Σκληρές επιλογές και λίγος χρόνος είναι η «προσφορά» που καταθέτει στην Ελλάδα το κλαμπ των πιστωτών μέσω της G7 – μια «προσφορά» που πλέον φέρει και την υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα.
Η αμερικανική πίεση και παρέμβαση προς την Ευρώπη για άμεση λύση στο ελληνικό δράμα υπέστη ισχυρή άμβλυνση στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Γερμανία, γεγονός που δεν θεωρείται από τους αναλυτές άσχετο με τη διατήρηση των λεπτών ισορροπιών μεταξύ των πιστωτών, και δη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.
Το δια ταύτα ήταν ότι ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνέδεσε πλέον ευθέως την έξοδο από την κρίση με την ανάληψη «σκληρών και δύσκολων αποφάσεων από την Ελλάδα», παρ’ ότι πρόσθεσε πως άπαντες συμφωνούν στην ανάγκη για επίλυση του προβλήματος και πως «όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν ευελιξία».
«Ο Ομπάμα ασκεί νέα πίεση προς την Ελλάδα» ήταν το σχόλιο του ανταποκριτή των Financial Times στις Βρυξέλλες Πήτερ Σπίγκελ μετά την αυλαία της συνόδου της G7, ενώ το Bloomberg έγραψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σ΄αυτή την εβδομάδα της «επείγουσας διπλωματίας» θα αντιμετωπίσει «ενιαίο και ενωμένο μέτωπο από τους ηγέτες της G7 που ζητούν μια κίνηση για τον τερματισμό του αδιεξόδου».
«Ο χρόνος τελειώνει, κάθε μέρα μετρά» ήταν το συνακόλουθο μήνυμα της Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Φανσουά Ολάντ ήρθε να προσδιορίσει ως έσχατο χρονικό περιθώριο για συμφωνία το τέλος Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να περιορίζει την διαμεσολαβητική εμπλοκή του μετά το θυελλώδες Σαββατοκύριακο μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν και, παρά τον επικοινωνιακή και διαπραγματευτική δραματοποίηση, οι συνθήκες για την ελληνική πλευρά σ’ αυτή την τελική φάση της μάχης μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολες.
Στο δια ταύτα και, εν όψει της συνάντησης Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα την Τετάρτη το μήνυμα που εκπέμπουν οι πιστωτές είναι καθαρό: Δεν επιθυμούν τη ρήξη μεν, αλλά και δεν προτίθεται να κάνουν υπαναχωρήσεις που θα δικαίωναν πολιτικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ευρώπης. Εν ολίγοις, επιστρατεύουν τα έσχατα μέσα πίεσης για μια συμφωνία, στην οποία η ελληνική αριστερή κυβέρνηση θα καταβάλει υψηλό – και ενδεχομένως – δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση καταβάλει τις τελευταίες προσπάθειες για να μην βρεθεί εγκλωβισμένη τόσο στη διαπραγματευτική μέγγενη όσο και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο: Επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους της διαπραγμάτευσης και απεμπλοκής και, ταυτόχρονα, διαμηνύει ξανά πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει το θέμα του χρέους.
Την, αρκούντως δύσκολη, αυτή άσκηση ισορροπίας έχουν αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος οι οποίοι έσπευσαν χθες στις Βρυξέλλες για να συναντήσουν με το επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016.
Στις αποσκευές τους οι δύο έλληνες υπουργοί κόμισαν τις «βελτιωτικές προτάσεις» για το χρηματοδοτικό σκέλος και το δημοσιονομικό μέτωπο, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για επικείμενη εγκατάλειψη της έκπτωσης του 30% στον ΦΠΑ των νησιών. Όπως ανέφεραν χθες το βράδυ πηγές που βρίσκονται κοντά στην διαπραγματευτική ομάδα, η κατάργηση της έκπτωσης μοιάζει μονόδρομος προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα οριζόντια φορολογικά μέτρα και να καλυφθεί ένα κενό της τάξης των περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, τα μηνύματα τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο δείχνουν ότι οι πιστωτές θα επιμείνουν σε – πολιτικό και οικονομικό – τίμημα πολύ πιο σκληρό από τον ΦΠΑ των νησιών για να υπάρξει άμεση λύση, η οποία θα περιλαμβάνει – αν μη τί άλλο – και σαφή οδικό χάρτη για το θέμα του χρέους.
Η συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη
Το δύσκολο τοπίο επιβεβαίωσε και η συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη στο Βερολίνο, όπου οι δύο υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν, για μια ακόμη φορά, ότι… διαφωνούν.
Ενδεικτική ήταν και η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην «Tagespiegel» όπου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην πρόταση των πιστωτών είπε πως «μια τέτοια πρόταση κάνει μόνο όποιος δεν θέλει οποιαδήποτε συμφωνία».
Πέραν, πάντως, των διαπιστώσεων του χάσματος, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εντοπίζουν και μια διαφορετική σημειολογία στην, «ιστορική» πλέον και αμφιλεγόμενη σχέση Βαρουφάκη – Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο «εχθρική» όσο προβάλλεται αλλά περισσότερο «πατερναλιστική» από την πλευρά του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Ενδεικτικά είναι και τα σχόλια ανταποκριτών στο Βερολίνο, οι οποίοι επεσήμαναν πως έχει την δική του αξία και σημειολογία το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τροποποίησε χθες το πρόγραμμά του για να δεχθεί τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ πρόσθεταν ότι ο γερμανός υπουργός επιχειρεί να γίνει ένα είδος «καθοδηγητή» του νεαρότερου έλληνα ομολόγου του, αντίστοιχα με τον ρόλο που δείχνει να επιδιώκει και η Ανγκελα Μέρκελ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >