Η καραμανλική κεντροδεξιά κινείται, κατεβαίνει – ή τουλάχιστον, επιχειρεί να κατέβει – στις ευρωεκλογές, και η Πειραιώς ανησυχεί και δυσφορεί. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι ποια πραγματική δυναμική έχουν αυτές οι κινήσεις, πόση ενότητα και ποιο πολιτικό αποτέλεσμα μπορούν να παράξουν οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες της τελευταίας περιόδου, κι εάν – και σε ποιο βαθμό – έχουν τις «ευλογίες», ή τουλάχιστον τελούν σε γνώση, του ίδιου του Κώστα Καραμανλή.

Ads

Οι απαντήσεις δεν είναι προφανείς, ούτε προβλέπονται άμεσες. Το δεδομένο πάντως είναι πως τουλάχιστον τέσσερα στελέχη της καραμανλικής «πρώτης γραμμής», προερχόμενα όλα από την Νέα Δημοκρατία, και τελώντας πλέον σε μεγάλη απόσταση – εάν όχι ανοιχτή σύγκρουση – με την ηγετική ομάδα Μητσοτάκη, ανοίγουν πολιτικό βηματισμό. Πρόκειται για τους Σάββα Τσιτουρίδη, Ευάγγελο Αντώναρο, Κατερίνα Παπακώστα και Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Κατά το ιδανικό, για τους εμπνευστές του, σενάριο και οι τέσσερις θα μπορούσαν να κατέβουν κάτω από έναν κοινό σχηματισμό στις ευρωεκλογές. Μια τέτοια προοπτική, σύμφωνα με γνώστες του κλίματος και των συσχετισμών εντός της συντηρητικής παράταξης, θα μπορούσε να τους διασφαλίσει αν μη τι άλλο μια αξιοπρεπή εκλογική καταγραφή και μια σημαντική πολιτική υποθήκη για τις εθνικές κάλπες. Μέχρι στιγμής ωστόσο η εν λόγω προοπτική δεν δείχνει εύκολη.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης κατέθεσε σήμερα στον ´Αρειο Πάγο την ιδρυτική πράξη του νέου κόμματος με την ονομασία «´Ελληνες Ριζοσπάστες». Η Κατερίνα Παπακώστα έχει ήδη δημιουργήσει τον δικό της πολιτικό φορέα υπό τον τίτλο «Νέα Ελληνική Ορμή». Ο Ευάγγελος Αντώναρος επίσης έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι θα ήθελε να κατέβει στην εκλογική μάχη με τον δικό του σχηματισμό. Και ο ´Αρης Σπηλιωτόπουλος συνομιλεί με όλους, δεν αποκλείει τίποτα και δεν επιβεβαιώνει τίποτα. Το σενάριο της συνεργασίας των «τεσσάρων», έως και της πιθανής κοινής καθόδου τους στις ευρωεκλογές, πυροδότησε το Σαββατοκύριακο η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία μέσω διαρροών στο ΑΠΕ έκανε γνωστό πως δεν θα είναι υποψήφια στην Ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως συνομιλεί με τους Σάββα Τσιτουρίδη και Άρη Σπηλιωτόπουλο. Ο τελευταίος, μέσω συνεργατών του, ήταν ο πρώτος που έβαλε φρένο στα σχετικά σενάρια διαμηνύοντας ότι έχει μεν συναντήσεις και συζητήσεις και πως επίσης  «έχει γίνει κοινωνός απόψεων και προτάσεων από πολλούς φίλους και συνεργάτες και από πολιτικούς σχηματισμούς», αλλά «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν αποφάσεις και συνεπώς πρωτοβουλίες…».

Ads

Σήμερα, και ο Σάββας Τσιτουρίδης, μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος, άφησε να εννοηθεί μιλώντας στην ΕΡΤ πως, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν εξετάζει άμεση συνεργασία με την Κατερίνα Παπακώστα και τον Ευάγγελο Αντώναρο. Στο πολιτικό περαιτέρω ωστόσο, ο ίδιος άφησε και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας πως στόχος των «Ελλήνων Ριζοσπαστών» είναι να καταγραφούν στις ευρωεκλογές και παράλληλα να προκαλέσουν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού κεντροδεξιών κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων εν όψει των εθνικών εκλογών. Δεν παρέλειψε δε και εκείνος, όπως έχει πράξει στο παρελθόν και ο Ευάγγελος Αντώναρος, να δηλώσει πως οι κινήσεις του δεν έχουν καμία σχέση με τον Κώστα Καραμανλή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά και που μπορεί να οδηγήσουν; Σίγουρα, οι ζυμώσεις στην κεντροδεξιά και παραδοσιακά καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ πυκνώνουν. Τόσο οι «τέσσερις», όσο και αρκετά ακόμη στελέχη του συγκεκριμένου χώρου, διαπιστώνουν – και το τονίζουν στις πολιτικές συζητήσεις τους – πως η σημερινή ηγεσία της συντηρητικής παράταξης έχει αφήσει σοβαρό κενό στον λεγόμενο «μεσαίο» χώρο, δηλαδή στο εκλογικό σώμα που εκτείνεται από «τη ΝΔ και αριστερότερα μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και δεξιότερα», όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα ο Σάββας Τσιτουρίδης. Σίγουρα επίσης, και όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποποιείται την ατζέντα της σκληρής, έως ακραίας, δεξιάς εντός ΝΔ,  οι κινήσεις αυτές μπορούν να βρουν όχι μόνον εκλογικές αλλά και ενισχυμένες εσωκομματικές αναφορές.

Το εάν θα το πετύχουν εξαρτάται από δύο, ανοιχτά αυτή τη στιγμή, ζητήματα. Το πρώτο είναι εάν οι προσωπικές φιλοδοξίες ενός εκάστου εξ αυτών μπορούν να υποταχθούν στην αναγκαιότητα του κοινού πολιτικού εγχειρήματος. Το δεύτερο είναι εάν ο Κώστας Καραμανλής θα επιμείνει στη θέση πως «και ο Μητσοτάκης δικαιούται την ευκαιρία του», εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποδειχθεί κατώτερο – ή και πολύ κατώτερο – των προσδοκιών της ηγεσίας της ΝΔ…