνα, 14 μέρες ελεύθερη κυκλοφορία) ή ακόμη και για καθολικό lockdown μέχρι και τις αρχές τους Ιανουαρίου.

Το βασικό όμως και κρίσιμο ζήτημα παραμένει η ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με κλίνες ΜΕΘ αλλά και προσωπικό, καθώς πολλά νοσοκομεία της χώρας έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αντοχών τους. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα παραμένουν απολύτως ρευστά καθώς εκτός των πιθανών απρόβλεπτων εξελίξεων σε υγειονομικό επίπεδο, διατηρείται σταθερή και η ενδοκυβερνητική σύγχυση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων για τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε χθες το βράδυ στο MEGA πως εξετάζεται το κλείσιμό τους, για να διαψευστεί από την Νίκη Κεραμέως. «Δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο σχολείων», δήλωσε στον ΣΚΑΙ η υπουργός Παιδείας, λέγοντας ότι από την αρχή της κρίσης η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς και «οι ειδικοί δεν το έχουν συστήσει αυτό ακόμα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων». Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέτρεψε και πάλι τις δηλώσεις της Κεραμέως λέγοντας πως το κλείσιμο των δημοτικών είναι ένα πιθανό σενάριο.