Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας πραγματοποιούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί, έπειτα από κάλεσμα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, αντιδρώντας στις προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολείων. Την ίδια στιγμή, η Άννα Διαμαντοπούλου τονίζει ότι «δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους: να βγαίνουν τα παιδιά από τις τάξεις και να χρησιμοποιούνται ως θέαμα σε κανάλια και μάλιστα σε ώρες μαθήματος».

Ads

«Θα ήθελα να κάνω έκκληση σε ορισμένους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης, να μην εμπλέκουν τα παιδιά σε αντιπαραθέσεις, που αφορούν στη διοικητική αναδιάρθρωση της Εκπαίδευσης» τόνισε η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως «το υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση, σε κάθε κριτική και αντιπαράθεση, υπάρχει όμως μια «κόκκινη γραμμή». Σημείωσε τέλος ότι «είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατάθεση των επιχειρημάτων στο συγκεκριμένο θέμα».

Στο μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί υψώνουν μαύρες σημαίες στα υπό συγχώνευση ή κατάργηση σχολεία καθώς και πανό διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Για τη διευκόλυνση των καθηγητών που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε δίωρη στάση εργασίας (12-2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και 2-4 μ.μ. για τον απογευματινό κύκλο).

Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά αντιδράσεων που σχεδιάζουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην συγχώνευση ή κατάργηση 1.933 σχολικών μονάδων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη δημιουργία 877 νέων σχολικών μονάδων.

Η ΟΛΜΕ προωθεί στις ΕΛΜΕ πρόγραμμα κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει: 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Μαρτίου (σε συνεννόηση με ΔΟΕ), καθώς και εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, σε περίπτωση που κατατεθεί νομοσχέδιο που θίγει τις αμοιβές των εκπαιδευτικών ή τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Επίσης η ΟΛΜΕ θα ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ κήρυξη απεργίας, με ενδεικτική ημερομηνία στις 13 Απριλίου, καθώς και απογευματινό συλλαλητήριο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Ads

Παράλληλα, έρευνα της «Ελευθεροτυπίας» (της 17ης Μαρτίου) υπό τον τίτλο «Ιδού 4 νέες Γκράβες», κάνει λόγο για τεράστια σχολικά συγκροτήματα με πληθυσμό πάνω από 750 μαθητές, συγχωνεύσεις που εξαντλούν η μία μετά την άλλη το όριο των 400 μαθητών και μεταφορές μονάδων τρία και τέσσερα χιλιόμετρα πιο μακριά.

Απαντώντας, το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι όποιες αντιδράσεις για τις συνενώσεις σχολείων προκαλούνται από την αλλαγή στη διοικητική δομή (μείωση διευθυντικών θέσεων) και στη χωροταξική δομή των συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων. Στη σχετική ανακοίνωση, τονίζεται πως τα περισσότερα σχολεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα και συνενώνονται είναι, ήδη, συστεγαζόμενα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με σχολεία διαφορετικών βαθμίδων. Παιδιά Δημοτικού, δηλαδή, μέχρι σήμερα μοιράζονται την ίδια αυλή με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, γεγονός που κρίνεται αντιπαιδαγωγικό.