Πολύ σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο να κλείσουν τα κρατικά νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο», λόγω των περικοπών στη χρηματοδότησή τους. Τα δύο νοσοκομεία υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και θεωρούνται ιδρύματα υψίστης σημασίας, αφού εκτός των νοσηλευτικών καθηκόντων τους, προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση στους ειδικευόμενους γιατρούς.

Ads

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Αιγινήτειου», Σωτήρης Τριανταφύλλου, «έχουν πετσοκόψει τον προϋπολογισμό από 15 εκ. ευρώ πρόπερσι σε 13,5 εκ. πέρσι, και τη στιγμή που η μισθοδοσία του νοσοκομείου ανέρχεται στα 12,5 εκ., μας δίνουν μόλις 10,8 εκ. για φέτος, με τα οποία θα πρέπει να καλύψουμε και τα λειτουργικά έξοδα».

Σύμφωνα με άλλους γιατρούς της νευρολογικής και ψυχιατρικής αυτής κλινικής, το υπουργείο Υγείας φέρει επίσης τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, καθώς έχει διακόψει, εδώ και μερικά χρόνια, τη χρηματοδότηση για τη φαρμακευτική περίθαλψη σε απόρους ασθενείς και για τους μισθούς των ειδικευόμενων γιατρών, η οποία είναι υπό τη δικαιοδοσία του. Οι γιατροί αυτοί τονίζουν πως το νοσοκομείο όφειλε ηθικά να συνεχίσει να ξοδεύει στους δύο αυτούς βασικότατους τομείς λειτουργίας του, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα που οδηγεί το ίδρυμα σε αδιέξοδο.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου στους γιατρούς, τα χρήματα που υπάρχουν θα φτάσουν μόνο μέχρι το Μάρτιο και έτσι το ίδρυμα θα επικεντρωθεί στον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα και οι περικοπές θα αφορούν το νοσηλευτικό κομμάτι. Κάτι τέτοιο βέβαια έχει σοβαρότατες κοινωνικές προεκτάσεις, αφού οι χιλιάδες άποροι ασθενείς με νευρολογικά (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) ή ψυχικά νοσήματα θα βρεθούν αβοήθητοι στους δρόμους, προκαλώντας κίνδυνο στους γύρω τους αλλά κυρίως στον εαυτό τους.

Ads

Ακόμα πιο σοβαρή φαίνεται πως είναι η κατάσταση στο «Αρεταίειο», όπου στεγάζονται εξειδικευμένες χειρουργικές μονάδες οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πλέον πολλούς ασθενείς, που αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, από τα 1.500 χειρουργεία, σήμερα γίνονται μόλις τα 1.000, αφού οι περικοπές του υπουργείου Παιδείας έχουν δημιουργήσει ένα τραγικό ποσοστό της τάξης του 40% σε κενές θέσεις, με ελλείψεις σε τραυματιοφορείς, διοικητικούς υπαλλήλους και κυρίως νοσηλευτές.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Αρεταίειου» χειρουργός Δ. Βώρος σε δηλώσεις του στην Ελευθεροτυπία, «το υπουργείο Παιδείας, που δεν έχει καν αρμόδια για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία υπηρεσία, μας αντιμετωπίζει ως πάρεργο. Κόβει τις δαπάνες, τη στιγμή που στα κρατικά νοσοκομεία δεν έγιναν τέτοιες περικοπές, αλλά, αντίθετα, έγινε και ρύθμιση των χρεών τους».

Ο κ. Βώρος τονίζει επίσης πως οι δραματικές αυτές εξελίξεις στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχουν σημαντικότατες εκπαιδευτικές επιπτώσεις, από τη στιγμή που οι γιατροί που περνούν το στάδιο της ειδίκευσης μέσω των ιδρυμάτων αυτών, δεν έρχονται ποτέ σε επαφή με αρκετές ιατρικές πράξεις. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους κόλπους της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη για το συγκεκριμένο θέμα και με σχετικό ψήφισμα εξέφρασε τις ανησυχίες αυτές προς το υπουργείο.

(Πηγή φωτογραφίας: εφημερίδα Ελευθεροτυπία)