Το κίνημα «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή» εξέδωσε ανακοίνωση για την απόρριψη από τιο Συμβούλιο Επικρατείας του Master Plan της COSCO, χαιρετίζοντας την απόφαση αλλά κάνοντας παράλληλα λόγο για νέο Master Plan με τις ίδιες επιδιώξεις που βρίσκεται στα σκαριά.

Ads

Στην αρχή της ανακοίνωσης το κίνημα χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας λέγοντας πως «δικαιώνει την προσφυγή μας κατά του Master Plan της COSCO για να γίνει λιμάνι 150 στρ. στην Πειραϊκή για κρουαζιερόπλοια εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Στην συνέχεια για την σημασία που έχει η απόφαση, τονίζουν ότι «το έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά πρέπει να εξεταστεί σε στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη από μηδενική βάση ακόμη και το αν θα γίνει, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες “τετελεσμένες καταστάσεις”», ενώ συμπληρώνουν ότι με την απόφαση επιβάλλεται ένα νέο υπόδειγμα για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και των λιμανιών όλης της χώρας».

Ωστόσο, αναφέρουν πως πριν να παρθεί η απόφαση από το ΣτΕ «οι εργολάβοι της Cosco. πρόλαβαν να προξενήσουν μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον και τη ζωή μας. Βυθοκορήσεις, διαρροή τοξικών αποβλήτων, ηχορύπανση, αλλοιώσεις αρχαιολογικού χώρου, αυθαίρετη πόντιση 21 τσιμεντοκιβωτίων, ρύπανση στο Μνημείο του Θεμιστοκλή».

Ads

Έπειτα στην ανακοίνωση τους κάνουν αναφορά σε κάποια κόμματα και δημοτικές παρατάξεις, τα οποία μετά την απόφαση του ΣτΕ επιχειρούν να κερδίσουν δημοκοπικά, λέγοντας ότι «δήθεν υπερασπίστηκαν το δίκιο μας και θριαμβολογούν για την… ήττα τους στην προσπάθειά να μας φιμώσουν! ».

Στηρίζοντας την άποψη τους αυτή έθεσαν τα εξής ερωτήματα:

«ΑΝ – πράγματι -εξ’ αρχής έβλεπαν την καταχρηστικότητα του νομικού πλαισίου,
–Γιατί δεν προσέφυγαν μαζί μας; (Όπως το Εργατικό Κέντρο και ο δήμος Κερατσινίου)
–Γιατί δεν προσήλθαν ως μάρτυρες στο Πρωτοδικείο Πειραιά; 
-Γιατί η Περιφέρεια χρηματοδότησε με 27 εκ., ενώ το έργο ήταν παράνομο;
–Γιατί δεν καταψήφισαν την επέκταση στην Βουλή, στα Δημοτικά Συμβούλια, στην Περιφέρεια  και όπου υποβλήθηκε για έγκριση/συναίνεση;
–Γιατί -έστω και τώρα- ΔΕΝ τοποθετούνται ΚΑΤΑ της επέκτασης του λιμανιού, παρά μιλούν μόνο για “αποκατάσταση της νομιμότητας”;

Μήπως γιατί σκοπεύουν να εγκρίνουν ένα νέο “νομότυπο” Master Plan με τις ίδιες -όμως- επιδιώξεις και επιπτώσεις στις ζωές μας;».

Τέλος, τονίζουν ότι αν όντως βρίσκεται στα σκαρία νέο Master Plan, το κίνημα «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή» θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και καλεί τους πολίτες:

— Να ζητήσουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις από τους πολιτικούς που τους εκπροσωπούν  
–Να ζητήσουν άρση όλων των τετελεσμένων καταστάσεων (διακοπή χρηματοδότησης, επιστροφή των εκταμιευμένων ποσών, απoένταξη από το ΕΣΠΑ, άρση του χαρακτηρισμού του έργου ως “υποχρεωτικού’, ανάκληση της έγκρισης από την ΕΕ), ώστε να εξασφαλίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί με τον απαιτούμενο σεβασμό
— Να απαιτήσουν αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος κι απόδοση ευθυνών
— Nα συνταχθούν μαζί μας μέχρι την οριστική νίκη !».