Πανελλαδική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη κοινωνικά ιατρεία και  φαρμακείων διεκδικώντας δωρεάν υγεία για όλους, ογκολογικά νοσοκομεία χωρίς περικοπές και δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία των ανασφάλιστων καρκινοπαθών. 

Ads

Στην Αθήνα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στην οποία συμμετείχαν και γυναικείες οργανώσεις, τονίζοντας ότι «το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την υγεία των γυναικών!».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στο νοσοκομείο «Μεταξά», καθώς και στην Θεσσαλονίκη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Όπως επισημαίνουν σε σχετικό δελτίο Τύπου οι Γυναίκες για την Υγεία, τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, «δεν μπορούν να πληρώσουν το  κόστος νοσηλείας και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ειδικά όταν είναι καρκινοπαθείς, το κόστος είναι χιλιάδες και χιλιάδες ευρώ!»

Ads

«Βραχνάς και ζήτημα ζωής και θανάτου για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τις γυναίκες  γιατί είναι οι πιο φτωχές ανασφάλιστες σε όλη την κοινωνία!», τονίζεται.

image

«Επιπλέον, εξαιτίας των άγριων πολιτικών λιτότητας χάνουν τα δικαιώματά στην πρόληψη των ασθενειών, καθώς ένας τεράστιος αριθμός γυναικών πηγαίνει πια σπάνια στο γιατρό (τραχηλίτιδες, καρκίνος του στήθους, μολύνσεις)», προσθέτουν.

«Η υγεία των γυναικών χρειάζεται την πρόληψη. Είναι επιτακτική ανάγκη  η ελεύθερη πρόσβαση όλων των γυναικών σε προληπτικές εξετάσεις, όπως εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μαστογραφία, τεστ-παπ, οστεοπόρωσης. Αλλιώς αναμένεται έκρηξη του καρκίνου και πρόωρος θάνατος για χιλιάδες από μας!», προειδοποιεί η οργάνωση.
«Ας φωνάξουμε όλοι και όλες μαζί. Η κατάργηση της προληπτικής ιατρικής είναι έγκλημα!», τονίζουν, καλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον «Άγιο Σάββα», σήμερα στις 11 το πρωί.