Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον περιοριστικών μέτρων σε επίπεδο δήμων στην Αττική, όπου και εντοπίζονται καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού, άφησε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ads

Σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο OPEN, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα οριζόντιων μέτρων για όλη την περιφέρεια.

«Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστημονες μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.

Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά στα σχολεία ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο οι οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ads

«Παρακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία τους, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, υπάρχουν προβλήματα. Ανοίγουν σχολεία, κλείνουν σχολεία, γίνεται αναθεώρηση καθημερινά των υγειονομικών κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα. Θα είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει task force η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτό ακριβώς το σκοπό. Ο ΕΟΔΥ είναι εδώ, οι επιστήμονές μας είναι εδώ, με πολλή αγάπη για τα παιδιά μας», σημείωσε.

Πέτσας: Ακόμη και αύριο οι ανακοινώσεις για νέα μέτρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων σε περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων άφησε και ο Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, κάνοντας ειδική αναφορά στην Αττική και την Πέλλα.

«Υπάρχει μια γενικότερη έκρηξη κρουσμάτων της Ευρώπης και αυτό δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού, συν το γεγονός ότι όπως φαίνεται υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές, για παράδειγμα η Αττική και η Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν ένα κατάλογο μέτρων τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί. Θα έχουμε τον κατάλογο σήμερα ή αύριο και ενδεχόμενο ανακοινώσεων μπορεί να υπάρξει από αύριο το απόγευμα και μετά. Πάντα με βάση την εισήγηση των ειδικών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται είναι η καθολική χρήση μάσκας – δηλαδή σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – σε συγκεκριμένους δήμους της Αττικής. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πώς θα μετακινείται ο κόσμος με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος συνωστισμός.