Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) καλεί τα καλλιτεχνικά σωματεία σε κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Απριλίου, για το άνοιγμα του πολιτισμού, ταυτόχρονα με τον τουρισμό και την εστίαση, καθώς, όπως σημειώνει, «το άνοιγμά του προϋποθέτει προετοιμασία, σχέδιο και χρόνο», τονίζοντας παράλληλα ότι «η υπόμονη μας έχει εξαντληθεί».

Ads

Στα πλαίσια της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί στο υπουργείο Πολιτισμού ενώ θα ακολουθήσει πορεία στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

«Πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί ημερομηνία επανέναρξης του πολιτισμού, για να μπορέσει να γίνει ο απαραίτητος, τουλάχιστον δίμηνος, προγραμματισμός. Παντού στην Ευρώπη συζητείται το άνοιγμα του Πολιτισμού και γίνονται μελέτες για την διασπορά του ιού, αποδεικνύοντας ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι από τις ασφαλέστερες κοινωνικές δραστηριότητες» επισημαίνει στο κάλεσμα της η ΠΟΘΑ, σημειώνοντας ότι, «το μέγεθος της καταστροφής στον κλάδο του Πολιτισμού αποτυπώνει το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, υπολογίζοντας την μείωση του κύκλου εργασιών για το 2020 στο αστρονομικό ποσοστό του 88,2%».

Παράλληλα υπογραμμίζει πως, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβλέπει το γεγονός ότι το άνοιγμα του Πολιτισμού δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη, προϋποθέτει προετοιμασία, σχέδιο και χρόνο. Αν αυτό το σχέδιο δεν καταρτιστεί τώρα, η θερινή σεζόν θα είναι άλλη μία χαμένη σεζόν και θα φέρει τον κλάδο στο χείλος της οριστικής καταστροφής».

Ads

Μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες, ζητούν τη στήριξη στον κλάδο του πολιτισμού για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις της κρίσης και εφαρμόζονται υγειονομικά πρωτόκολλα μειωμένης χωρητικότητας αλλά και τη «δημιουργία υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους χώρους Πολιτισμού, όπως επίσης και για τις καλλιτεχνικές σχολές (δραματικές, χορού, ωδεία)».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για το μέλλον του Σύγχρονου Πολιτισμού

«Χωρίς κανέναν πολιτικό σχεδιασμό για το “άνοιγμα” και την επανεκκίνηση του πολιτισμού εξακολουθεί να πορεύεται η κυβέρνηση», τονίζει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου προσθέτοντας ότι «ενώ οι συζητήσεις για το άνοιγμα των σχολείων, των επιχειρήσεων, της εστίασης, του τουρισμού φαίνεται να μονοπωλούν τα επιτελικά κυβερνητικά σχέδια, ο πολιτισμός παραμένει συνεχώς στο περιθώριο».

Η ίδια επισημαίνει ότι «οι τομεάρχες Πολιτισμού και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εδώ και περίπου ένα μήνα, έχουν αιτηθεί με επιστολή τους στους προέδρους των επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την κοινή συνεδρίαση τους παρουσία των αρμόδιων υπουργών και λοιμωξιολόγων, για την προετοιμασία του ανοίγματος των χώρων Πολιτισμού κατά τη θερινή περίοδο. Η επιστολή μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία ανταπόκριση, όπως συνέβη και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε αντίστοιχο αίτημα από πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για το μέλλον του Σύγχρονου Πολιτισμού».

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «είναι φανερό πως η κα Μενδώνη έχει άλλες “δουλειές” σε προτεραιότητα. Ωστόσο, την καλούμε για πολλοστή φορά να ανταποκριθεί, όχι μόνο στη δική μας πρόκληση, αλλά και στην κραυγή αγωνίας του κόσμου του Πολιτισμού. Διαφορετικά, ας την υποχρεώσει τουλάχιστον ο κ. πρωθυπουργός. Έχει άλλωστε στα χέρια του την επιστολή των εργαζομένων στον Πολιτισμό».