Λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης κινδυνεύει να κλείσει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Σπουδαστές και καθηγητές ζητούν να δοθούν τα δεδουλευμένα των καθηγητών τους αλλά και να αναπληρωθεί η κενή θέση του διευθυντή, ενώ παράλληλα εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις. Το θέμα τέθηκε και στην Βουλή.

Ads

Συγκεκριμένα το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί με 80 καθηγητές εκ των οποίων οι 18 από αυτούς είναι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου,οι 45 ωρομίσθιοι που αμείβονται από τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού ενώ οι υπάρχουν και 17 μόνιμοι που αμείβονται απευθείας από το Λογιστήριο του Κράτους. Παράλληλα η θέση του διευθυντή παραμένει κενή από τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου και εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί. Κενές έχουν μείνει και δύο από τις πέντε θέσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι σπουδαστές και καθηγητές ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων των καθηγητών, την αναπλήρωση της θέσης του διευθυντή και την διαβάθμιση των σπουδών στο Ωδείο με αντιστοίχηση τους με όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτιση οργανογράμματος.

Επιπλέον εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις με 24 ωρη απεργία την Πέμπτη 12 Μαϊου και πενθήμερη απεργία από τις 16 έως τις 20 Μαϊου. Απειλούν επίσης ότι θα συνεχίσουν ακόμα και μέσα στις εξετάσεις αν τα αιτήματα τους δεν εισακουστούν.

Ads

Η κρατική επιχορήγηση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, το οποίο αριθμεί 500 σπουδαστές, μειώθηκε φέτος από τα 1.500.000 ευρώ στα 680.000 ευρώ. Το ΚΩΘ είναι το μοναδικό κρατικό ωδείο στην Ελλάδα στο οποίο η φοίτηση των νέων είναι δωρεάν.

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, με την επωνυμία «Ωδείο Θεσσαλονίκης», με σκοπό τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής μουσικής με παράλληλη υποστήριξη και προαγωγή της σοβαρής ελληνικής μουσικής. Το 1959, μισό αιώνα περίπου μετά την ίδρυση του, τμήμα του Ωδείου Θεσσαλονίκης αποτέλεσε τον πυρήνα της σημερινής Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Επί υπουργίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού, το Ωδείο μετονομάστηκε σε Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.