Κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για άμεση κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση, δημόσιων οργανισμών και την εργασιακή εφεδρεία, αποφάσισε το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών ΠΟΣΠΕΡΤ – ΕΙΝ και των Σωματείων ΟΣΚ – ΙΓΜΕ – ΟΔΔΥ – ΕΟΜΜΕΧ ΟΠΕΓΕΠ – ΕΘΙΑΓΕ – ΕΛΟΓΑΚ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό, το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων Κοινωφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους όλων των φορέων του δημοσίου να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση του Συντονιστικού αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 13:00 στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς και στην επόμενη σύσκεψη του Συντονιστικού την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 13:00 στον ΟΣΚ.

 

Αντιδρούν οι φορείς

 

Την ίδια ώρα, διοικήσεις φορέων, που περιλαμβάνονται στη λίστα των 151 οργανισμών το προσωπικό των οποίων υπάγεται στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, δηλώνουν διάθεση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του υπουργείου, καθώς θεωρούν πως κακώς περιελήφθησαν στον σχετικό κατάλογο. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς παρουσιάζονται διατεθειμένοι να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.
 

Ads

Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδά του προέρχονται από την ειδική εισφορά 0,75% στο εγχώριο γάλα, 0,5% στο εισαγόμενο γάλα και από την εισφορά 0,2% στο εγχώριο και εισαγόμενο κρέας.

 

Ο οργανισμός απασχολεί προσωπικό 82 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και βάσει καταστατικού εποπτεύεται απευθείας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχει πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν έξι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).

 

Στο ΕΛΟΓΑΚ, όπως και σε άλλους φορείς της λίστας που κατήρτισε η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, δεν αποδεικνύεται η τεκμαιρόμενη από τον Ν. 3429/2005 άσκηση αποφασιστικής επιρροής από το Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς, οι διοικήσεις των εν λόγω φορέων απευθύνονται από νωρίς σήμερα το πρωί στους εποπτευόμενους οργανισμούς και στα υπουργεία και σύμφωνα με πληροορίες πολλοί εξ αυτών προειδοποιούν πως θα προσβάλουν την απόφαση για την επιβολή εργασιακής εφεδρείας στη Δικαιοσύνη.

 

Αλλά και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος υποστηρίζει του ότι το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας δεν το αφορά. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Μουσείο περιλαμβάνεται στη λίστα της κυβέρνησης λόγω λάθους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έχει συμπεριλάβει τον οργανισμό στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

 

Επίσης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) αντιτίθεται στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει πλεονάζον προσωπικό»  και ζητά να μην θιγεί η δραστηριότητα και η πολιτιστική προσφορά του. «Η εργασιακή εφεδρεία δεν θα έπρεπε να αφορά το ΚΘΒΕ καθ’ ότι εκκρεμεί λύση για την εξαίρεση των κρατικών σκηνών από τις ΔΕΚΟ», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Σωτήρης Χατζάκης.

 

«Κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει» λένε και οι εργαζόμενοι του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), οι οποίοι χαρακτηρίζουν την εφαρμογή της εφεδρείας «απαράδεκτη, εργασιακά επιζήμια και ανιστόρητη.

«Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε μια πολιτική που, μετά την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη μείωση τουλάχιστον κατά 40% των μισθών μας, οδηγεί μέσω δεκάδων απολύσεων στην περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων» δηλώνουν οι εργαζόμενοι σε ψήφισμά του. «Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Ουδείς εργαζόμενος περισσεύει. Η ενημέρωση δεν μπορεί να είναι “ΔΕΚΟ”», προσθέτουν.

 

Αντιδράσεις

 

Την έντονη αντίθεσή της στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν και αυτό της εργασιακής εφεδρείας, εξέφρασε και η ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους ενέργειες ως αδιέξοδες πολιτικές, που θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο τις λίστες ανεργίας και το χάσμα της κοινωνικής συνοχής.

«Η κυβέρνηση, αντί να λαμβάνει μέτρα, που “ανοίγουν” παράθυρο για απολύσεις, θα έπρεπε να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση υπηρεσιών και οργανισμών, με στόχο την παραγωγική αξιοποίηση όλων των εργαζομένων των οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ.

 

«Η πρότασή μας για την εργασιακή εφεδρεία, που δεν περιλαμβάνει απολύσεις, εγγυάται δημοσιονομικό κέρδος, αλλά και κοινωνικό όφελος, η κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε προθάλαμο και διαδικασία απολύσεων. Διαφωνούμε πλήρως. Ο πανικός και η σύγχυση είναι κακοί σύμβουλοι σε μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει παντού», δήλωσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά από ευρεία σύσκεψη στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

«Είναι ανησυχητικό ότι κανείς δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα απολυθεί σήμερα αυτό το προσωπικό. Το πλέον παράλογο είναι ότι μετά την “εφεδρεία” του 10%, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Η κυβέρνηση με άλλα λόγια, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα προχωρεί την εργασιακή εφεδρεία και στη συνέχεια αξιολογεί το προσωπικό! Δηλαδή πρώτα θα διώξουν “χωρίς κριτήρια” και μετά θα αξιολογήσουν τους υπόλοιπους! Το κομματικό κράτος στο αποκορύφωμά του!», συνέχισε ο κ. Λυκουρέντζος.

 

«Η εργασιακή εφεδρεία, που “εμπνεύστηκε” η ΝΔ και υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ, θα διογκώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για όλο το λαό, καθώς αυτός θα πληρώσει τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν. Ο ΗΣΑΠ της μεγάλης ταλαιπωρίας, λόγω μείωσης του προσωπικού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να βρεθούν μαζί στον ανυποχώρητο αγώνα για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα», σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

 

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του Λα.Ο.Σ. Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «η κατάργηση της χρηματοδοτήσεως των ΜΚΟ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το συμμάζεμα των τεραστίων δαπανών. Όσον αφορά στην εφεδρεία – όπως την αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ- είναι “ζαχαρώδης” απόλυση…».

 

Ως «προθάλαμο της ανεργίας» χαρακτηρίζει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης τον «απάνθρωπο και αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας». «Ένα τέτοιο μέτρο εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για ευκολότερο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, αλλά και για τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ώστε να μην αντιστέκονται στις αντεργατικές πολιτικές της», ανέφερε ο κ. Στρατούλης καλώντας σε συντονισμένη αντίσταση τους εργαζόμενους των 151 δημοσίων φορέων που προορίζονται για εργασιακή εφεδρεία, αλλά και σε συμπαράσταση τους υπόλοιπους εργαζόμενους ώστε «να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση και την τρόικα να μετατρέψουν τη χώρα μας σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο θέσεων εργασίας και κοινωνικών δικαιωμάτων».

 

Για λάθος απόφαση έκανε λόγο η Δημοκρατική Συμμαχία, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Ζαφειριάδη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι και σε αυτό το θέμα προχωρεί χωρίς σχέδιο και κατεύθυνση. «Με ισοπεδωτικό τρόπο παίρνει μια λάθος απόφαση με κριτήριο το πολιτικό κόστος, αντί να προχωρήσει σε πραγματική αξιολόγηση», τόνισε ο κ. Ζαφειριάδης, χαρακτηρίζοντας παράλογο το γεγονός ότι «την ώρα που διακηρύσσεις την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, να αντιμετωπίζεις το ΙΓΜΕ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεις το σπάταλο και αναποτελεσματικό Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών».

 

«3500 εργαζόμενοι τώρα και 20000 αύριο, οδεύουν στην εργασιακή εφεδρεία, προθάλαμο απομάκρυνσής τους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την ίδια ώρα που υπηρεσίες και κρίσιμοι αρμοί της κρατικής μηχανής υπολειτουργούν λόγω πραγματικής έλλειψης προσωπικού. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Η αντιμετώπιση του ζητήματος του πλεονάζοντος προσωπικού και η άμεση κάλυψη μεγάλων κενών πρέπει να γίνει μόνο και αποκλειστικά με μετατάξεις», ανέφερε, σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

 

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις φορέων για την υπαγωγή του προσωπικού τους σε εργασιακή εφεδρεία