Ως… ευχή αντιμετωπίζει το δικαίωμα των πολιτών για τεστ κοροναϊού ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, μιλώντας στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, συσχέτιση την καθολική πρόσβαση σε τεστ με την… παγκόσμια ειρήνη. Ειδικότερα σημείωσε, ότι «το “τεστ σε όλους” είναι ανάλογο με το “εύχομαι ειρήνη σε όλον τον κόσμο”».

Ads

Ο υπουργός δεν βρήκε κυβερνητικό λάθος για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα του τουρισμού, προτιμώντας την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Χαρακτήρισε αναμενόμενη την πρώτη αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα του τουρισμού, «χαλώντας» το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα ότι φταίνε είναι οι νέοι που «χαλάρωσαν»

Ο ίδιος έφτασε  στο σημείο να δηλώσει πως η αντιπολίτευση θα χαρούν αν η κατάσταση με την πανδημία εκτραχυνθεί. «Σας έχω ικανούς μέχρι και να χαρείτε αν πάει κάτι πιο πίσω μόνο και μόνο για να δικαιωθούν οι επιθέσεις σας. Δεν υπάρχουν αυτά που κάνετε και λέτε», ήταν τα λόγια του υπουργού.

Ads

Ωστόσο, την άποψη Κικίλια για τα τεστ δεν συμμερίζεται ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος επισήμανε στον υπουργό την αναγκαιότητα μαζικών τεστ στον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρτζόπουλος προέτρεψε τον υπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμα των ασιατικών χωρών, οι οποίες εκτός από τη χρήση μάσκας έχουν προχωρήσει σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό.

Ως προς το κόστος που θα προκύψει, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης πρότεινε τη συμμετοχή των πολιτών με αναλογικό τρόπο. Τουτέστιν, ανάλογα με το εισόδημα του καθενός εφόσον μπορεί να αντεπεξέλθει.

Απέρριψε την πρόταση ο Κικίλιας

Επικαλούμενος την αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται ανά ημέρα, ο Βασίλης Κικίλιας απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση του Δ. Βαρτζόπουλου.

Ειδικότερα, ο υπουργός διαφώνησε με την ιδέα συμμετοχής των πολιτών στον μοριακό έλεγχο και αντέτεινε πως από 400 τεστ ανά ημέρα πλέον γίνονται 12.000 τεστ. Πρόσθεσε δε ότι οι κινητές μονάδες κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα. «Δομές προσφύγων, φυλακές, στα νησιά και όπου έχει χρειαστεί» είπε.