Σε εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την κοινή ενημέρωση με τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Πιερρακάκη. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, πλέον, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ΑμεΑ, ευπαθών ομάδων και όλες τις δομές υγείας. Όσοι δεν το πράξουν τίθενται σε αναστολή εργασίας με χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών.

Ads

Για όσους εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, θα πρέπει μέχρι τις 16 Αυγούστου να έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση του εμβολίου. Για τους δε υγειονομικούς, ως καταληκτική ημερομηνία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου -πρώτη δόση- και αφορά όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας από διαγνωστικά κέντρα μέχρι, κλινικές και εννοείται δημόσια νοσοκομεία και δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Διαβάστε επίσης: 

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας:

Ads

► Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων/ΑΜΕΑ

Υποχρεώνεται να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ έως 16-08-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο). Σε όσους παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση τους χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών μέχρι να την εκπληρώσουν.

Επίσης, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τους εργαζόμενους σε:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271),
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
  • Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
  • Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2),
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’1397) Υπουργικής Απόφασης,
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β΄ 789),
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235).

► Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε Δομές Υγείας

Υποχρεώνεται να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων δομών Υγείας (διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο). Λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.