Σε κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων προχώρησε σήμερα η ΠΟΕ – ΟΤΑ, με στάση εργασίας από τις 7:00 έως τις 12:00, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ads

Η συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων στους δήμους ζητά την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ, τη διατήρηση του καθεστώτος ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, καθώς και την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει στους δήμους να ενοικιάζουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό τους σε εργολάβους για να τους αναθέτουν υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα κ.λπ.).

«Η στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα είναι καθοριστική για τις περαιτέρω αποφάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η κινητοποίηση ήταν η απάντηση των εργαζομένων στον υπουργό, μετά την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών την Τρίτη. Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, ο υπουργός «δεν έκανε βήμα πίσω» στο αίτημα για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών μέσω ισχνών πλειοψηφιών δημοτικών συμβουλίων είτε μέσω οικονομικών επιτροπών και παράλληλα «δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ψήγμα διασφάλισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ads

Τουναντίον, έδειξε ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης είναι η απαξίωση των υπηρεσιών των δήμων, ανοίγοντας τον δρόμο στα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα», αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στο θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζήτησαν νομοθετική διάταξη που θα διατηρεί ως έχει το καθεστώς ασφάλισης και τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με επέκτασή του και σε άλλους κλάδους που το δικαιούνται.

Ωστόσο, ο υπουργός «επέμεινε σε μια παρελκυστική τακτική» και υποσχέθηκε πεντάμηνη παράταση, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν αποδείξει πως στα δύσκολα, όπως πρόσφατα συνέβη με την πανδημία του κορονοϊού, βρίσκονται στο πλευρό των δημοτών και θα συνεχίσουν να προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους στους πολίτες. Εχουν αποδείξει, ωστόσο, πως δεν εμπαίζονται και δεν φιμώνονται. Αν αυτό πιστεύουν στο υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση πλανώνται πλάνην οικτράν…», προειδοποιεί με την ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ καλώντας τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.