Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο έλεγχος των οικονομικών της «Κιβωτού του Κόσμου» προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για κακοδιαχείριση που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, πέρα από αυτές για κακοποίηση των παιδιών, την ώρα που κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται ο πάτερ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Ads

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βρίσκεται η «Κιβωτός», ο πρώην επικεφαλής της πατέρας Αντώνιος αλλά και μεγαλοστελέχη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες θα επικεντρωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και στενών συνεργατών τους για τυχόν παράνομο πλουτισμό.
Συγκεκριμένα, ερευνώνται οι φορολογικές τους δηλώσεις, για κινητή και ακίνητη περιουσία, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

«Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά

Οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν ξεκινήσει ήδη τους ελέγχους. Όπως αποκάλυψε το MEGA την Τρίτη, η Οργάνωση, κάθε χρόνο είχε έσοδα 4 – 5 εκατομμύρια ευρώ και τα τελευταία χρόνια μισό με ένα εκατομμύριο πλεόνασμα.

Ads

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η Οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά, την ώρα που η «Κιβωτός» στο site της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης, ανάμεσα στους χορηγούς είναι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες, πετρελαιοειδή, μεγάλες εταιρίες τροφίμων.

Το περίφημο οικόπεδο

Την ίδια ώρα, η έρευνα του LIVE NEWS για τα ακίνητα της «Κιβωτού» συνεχίζεται με το οικόπεδο στον Κόκκινο Μύλο να κεντρίζει το ενδιαφέρον, αφού εδώ και 6 – 7 χρόνια που έχει περάσει από κληρονομιά στον πατέρα Αντώνιο της «Κιβωτού του Κόσμου» όπως αναφέρει η διαθήκη, παραμένει αναξιοποίητο, δεν έχει πωληθεί ούτε οικοδομηθεί, παρά τις μεγάλες ανάγκες της Οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του LIVE NEWS, στις 18/7/2012 έγινε η ιδιόγραφη διαθήκη της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου η οποία πέθανε στις 30 Απριλίου 2014 στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα και στις 23 Ιουνίου του 2016 ενώπιων συμβολαιογράφου στα γραφεία της «Κιβωτού» ο πάτερ Αντώνιος έκανε αποδοχή κληρονομιάς για την οποία η ιδιοκτήτρια ανέφερε στη διαθήκη:

«Το οικόπεδο το αφήνω στον πατέρα Αντώνιο της ‘Κιβωτού του Κόσμου’».

Το οικόπεδο είναι 225 τετραγωνικών μέτρων για το οποίο πληρώθηκε και ο ΕΝΦΙΑ όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και στις 23 Ιουνίου 2016 στο υποθηκοφυλακείο έγινε η βεβαίωση της μετεγγραφής.

Η πορεία της μεζονέτας

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία που έφτασε στο Mega για την πορεία μιας μεζονέτας που είχε αγοραστεί από τον πάτερ Αντώνιο.

Η μεζονέτα μεταπωλήθηκε και μάλιστα όπως αποκάλυψε η εκπομπή LIVE NEWS σε μέλος του τότε ΔΣ της «Κιβωτού».

Για το ακίνητο μάλιστα στη συνέχεια έγινε γονική παροχή με παρακράτηση επικαρπίας στις 28 Δεκεμβρίου 2017.

Ιδιοκτήτρια φέρεται να είναι η σύζυγος του μέλους του ΔΣ. Στην σχετική πράξη υπήρχε η πρόβλεψη μάλιστα σε περίπτωση θανάτου της ιδιοκτήτριας της μεζονέτας, η επικαρπία ολοκλήρου του ακινήτου να περνάει στον επιζώντα σύζυγό της.

Έρευνα και για διπλές βαφτίσεις

Εκτός από τα περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων και τους άγριους ξυλοδαρμούς παιδιών οι αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο διπλών βαφτίσεων για παράνομες υιοθεσίες παιδιών.
«Eίχαμε και άλλα θέματα όσον αφορά με βαφτίσεις τα οποία είχε κληθεί να απαντήσει η Κιβωτός για βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα το οποίο είχε ζητηθεί να εξηγηθεί και νομικά πώς είχε γίνει και όλα αυτά εξετάζονται από το νέο ΔΣ» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης.

Μιλώντας στο MEGA, μητέρα τα παιδιά της οποίας φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού υποστηρίζει πως οι υπεύθυνοι χρησιμοποιούσαν συχνά την υιοθεσία ως απειλή προς τους γονείς.

