Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί και εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος, αποφασίστηκε σήμερα σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης  με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρη Φίλιππου.

Ads

Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης, η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη και η δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.

Ουσιαστικά το υπουργείο Υγείας, παραδέχτηκε επιτέλους το σοβαρό πρόβλημα, αν και πολύ καθυστερημένα, κι αφού μέχρι σήμερα ο υπουργός δήλωνε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα κι έκανε λόγο για παιχνίδι που κάποιοι θέλουν να παίξουν.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των φαρμακευτικών συλλόγων ζητούσε επίμονα το προηγούμενο διάστημα την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, καθώς όπως ανέφεραν «η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» και «αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών».

Ads

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα 400 και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών, ενώ «δυστυχώς», όπως σημειώνουν στην τελευταία ανακοίνωσή τους, «η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς».

Την έντονη ανησυχία της «για την κλιμάκωση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων κατά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας», εκφράζει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Σημειώνει μάλιστα ότι «η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όσο οι ασθενείς βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την έκταση των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους», τονίζοντας ότι «απαιτείται η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο».

Κι όμως…μέχρι σήμερα, τόσο ο ΕΟΦ όσο και ο Β. Κικίλιας επέμεναν ότι σε έλλειψη βρίσκονται μόνο 27 φάρμακα, την οποία ο ΕΟΦ απέδιδε σε παγκόσμιο πρόβλημα, ενώ καλούσε τους φαρμακοποιούς και τους φορείς τους, « να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας των πολιτών».

Ο δε υπουργός Υγείας έλεγε την Κυριακή σε τηλεοπτική συνέντευξή του: «Κάποιοι μίλησαν για 400 φάρμακα που λείπουν από την αγορά. Ο ΕΟΦ έχει 27 φάρμακα. Σας παρακαλώ πολύ εν μέσω του χειμώνα και της γρίπης. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο κάποιοι θέλουν να παίξουν».

Σήμερα, ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγών σε φάρμακα που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη.