Τέλος στο δυσάρεστο σίριαλ στο οποίο μετατράπηκε η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη φαίνεται πως δίνει ο γιος του, Γιώργος, ο οποίος, μέσω ανάρτησης στο facebook ανακοίνωσε ότι θα σεβαστούμε την επιθυμία του, που σύμφωνα με έγγραφα που φερουν την υπογραφή του, ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

Ads

Ειδικότερα, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο γιος του μέσω facebook, έγραψε χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε».

Υπενθυμίζεται, ότι η τοποθεσία ταφής του μεγάλου δημιουργού εξελίχθηκε σε σίριαλ με δικαστικές προεκτάσεις, αφού, παρά τις γραπτώς εκφρασμένες επιθυμίες του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονιών και του αδερφού Γιάννη, η οικογένειά του εμφανιζόταν αποφασισμένη να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας. Την επιθυμία του αυτή ο Μίκης Θεοδωράκης την είχε μεταφέρει σε μια σειρά από πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του, στα οποία φέρεται να είχε αναθέσει και όλα τα διαδικαστικά, ενώ γνωστοποιούσε και τη διαφωνία της οικογένειάς του. 

Αντίθετα οι άμεσοι συγγενείς, μεταξύ αυτών η κόρη του Μαργαρίτα, υποστήριξαν ότι η τελευταία επιθυμία (χρονικά) του Μίκη Θεοδωράκη, όπως την εξέφρασε ενώπιον τους, ήταν να ταφεί στο Βραχάτι. Οι ίδιες πηγές από την οικογένεια Θεοδωράκη επέμεναν πως θα ταφεί εκεί και στα τρία χρόνια θα μεταφερθεί στην Κρήτη, στον Γαλατά Χανίων.

Ads

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν τελικά συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, εξαιτίας της επιμονής μελών της οικογένειας να ταφεί στο Βραχάτι, προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, προσκομίζοντας πλήθος εγγράφων που αποδεικνύουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα. Βάσει των στοιχείων που έλαβε, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα, η διαδικασία προβλέπει ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Την Παρασκευή, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, κοινοποίησε σε ανάρτησή του μια ακόμη επιστολή του μεγάλου δημιουργού προς τον τότε δήμαρχο της πόλης, Μανώλη Σκουλάκη, που χρονολογείται από το 2013, με την οποία ο Μ. Θεοδωράκης ζητούσε να ταφεί στον Γαλατά. Μάλιστα αναφέρει ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη σε αυτό, αλλά τόνισε ότι είναι δικαίωμά του να αποφασίσει εκείνος για την τύχη του σώματός του και ζητούσε από τον τότε δήμαρχο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατισχύσει, όπως γράφει, η επιθυμία του απέναντι σε οποιαδήποτε αντίθεση.

image