Στο ενδεχόμενο η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους εταίρους της να σταματήσει εάν δεν υπάρξει αποτελεσματική δημοσιονομική συμμόρφωση της χώρας αναφέρθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ σε συνέντευξη που παρεχώρησε στη Deutsche Welle. Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, επισημαίνει ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ενώ την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα φύγει από την ευρωζώνη εξέφρασε εκ νέου ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ads

Ο επικεφαλής της Commerzbank, Γιορκ Κρέμερ δήλωσε πως η απομείωση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά σε καμία περίπτωση διάσωση της Ελλάδας, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή της ελληνικής οικονομίας. «Μια απλή απομείωση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά σε καμία περίπτωση διάσωση. Εάν οι Έλληνες δεν μπορούν να σωθούν μόνοι τους, δηλαδή να ανοίξουν στον ανταγωνισμό το συνολικό τους οικονομικό σύστημα και να μειώσουν τα ελλείμματά τους, σε μερικά χρόνια θα επιστρέψουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα», δήλωσε ο Κρέμερ ο οποίος προσέθεσε πως «σε τελική ανάλυση η διάσωση θα έλθει από την ίδια την Ελλάδα».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας τόνισε δεικτικά πως «προς το παρόν τα πράγματα δεν παραπέμπουν σε αυτό»,προσθέτοντας πως οι Έλληνες δεν κατάφεραν να μειώσουν το έλλειμμά τους μολονότι το είχαν υποσχεθεί. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως αυξάνεται ο κίνδυνος οι χώρες της Ευρώπης που απογοητεύονται από τις ελληνικές εξελίξεις, κάποια στιγμή να κλείσουν την στρόφιγγα των δανείων. «Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται» σημείωσε.

Μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας ζητά η Φέκτερ
 
Οι ιδιώτες ομολογιούχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από αυτό που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, υποστήριξε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.
 
«Η θέση της Αυστρίας είναι ένα νέο πακέτο που θα απαιτεί λίγο περισσότερα από τον ιδιωτικό τομέα», είπε η αυστριακή υπουργός. Πρόσθεσε επίσης ότι τα μοντέλα που εξετάζονται για την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης χρειάζονται περισσότερη προπαρασκευαστική δουλειά.
 
 
Οι θέσεις της αυστριακής κυβέρνησης είναι σε ευθεία γραμμή με τις θέσεις των κυβερνήσεων του Βορρά της Ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας που ζητούν μεγάλο, έως 60%, «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, σε αντίθεση με τη Γαλλία, την Κομισιόν και την ΕΚΤ.
 
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εκτιμά ο Νοβότνι
 

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ούτε θα χρεοκοπήσει ούτε θα αναγκαστεί να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των προβλημάτων της οικονομίας της εξέφρασε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ή ότι η χώρα θα αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες της ΕΕ για κάτι τέτοιο», δήλωσε σήμερα ο Νοβότνι στην ιστοσελίδα Woche. Επισήμανε δε ότι το ευρώ  είναι «απολύτως ανέπαφο» και υποστήριξε πως είναι σημαντικό να υπάρχει διαφοροποίηση των προβλημάτων μεμονωμένων κρατών μελών από αυτά του νομίσματος.
 

Ads