Την αντίδραση των κατοίκων και φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης βρίσκει η επί χρόνια μόλυνση του δυτικού θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού κόλπου. Οι δήμαρχοι της περιοχής, Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου και Δέλτα Ν. Γιουτίκας, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απ. Τζιτζικώστα επιχείρησαν αυτοψία στην περιοχή, ώστε να προσδιορίσουν το βαθμό της μόλυνσης. Η ανάπλαση της περιοχής συνδέεται με την ένταξη των έργων στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το οποίο και θα χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια.

Ads

Πρόκειται για περιοχή στην οποία πριν χρόνια, οι Θεσσαλονικείς κολυμπούσαν. Σήμερα το δυτικό τμήμα του Θερμαϊκού κόλπου έχει μετατραπεί σε κινούμενο βούρκο. Σύμφωνα με τους φορείς της περιοχής βιομηχανικά και αστικά λύματα, ορισμένες φορές εντελώς ανεπεξέργαστα, καταλήγουν στα νερά. Από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι φωνάζουν και καταγγέλλουν αυτές τις ενέργειες εδώ και αρκετά χρόνια. Ελπίδα στις προσπάθειές τους έρχεται να δώσει η ένταξη των δραστηριοτήτων αναβάθμισης της περιοχής στο ΕΣΠΑ, με σκοπό να δοθεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Τα συμπεράσματα της πρώτης ολοκληρωμένης επιστημονικής έρευνας για τη ρύπανση στον Θερμαϊκό που έγινε προ διετίας από ομάδα επιστημών, χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί ως άθλια. Υπεύθυνος της έρευνας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κώστα Φυτιάνου. Εν ολίγοις, μία θάλασσα γεμάτη μικρόβια. Παρόλα αυτά δεν έχει παρθεί το παραμικρό μέτρο για να περιοριστεί η μόλυνση.

Τον έλεγχο των εκροών των γεωργικών και κτηνοτροφικών υπολειμμάτων που καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον προτείνει ο κ. Φυτιάνος. Όπως υποστηρίζει, με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η προστασία, η βιώσιμη διαχείριση και η αναβάθμιση του οικοσυστήματος του Θερμαϊκού κόλπου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, επίσης, η άμεση βελτίωση της λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) περιμετρικά του κόλπου. Ωστόσο, σήμερα, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), Νίκος Παπαδάκης, παραδέχθηκε ότι ο Σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού στο Καλοχώρι έχει κλείσει τον κύκλο του ενώ δεν υπάρχει μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων.

Ads

Χθες, οι δήμαρχοι της περιοχής, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, κ. Λ. Κυρίζογλου και Ν. Γιουτίκας, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα επιχείρησαν αυτοψία στην περιοχή. Όπως διαπιστώθηκε, τα προβλήματα στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο προέρχονται από την ανεξέλεγκτη απορροή λυμάτων στη θάλασσα, την παράνομη λειτουργία αγωγών που εκβάλουν στον Θερμαϊκό και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την ανάπλασή του.

«Δυστυχώς, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η θάλασσα της Θεσσαλονίκης τελειώνει εκεί που τελειώνει το λιμάνι της πόλης μας, αγνοώντας αυτή την περιοχή που βρίσκεται δίπλα στις κατοικημένες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και η οποία έχει μετατραπεί σε μόνιμη εστία μόλυνσης τόσο της ατμόσφαιρας όσο και της θάλασσάς μας», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επίσης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενμένης κ. Κυρίζογλου εμφανίστηκε οργισμένος για την κατάσταση που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο, παρά τις εκκλήσεις των δήμων για αναπλάσεις. «Δυστυχώς το κομμάτι αυτό είναι πλέον μια χαβούζα, με ευθύνη όλων των αρμόδιων υπουργών τα τελευταία χρόνια. Είναι ντροπή για τη δυτική Θεσσαλονίκη να υφίσταται ανισόρροπη ανάπτυξη έναντι της ανατολικής. Νομίζει κανείς πως εδώ ζουν οι πληβείοι και ανατολικά οι πατρίκιοι», τόνισε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν σκύψουν και σήμερα στο πρόβλημα της περιοχής, τότε «θα μας βρουν απέναντί τους».