Σχέδιο πώλησης αμνοεριφίων απευθείας στους καταναλωτές, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, επεξεργάζεται, εν όψει του Πάσχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, μετά την πρωτοφανή απήχηση του «κινήματος της πατάτας», που ξεκίνησε από εθελοντική ομάδα της Πιερίας και επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ads

 
Στόχος είναι τα αμνοερίφια να πωληθούν απευθείας στους καταναλωτές στην τιμή μεταξύ των 7 – 8 ευρώ, έναντι 12 -14 ευρώ που κυμάνθηκε πέρυσι η τελική τιμή.
 
Στο μεταξύ, επίθεση κατά των Μέσων Ενημέρωσης εξαπέλυσε το ΚΚΕ κατηγορώντας τα για «υποβολιμαία παρερμηνεία των θέσεών του, σχετικά με το ζήτημα του λεγόμενου κινήματος της πατάτας». Ωστόσο, το ΚΚΕ επιμένει ότι τέτοιου είδους κινήσεις «έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ του αποκαλούμενου «κινήματος της πατάτας» ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρεί ότι το «κίνημα της πατάτας» μπορεί «να αποτελέσει το έναυσμα ανάληψης δράσεων από την αυτοδιοίκηση για την προστασία των παραγωγών.
 
Αντίδραση από το ΣΕΚΛΑ: Φούσκα το κίνημα της πατάτας
 
Την αντίδραση του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) προκάλεσε το κίνημα διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.
 
«Ο μεσάζοντας που κατά κανόνα είναι ο έμπορος που διατηρεί νόμιμη επιχείρηση, δίνει θέσεις εργασίας και πληρώνει φόρους, αναδεικνύεται σε σάκο του μποξ για να ικανοποιηθεί πρόσκαιρα το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να επιτευχθεί ο στόχος που υπηρετεί το σύστημα, δηλαδή να ξεχαστούν τα σκάνδαλα και ο πολιτικός ξεπεσμός της ποιότητας της δημοκρατίας μας σήμερα και να μην ασχολείται ο λαός με αυτούς που είναι υπεύθυνοι πολιτικά και ποινικά για την κατάντια ολονών μας σήμερα στην Ελλάδα».
 
Αυτό σημειώνεται σε ανοικτή επιστολή του προέδρου του (ΣΕΚΛΑ) Ν. Καλόγρη προς τα μέλη του, με αφορμή τα σχόλια που γίνονται για το ρόλο των μεσαζόντων στις τιμές των οπωροκηπευτικών.
 
«Αν η πρόσβαση των καταναλωτών στα είδη πρώτης ανάγκης ήταν τόσο εύκολη όσο παρουσιάζεται σήμερα με τον πόλεμο της πατάτας, θα είχε παγιωθεί εδώ και αιώνες και θα είχε καταργήσει την έννοια του εμπορίου» αναφέρει. «Όμως», συμπληρώνει, «πόσοι μπορούν να πάνε στη Βραζιλία για να πάρουν τον καφέ τους, πόσοι Αθηναίοι στην Καλαμάτα για το καθημερινό τους λάδι, πόσοι Πατρινοί στο Νευροκόπι για την πατάτα τους, πόσοι Θεσσαλονικείς στην Άρτα για να πάρουν στο χωράφι τα πορτοκάλια ή τα μανταρίνια ή τα λεμόνια τους».
 
«Η …φούσκα του κινήματος της πατάτας θα αποκαλυφθεί σύντομα» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, προσθέτοντας ότι ο έμπορος λαχανικών, αντίθετα από τους κάθε είδους σωτήρες, δίνει ευκαιρίες στον παραγωγό να διαθέσει με ασφάλεια για εκείνον και τον καταναλωτή τη σοδειά του, δίνει θέσεις εργασίας και πληρώνει φόρους στο κράτος.