«Είναι μύθος ότι η ήττα του ΠΑΣΟΚ θα φέρει τη χρεοκοπία του λαού. Το αντίθετο», διαμήνυσε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική ομιλία του κόμματος, στο Πεδίον του Άρεως. «Μολών λαβέ», δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ύστερα από την προαναγγελία ενδεχόμενης προσφυγής στην κάλπη, στο πλαίσιο βουλευτικών εκλογών.

Ads

«Η ψήφος έχει πολιτικό χαρακτήρα και πολιτικό αποτέλεσμα», επισήμανε, ζητώντας τη στήριξη στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Αυτό που δεν θέλουν ο πρωθυπουργός και η ΕΕ είναι η λαϊκή συνείδηση και λαϊκή συσπείρωση κόντρα τις επιλογές του κεφαλαίου», σημείωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στις 7 και 14 Νοεμβρίου «κρίνεται κυρίως αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα βάλει φρένο στα χειρότερα, θα δημιουργήσει δυναμική, ή θα πάμε ακόμα πιο πίσω, νομιμοποιώντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

«Και αν το μνημόνιο τυπικά λήξει, θα έχουμε νέο Μνημόνιο διαρκείας», υποστήριξε, διαμηνύοντας χαρακτηριστικά: «ΟΧΙ στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟ της ΕΕ, που οδηγεί το όριο συνταξιοδότησης στα 68 ακόμα και ως τα 70. ΟΧΙ στους ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ».

Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «θέλει πάση θυσία να υποκλέψει την ψήφο του λαού με εκβιασμό, με τρομοκρατία περί χρεοκοπίας, τον θέλει παθητικό, μοιρολάτρη, υποταγμένο, για να μπορεί να περηφανεύεται στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον ότι έχει το λαό στο τσεπάκι του».

Ads

Η ίδια διατύπωσε τη χαρακτηριστική άποψη ότι «η κρίση δεν είναι ελληνικό προϊόν, ούτε γέννημα της διαφθοράς και «λαμογιάς» που αρέσκονται να λένε η κυβέρνηση και η ΝΔ, για να κρύψουν την κύρια και βασική αιτία. Είναι κρίση που έρχεται ύστερα από υπερσσυσσώρευση κεφαλαίων, κερδών και εμπορευμάτων».

«Εμείς δεν σας ζητάμε να δώσετε λογαριασμό τι κάνατε χθες και προχθές, όμως σήμερα το τι αποφασίζετε κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις άμεσες εξελίξεις», τόνισε, απευθυνόμενη στους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Το ποτήρι της αγανάκτησης και της οργής έχει πια ξεχειλίσει» τόνισε στο χαιρετισμό του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θανάσης Παφίλης, στη ανοιχτή κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Άρεως, καλώντας το να δώσει «απάντηση στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ», αλλά και στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Απευθυνόμενος σε όσους στο λεκανοπέδιο της Αττικής αναφέρθηκε στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως την ανεργία και ειδικά στη ζώνη του Περάματος, την έλλειψη αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα στο Θριάσιο και στα Οινόφυτα, στο κάψιμο της Πεντέλης και της Πάρνηθας, στην ποιότητα ζωής της λαϊκής οικογένειας, για το σύνολο των προβλημάτων από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, μέχρι το χάλι της επικίνδυνης διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι «πίσω απ’ όλα αυτά τα προβλήματα κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές που τα υπηρετούν».

«Οι εκλεκτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την Αττική» θα ωφελήσουν ελάχιστους μονοπωλιακούς ομίλους δήλωσε και πρόσθεσε πως «στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων θα επεκταθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η προσωρινή κακοπληρωμένη εργασία, η κατάργηση κάθε όρου προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

«Αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουν ο Σγουρός, ο Κικίλιας, ο Δημαράς και ο Μητρόπουλος αν εκλεγούν στην περιφέρεια Αττικής και σε αυτή άλλωστε έχουν δεσμευτεί και αυτοί και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν», κατέληξε.

«Με σιγουριά δηλώνουμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένας ευνοϊκότερος πολιτικός συσχετισμός το βράδυ της Κυριακής στην Αττική, την Αθήνα, τον Πειραιά. Ένας ευνοϊκός πολιτικός συσχετισμός στον οποίο θα στηριχτεί ο εργατικός- λαϊκός κόσμος, θα είναι το δικό του ανάχωμα στα χειρότερα που έρχονται, η δική του γραμμή αντεπίθεσης για να βάλουμε φρένο, να εμποδίσουμε, να ματαιώσουμε μέτρα». Αυτό τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Σοφιανός, με τη σειρά του στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.

«Θα “ματώσουμε” για να πάρει “ανάσες” ο άνεργος, ο εργάτης, ο μισθωτός στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο αυτοαπασχολούμενος, η νεολαία. Για να καταργηθούν οι συμβάσεις μαθητείας για τους νέους για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, για να μην αλώσουν οι δήμοι και οι επιχειρηματίες τα σχολεία, για να γίνει καθολικό το δικαίωμα στην δωρεάν- δημόσια προσχολική αγωγή, για να ορθώσουμε μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», τόνισε και κατηγόρησε τους υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές.

«Ο Κακλαμάνης μαζί με τον Καμίνη θέλουν να περιορίσουν τις διαδηλώσεις και όταν η Αθήνα πλημμύριζε από χιλιάδες διαδηλωτές, αυτοί ήταν απόντες, δυσφημούσαν λέγοντας: κλείνουν τα μαγαζιά οι διαδηλωτές», τόνισε. «Και οι δύο υποψήφιοι της κυβέρνησης και της ΝΔ μαζί με τα εξαπτέρυγά τους, θεωρούν δεδομένη αυτή τη βάρβαρη επίθεση που έχει γονατίσει τη λαϊκή πλειοψηφία και τσακώνονται για τους τύπους», είπε.

«Την Κυριακή ψηφίζεις για όλα, συναντιέσαι στην κάλπη με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί στις δύσκολες μέρες που έρχονται χρειάζεσαι ισχυρό ΚΚΕ, γιατί μπροστά στα χειρότερα που ετοιμάζουνε χρειάζονται καθαρές κουβέντες: ή με τα μονοπώλια ή με το λαό. Τέτοια συμμαχία χρειαζόμαστε, όχι ανεμομαζώματα ενσωμάτωσης που στο δήμο πάνε μαζί και στην περιφέρεια γίνονται από τρία χωριά χωριάτες», κατέληξε ο Νίκος Σοφιανός.