Με μειωμένο προσωπικό και σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες λειτουργεί το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο σε μια νύχτα μέσα «βαφτίστηκε» νοσοκομείο αναφοράς Covid 19, ερήμην των εργαζομένων και κυρίως χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Προαναγγέλλοντας στάση εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 15.00 και πορεία προς το ΥΜΑΘ στις 11 Σεπτεμβρίου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο εξηγεί ότι ακόμη και το επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε το διάστημα της πανδημίας είναι λιγοστό και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των κενών.

Ads

Ταυτόχρονα, είναι στα σκαριά η λήξη πολλών συμβάσεων προσωπικού, ενώ η κατάσταση θα επιβαρυνθεί με τις άδειες ειδικού σκοπού, τις παραιτήσεις, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μετατάξεις που συμβαίνουν συγχρόνως. Στα πάγια αιτήματα των υγειονομικών είναι να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, επικουρικοί, να στελεχωθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας και να γίνει έλεγχος σε όλο το προσωπικό που εργάζεται στις κλινικές Covid, στις μονάδες και στα ΤΕΠ.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που είναι και σημείο αναφοράς κορονοϊού για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καταγγέλλει ότι οι μάσκες υψηλής προστασίας που προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο από το υπουργείο Υγείας ήταν ακατάλληλες για την περίθαλψη περιστατικών κορονοϊού. Σύμφωνα με την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, οι μάσκες δεν προσφέρουν ατομική προστασία και γι’ αυτό πρέπει να αποσυρθούν.

Στο μεταξύ αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ. Οκτώ ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό σε κεντρική αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε ακόμη ένα κρούσμα στην ίδια αποθήκη. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 154 μοριακά τεστ σε εργαζόμενους. Συναγερμός έχει σημάνει στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, στο Νοσοκομείο Καστοριάς και στις δομές υγείας της περιοχής, καθώς διασώστης του ΕΚΑΒ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Σε καραντίνα τέθηκε και ο συνάδελφός του που ήταν στην ίδια βάρδια, ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές του.

Ads

Ακόμα δύο άνθρωποι που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Πρόκειται για δύο άνδρες, 89 και 90 ετών, ανεβάζοντας τους νεκρούς από τη δομή σε 13, ενώ μία 83χρονη γυναίκα κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ. Αντίθετα, ο 15χρονος πρόσφυγας που νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης φαίνεται ότι ξεπέρασε τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βάση τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα, η εκτίμηση είναι ότι τα κρούσματα κορονοϊού ώς τον Δεκέμβριο θα φτάσουν σταδιακά τα 2.000 σε ημερήσια βάση.