Την παραπομπή του ιδρυτή της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» Αντώνιου Παπανικολάου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων -με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 ετη, αλλά και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 ετη- προτείνει στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Νομικός.

Ads

Ο εισαγγελικός λειτουργός, μετά το πέρας της ανάκρισης και μελετώντας το αποδεικτικό υλικό, κατέληξε πως «υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής του κατηγορούμενου ώστε να παραπεμφθεί σε δίκη», για τις καταγγελίες δύο ανήλικων φιλοξενούμενων σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Η υπόθεση της «Κιβωτού» είδε το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2022, μετά από σειρά καταγγελιών για κακοποίηση ανηλίκων εντός των δομών της οργάνωσης. Σε βάρος του ιερωμένου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός 19χρονου πρώην τρόφιμου της Κιβωτού και ενός 15χρονου που φιλοξενείται ακόμη σε δομή της οργάνωσης. Οι ασελγείς πράξεις φέρεται να έλαβαν χώρα από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, «ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την κυρίαρχη θέση που είχε στην εν γένει λειτουργία και τις δραστηριότητες της Κιβωτου, την εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν σε αυτόν τα παιδιά αλλά και το ιερατικό του σχήμα, ενεργώντας με ένα κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς και με ένα πανομοιότυπο τρόπο προσεγγισης των ανηλίκων, προέβη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος των δύο ανηλίκων».

Ads

Ειδική μνεία κάνει ο εισαγγελικός λειτουργός στο γεγονός ότι ο πατήρ Αντώνιος αρνείται τις αποδιδόμενες σε εκείνον κατηγορίες «ισχυριζόμενος ότι πρόκειται περί μιας μεθοδευμενης κατασκευής γεγονότων, ιδίως από τον πρώτο εγκαλούντα, ο οποίος παρεπεισε και υποκίνησε τον έτερο παθοντα, να καταθέσει ότι έπεσε θυμα γενετησιας παρενοχλησης και προσκομιζει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, ιδίως μαρτυρικες καταθέσεις, προκειμένου να αντικρουσει την σε βάρος του κατηγορία».

Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει πως αυτοί οι ισχυρισμοί «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, καθώς υπάρχει πληθώρα διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων μαρτυρικων καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην Κιβωτό ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τους παθοντες κι οι οποίοι άπαντες επιβεβαιωνουν τις καταγγελίες»

Σε κάθε περίπτωση, ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητάει παράλληλα να διατηρηθούν οι περιοριστικοι όροι που είχαν επιβληθεί στον πατέρα Αντώνιο μετά την απολογία του.

Την τελική απόφαση για την παραπομπή του κατηγορουμένου σε δίκη ή όχι θα λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με την έκδοση βουλεύματος το προσεχές διάστημα.