«Όταν έφτασαν τα παιδιά στην Κιβωτό και η ίδια η κοινωνική λειτουργός μου έλεγε για υιοθεσία. Στην αρχή μου λέει “μπορεί να γίνει αναδοχή αλλά μετά θα πάνε για υιοθεσία τα παιδιά γιατί καταλαβαίνετε” λέει “δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε άλλο εδώ”.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ανθρώπων που ζητούσαν επανειλημμένα να γίνουν ανάδοχοι λαμβάνοντας επί χρόνια αρνητικές απαντήσεις παρά το γεγονός ότι πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις. 25 φορές αρνήθηκε η Κιβωτός στην κυρία Χριστίνα να γίνει ανάδοχος παιδιού όπως η ίδια καταγγέλλει στο Μega.

«Δεν δίνουνε. Αυτό είναι το θέμα, ότι ο παππάς ο πατέρας Αντώνης δεν αφήνει αναδοχές να γίνουν με τίποτα. Και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το παιδί δε θέλει γιατί περνάει τόσο καλά που δεν θέλει. 25 φορές το σύστημα έχει προτείνει κάποια παιδιά, κυρίως όμως από την «Κιβωτό» γιατί εκείνοι έχουν τα πολλά. Δεν σας κάνει εντύπωση;» αναφέρει η κ. Χριστίνα.
Και από την άλλη βρίσκονται γονείς που όπως καταγγέλλουν δεν τους επιτρέπουν να δουν τα παιδιά τους.

Νέες καταγγελίες

Κι ενώ στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται τα οικονομικά, νέες καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού» ανέφερε μιλώντας στο Mega:

«Γύρω στα 12 – 13 έτη μου, με βάφτισαν ξανά. Ενώ είχα ήδη όνομα μέχρι τότε, έλεγαν ‘σου έχουμε κρυμμένο όνομα, δε θα σου το πούμε’, μέχρι να με βαφτίσουν. Μπήκα στη δομή του Κολωνού το καλοκαίρι του 2013 μαζί με τις αδερφές μου. Θυμάμαι είχα χαρεί πολύ γιατί είχα δει πολλά παιδιά και κάποια τα ήξερα από έξω».

Όπως περιγράφει ο ίδιος, ο καιρός που έμεινε εκεί, ήταν δραματικός.

«Πήγα εκεί, ήμουν λίγο άτακτος, και αρχίζανε και μου την έμπαιναν πολύ. Έφαγα πάρα πολύ ξύλο, δεν ήταν σαν αυτές τις σφαλιάρες που ρίχνεις στα μικρά παιδάκια. Έφαγα και γροθίδια και κοτσίδια. Αυτό λέγεται ‘συνέπεια’ εκεί.

»Με έβαλαν να δουλέψω, να μην ξαναπάω σχολείο. Ο Πασχάλης (σ.σ. παιδαγωγός και στενός συνεργάτης του πατέρα Αντώνιου) και η γυναίκα του ξέρουν τι μου έκαναν. Και άλλα δύο παιδιά ξέρουν που ήταν εκεί.

»Την εντολή δεν ξέρω αν την έδινε ο πάτερ, αλλά ήξερε ότι τις έτρωγα. Με κλείδωσαν σε ένα γραφείο και τις έτρωγα εκεί. Μια βδομάδα έγινε αυτό, μέχρι να με στείλουν στη Χίο».
Τα όσα περιγράφει στη συνέχεια σοκάρουν:

«Είχα μπει σε απομόνωση, ήμουν 9 μήνες μέσα, έβγανα έξω μόνο 08.00 με 15.00 για να δουλέψω και με ξαναέκλειναν μέσα και όταν θυμόντουσαν μου έφερναν φαγητό. Ήταν ένα μικρό δωμάτιο με μια τουαλέτα. Παρακαλούσα να βγω, να πάω σχολείο, ήμουν 15 χρόνων».

Μάλιστα, ένα άλλο παιδί της «Κιβωτού του Κόσμου» που φοβήθηκε τότε να μιλήσει, αποκάλυψε στο LIVE NEWS πώς ανώτατο στέλεχος της δομής είχε μπει στο δωμάτιο απομόνωσης που βρισκόταν ως «τιμωρημένος» και επιχείρησε να τον παρενοχλήσει σεξουαλικά.

«Όταν ήμουν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όταν κοιμόμουν εγώ, είχε έρθει ο (…) και ξαπλώνει στο κρεβάτι μου και μου πιάνει τα (…) και του λέω ‘τι κάνεις ρε;’ και μου λέει ‘θα σου αρέσει’».

Η αντίδραση του ήταν ακαριαία. Όπως λέει, τον χαστούκισε και του ζήτησε να φύγει από το σκοτεινό δωμάτιο που τον είχαν κλειδώσει για τιμωρία.