Aναβρασμός επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά δυναμικά στις εξαγγελίες Διαμαντοπούλου για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπό κατάληψη τελούν πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί. Οι κινητοποιήσεις προκάλεσαν και την αντίδραση της υπουργού.

Ads

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σήμερα

«Τρεις χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού και έπρεπε από τον Σεπτέμβρη να βρισκόμαστε στα σχολεία, παραμένουμε αδιόριστοι, με θολές υποσχέσεις ότι ίσως κάποιοι από εμάς να διοριστούμε του χρόνου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοριστέων εκπαιδευτικών, που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας απαιτώντας τον άμεσο διορισμό τους.

Πρόκειται για 3.000 εκπαιδευτικούς που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού και, όπως τονίζουν, έπρεπε από το Σεπτέμβρη να βρίσκονται στα σχολεία. Παρόλα αυτά, διαμαρτύρονται, πως το υπουργείο αποφάσισε να μην τους συμπεριλάβει σε εγκύκλιο που εξέδωσε για την απορρόφηση όλων των επιτυχόντων σε διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης σε υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου για τις οποίες έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα από την 31.12.2009. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν επίσης κανείς εκπαιδευτικός να μην προσληφθεί με σύμβαση εργασίας μέσω ΕΣΠΑ.

Ads

Στους δρόμους οι φοιτητές, κλειστά τα πανεπιστήμια

«Ο νέος νόμος πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, καταργεί τα πτυχία, κλείνει τμήματα και σχολές», τονίζουν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων. «Περίπου 30 τμήματα είναι ήδη κατειλημμένα», προσθέτουν και αναφέρονται στις επιπτώσεις για την Εκπαίδευση από τις περικοπές που προβλέπει το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας.

Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Χτες, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων

Παράλληλα, γενικές συνελεύσεις με στόχο τις καταλήψεις συγκαλούν οι φοιτητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ενώ για την περίοδο από σήμερα έως τις 17 Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί κατάληψη στο τμήμα Χημικών του Πολυτεχνείου.

Ακόμη, ο σύλλογος διδασκόντων του ιδρύματος αποφάσισε να κηρύξει προειδοποιητική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Απεργία οργανώνουν και οι πανεπιστημιακοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ απεργούν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην Πάτρα περισσότερες από δέκα σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών τελούν υπό κατάληψη, ύστερα από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Παρεμβάσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν, ακόμη, σήμερα φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προγραμματίζονται στην παιδεία και επαναλαμβάνοντας το αίτημα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Σήμερα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ, κατά την οποία βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, οι διακριθέντες φοιτητές σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς κατά τη χρονική περίοδο 2009-2010, ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε πως «αυτή είναι η καλύτερη απάντηση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστήμιου σε όλους όσους το κατηγορούν για εσωστρέφεια και απουσία από το διεθνές γίγνεσθαι και από τους διεθνείς διαγωνισμούς».

Η αντίδραση Διαμαντοπούλου στις κινητοποιήσεις

Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου άφησε αιχμές για τις αντιδράσεις στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας πως το υπουργείο είναι ανοικτό σε προτάσεις.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ανακοινώσεις πανεπιστημιακών Σχολών, των οποίων οι Σύλλογοι ΔΕΠ πήραν απόφαση να απεργήσουν και να μην κάνουν μάθημα οι φοιτητές. Δηλαδή να τιμωρηθούν ποιοι; Και για ποιό λόγο; Γιατί θα αρχίσει ο διάλογος, για ενα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει κατατεθεί και γιατί απλά υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ένα σχέδιο διαβούλευσης, για το οποίο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του; Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις τις οποίες και περιμένουμε, αλλά θεωρώ ότι για όλους μας προτεραιότητα είναι η ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Μείωση της επιχορήγησης προς την Ακαδημία Αθηνών

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό σήμερα, με νέα απόφαση της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου καθορίζεται σε 1.290.000 ευρώ η επιχορήγηση προς την Ακαδημία Αθηνών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της, έναντι ποσού 1.800.000 ευρώ, που έχει οριστεί αρχικά.