Το Θριάσιο Νοσοκομείο μετατρέπεται σε «Covid-only» από 7 Απριλίου, ενώ με το κλείσιμο καρδιολογικών κλινικών αρνητικής πίεσης και χειρουργείων δημιουργούνται ΜΕΘ στα νοσοκομεία Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ελπίς, Κωνσταντοπούλειο και Αττικό, προσθέτοντας νέες κλίνες ΜΕΘ Covid στην πρώτη και στη δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Τα περιστατικά θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές και η εφημερία του Θριασίου θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Ads

Αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία με φόντο τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία στην Αττική.

Ειδικότερα για τη μετατροπή του Θριάσιου σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid-19, δήλωσε πως στόχος είναι στις 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες για covid ασθενείς και 33 κλίνες ΜΕΘ για τον ίδιο σκοπό και με προοπτική τα κρεβάτια συνολικά να φτάσουν σύντομα τα 180. Τα περιστατικά που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα εφημερεύουν ώστε να υποστηριχθεί ο επιπλέον υγειονομικός όγκος είπε ο Β.Κικίλιας.

Για τη χρησιμοποίηση των καρδιολογικών κλινικών αρνητικής πίεσης και χειρουργείων ανέφερε πως στόχος είναι να δημιουργηθούν συνολικά 51 νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική. Από αυτές 16 θα αναπτυχθούν στο Γεν. Κρατικό Νοσοκομείο «Γ.Γενηματάς», 5 στον Ευαγγελισμό, 5 στο Λαϊκό, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο και 4 στο Αττικό.

Ads

Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι υπάρχει ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε από τον Νίκο Χαρδαλιά να μεταβεί εκεί για να εκπονηθεί στρατηγική.

«Οι άνθρωποι της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας σας φρόντιζαν και σας φροντίζουν, δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό σας», είπε και λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με άνοιγμα του λιανεμπορίου και απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων με κωδικό «6» τα Σαββατοκύριακα, ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε δραματική έκκληση: «Πρέπει να προσέξουμε -λόγω του 3ου και σφοδρότερου κύματος- και σας ζητώ: Προσοχή! Ό,τι κι αν κάνετε πρέπει να είναι με μάσκα και αποστάσεις. Να παραμερίσουμε την κούραση εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών. Να προστατεύσετε τους γύρω σας και τον εαυτό σας. Να αποφεύγονται οι μαζώξεις σε σπίτια, καθώς αυτό φέρνει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που αγαπάμε».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Κικίλιας είπε ότι εντός Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν 1,5 εκ. εμβολιασμοί, συμπληρώνοντας πως ο εμβολιασμός μας βοηθά να «αισιοδοξούμε ότι λίαν συντόμως θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση».