Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αλλά και την υποχρεωτική στράτευση στα 18 αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. 

Ads

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ έχουν καταθέσει τη σχετική εισήγηση που αφορά την αύξηση την στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς από τους 9 στους 12 μήνες, ώστε να εξισωθεί με αυτή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Σύμφωνα τον ΣΚΑΙ, για όσους κατατάχθηκαν στον στρατό στις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία κατά 1,5 μήνα ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα. 

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, εξετάζεται και η υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου. 

Ads

Πέτσας: Συζήτηση χωρίς ταμπού για την αύξηση της θητείας

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΙ συνέδεσε τις αλλαγές αυτές με την τουρκική προκλητικότητα. «Κάνουμε ό,τι πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι σκέψεις και συζητήσεις για αλλαγές στη θητεία», ανέφερε ο Στελιος Πέτσας. 

Επιπλέον είπε ότι έχουν μειωθεί οι νεότεροι στο στράτευμα, σημειώνοντας ότι ένα ζήτημα είναι η στράτευση στα 18 έτη, κι ένα άλλο η διάρκεια της θητείας, που πρέπει να συζητηθεί «χωρίς ταμπού». Υποστήριξε, ότι «όλα αυτά είναι συνάρτηση της τουρκικής προκλητικότητας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση «δεν είμαστε στη φάση της απόφασης» αλλά κάποια ταμπού θέματα πρέπει να τεθούν όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξωτερικές απειλές. Μετά τη συζήτηση θα παρθούν οι αποφάσεις πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα γίνει «όχι ερήμην της κοινωνίας, μαζί με την κοινωνία».