Την ώρα που το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Δράμας εκπέμπει «SOS»  και δηλώνει πως «έχουμε γίνει Βόρεια Ιταλία» , δείχνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, οι κλίνες του οποίου είναι πλήρεις, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλας, υποστήριξε σήμερα πως το πρόβλημα έγκειται στην πόλη της Δράμας και όχι στο νοσοκομείο, το οποίο όπως είπε είναι «επαρκώς στελεχωμένο» και οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως από τη Δράμα έχουν γίνει δεκάδες διακομιδές άσθενών προς άλλες περιοχές το τελευταίο διάστημα καθώς δεν υπάρχει κενό κρεβάτι για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ασθενείς από τη Δράμα ήταν και οι πρώτοι που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με αεροδιακομιδή, πριν από ένα 24ωρο, καθώς δεν βρέθηκαν κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αυτήν την ώρα νοσηλεύονται στις κλίνες covid 19 του νοσοκομείου πάνω από 140 ασθενείς ενώ αποτελεί πρώτιστη ανάγκη για το νοσοκομείο η στήριξή του με πεπειραμένο και εξιδεικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και με ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, παθολόγων , πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων, εντατικολόγων  και γενικών ιατρών. Παράλληλα, οι γιατροί του νοσοκομείου, με την επείγουσα ανακοίνωσή τους, ενημερώνουν τους πολίτες ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Δράμας έχει μετατραπεί και νοσηλεύει αποκλειστικά covid διασωληνωμένα περιστατικά με 12 κλίνες και εμφανίζει σταθερή πληρότητα 100%.

Η πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου, Παρθένα Κιόρτεβε, χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική. Όπως τόνισε, έχουν γεμίσει οι ΜΕΘ, οι ασθενείς διασωληνώνονται ακόμα και σε χειρουργεία ενώ άλλοι διακομίζονται σε Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Επεσήμανε ότι θα χρειαστεί να γίνει αεροδιακομιδή και άλλων ασθενών και υποστήριξε ότι το νοσοκομείο της Δράμας πλήττεται περισσότερο σε σχέση με νοσοκομεία άλλων νομών και δεν επαρκούν οι γιατροί.

Ads

Ωστόσο, σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως το νοσοκομείο της Δράμας δεν έχει πρόβλημα, καθώς «είχε τρεις ΜΕΘ και τώρα έχει 12» και πως το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επαρκές. Μίλησε τόσο για τη «συγκλονιστική προσπάθεια του ιατρικού προσωπικού»  του νοσοκομείου, όσο και για τη «μάχη» που δίνουν οι Δραμινοί, λέγοντας ότι «δεν θα αφήσω κανέναν να διασαλέψει τη μάχη που δίνουν οι Δραμινοί και το νοσοκομείο τους». «Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα», πρόσθεσε.

(Δείτε την απάντηση του Βασίλη Κικίλια από το 8:15 του βίντεο)

Τσίπρας από Δράμα: «Απελπιστική η κατάσταση, οι υπουργοί να συναισθανθούν την πραγματικότητα»

Το νοσοκομείο της Δράμας επισκέφτηκε σήμερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την οδυνηρή πραγματικότητα και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την απελπιστική κατάσταση, καλώντας τους υπουργούς να σταματήσουν επιτέλους να μιλάνε και να συναισθανθούν την πραγματικότητα. «Το νοσοκομείο της Δράμας γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο. Οι περιγραφές που έκαναν οι γιατροί και νοσηλευτές είναι σοκαριστικές. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτές. Διότι τούτη την ώρα δεν έχει νόημα να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες. Τούτη την ώρα έχει νόημα να δούμε αν μπορούν να υπάρξουν λύσεις και κινήσεις για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία» τόνισε. 

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί εκεί τόνισε ότι είχε την ελπίδα ότι «στην χώρα μας δεν θα δούμε σκηνές παρόμοιες με αυτές που βλέπαμε στα δελτία ειδήσεων και στα ειδησεογραφικά sites από την βόρειο Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας». «Δυστυχώς, διαψεύστηκα, δυστυχώς δεν το αποφύγαμε. Η κατάσταση στην βόρειο Ελλάδα είναι δραματική. Ιδιαίτερα στην Δράμα, στο νοσοκομείο της Δράμας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Προφανώς και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό . Όμως τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να βρεθούν λύσεις γι α να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως ανέφερε, τούτη την ώρα που η βόρεια Ελλάδα αιμορραγεί, αφού είναι γεμάτες όλες οι ΜΕΘ και γίνονται επιχειρήσεις για διακομιδές είτε οδικώς για νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων είτε αεροπορικώς στην Αθήνα «το Διαβαλκανικό και ο Άγιος Λουκάς στην Θεσσαλονίκη, δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια παραμένουν κλειστά. Και εκατοντάδες κλίνες σε ιδιωτικές μονάδες αποκατάστασης που θα μπορούσαν κι αυτές να συνδράμουν , επίσης παραμένουν κλειστές. Και όποιες ιδιωτικές ΜΕΘ, ιδιωτικές κλινικές, εντός εισαγωγικών επιτάσσονται , δεν επιτάσσονται, ενοικιάζονται στην διπλάσια τιμή για να πάρουν δημόσια χρήματα ιδιώτες». Χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές «εγκληματικές» και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη «να γίνουν χθες όλα αυτά, διότι διότι η κατάσταση που βιώνει η βόρεια Ελλάδα μπορεί να έρθει και στον νότο τις επόμενες ημέρες».