Μετά την εφαρμογή του Μνημονίου εμφανίζονται βαθμιαία όλο και σε περισσότερες γειτονιές της Αθήνας κινήσεις πολιτών με κοινά αιτήματα και στόχους ενώ προχωρούν όλες μαζί από τις 9 Μαρτίου σε προσπάθεια κοινής δράσης, όπως διαβάζουμε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Αντιστέκονται συλλογικά στη συρρίκνωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ads

Είκοσι περίπου Συλλογικότητες πολιτών ενεργοποιούνται στην Αθήνα σε περιοχές όπως τα Πατήσια, η Ηλιούπολη, η Κηφισιά, το Αιγάλεω, η Αγία Παρασκευή και αλλού. Aπό τον Σεπτέμβριο κυρίως και μετά οι κινήσεις πολιτών αυξάνονται και διευρύνουν το κίνημα «Δεν πληρώνω» και σε άλλες υπηρεσίες, όπως σε νοσοκομεία όπου αρνούνται να πληρώσουν το αντίτιμο των πέντε ευρώ ή στις αστικές συγκοινωνίες. Κινητοποιήσεις ακόμη παρατηρούνται ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, άλλες για την μείωση ή και την απαλλαγή των ανέργων από δημοτικά τέλη, ενώ πολλές κινήσεις βρίσκονται στο πλευρό των απολυμένων συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων.

Οι κινήσεις, όμως, φαίνεται ότι στοχεύουν σε πιο γενικευμένη δράση, πέρα από τα συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν η καθεμία. Συντονίζουν τη δράση τους στο πλαίσιο του κινήματος «Δεν πληρώνω» ξεκινώντας με ταυτόχρονες παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς. Στις 9 Απριλίου θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα όπου θα φανεί εμπράκτως η κοινή δράση των κινήσεων αυτών.

Στις ομάδες πολιτών δεν υπάρχουν, όπως αυτές υποστηρίζουν, κομματικές αποχρώσεις αλλά μόνον κοινή πολιτική έκφραση ενάντια στα μέτρα, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή κομματικής ταυτότητας. Χαρακτηριστική του γενικού στόχου τους είναι η πρόθεση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς να σταματήσει να ενημερώνει την ηλεκτρονική της ιστοσελίδα «την ημερομηνία που θα υπογραφεί η πράξη απαλλαγής της χώρας από το μνημόνιο».

Ads