Σάλο έχουν προκαλέσει στα κοινωνικά δίκτυα οι δηλώσεις του πατέρα Αντώνιου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», στο φόντο των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στις δομές της ΜΚΟ.

Ads

Μιλώντας στον Alpha, ο πατέρας Αντώνιος περιέγραψε τα παιδιά που στεγάζονται στη δομή ως μη συνηθισμένα, τραυματισμένα παιδιά, τα οποία «δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους», αφήνοντας μια αίσθηση «ρεβανσισμού» εκ μέρος των τροφίμων της «Κιβωτού».

Σε κάθε περίπτωση δηλώνει άγνοια για τις καταγγελίες και στεναχωρημένος.

«Είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος» ανέφερε συγκεκριμένα ο πατέρας Αντώνιο. «Εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 ολόκληρα χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη κι έχει κίνδυνο. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, το μάθαμε μέσα από ένα δημοσίευμα και τίποτα άλλο δεν γνωρίζω.

Ads

»Αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι το εξής. Σε πολλές συνεντεύξεις μας το έχω αναφέρει. Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε. Από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά που θέλουν να παραβατούν και η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το επιστημονικό της προσωπικό πρωτίστως είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών, δηλαδή την απώλεια του φυσικού τους γονιού. Δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους».

Πρόσθεσε πως δεν ξέρει ποιος είναι ο 19χρονος που έχει κάνει την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι βάσει των στοιχείων, «πάει το μυαλό του» ποιο μπορεί να είναι το παιδί που έκανε την καταγγελία.

Νέες καταγγελίες και αναμένονται άλλες

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι άνοιξε ο «Ασκός του Αιόλου» για την δομή, αφού, μετά την αρχική καταγγελία του σημερινού 19χρονου για την σεξουαλική κακοκποίησή του στην «Κιβωτό» όταν ήταν ανήλικος, ακολούθησε «τσουνάμι» καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου» για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αλλά και ζητήματα διαβίωσης και διαχείρισης.

Οι αρχές ερευνούν πέντε δομές σε Αττική και περιφέρεια. Τρεις καταγγελίες εξετάζει η Αστυνομία, ενώ θα κληθούν για κατάθεση εντός της εβδομάδας ακόμη τουλάχιστον δύο ανήλικοι, που φιλοξενούνται στη δομή.

Τόσο ο 19χρονος όσο και τέσσερα ακόμη άτομα που φιλοξενούνταν στη δομή αναμένεται να κληθούν για κατάθεση τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για παιδιά τα οποία φέρεται, σύμφωνα με την καταγγελία του 19χρονου, να μεταφέρθηκαν από τη δομή της Καλαμάτας στην Αθήνα και για ένα μήνα να τους είχαν κλειδωμένους σε δωμάτια και να τους χτυπούσαν καθημερινά, παρουσία του στελέχους που καταγγέλλεται.

«Είμαστε ανεξάρτητη αρχή και δεν τοποθετούμαστε δημόσια για υπόθεσεις που έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης», είναι η επίσημη απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερες από μία σχετικές καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη έχουν φτάσει αναφορές από αρκετά άτομα τα οποία καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα διαφόρων, παρανόμων συμπεριφορών οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο αδίκημα. Οι καταγγέλλοντες έχουν δώσει καταθέσεις και το ζήτημα αξιολογήθηκε ως πολύ σοβαρό με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί η Εισαγγελία.

Η αρχή

Η αρχή έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου από έναν 19χρονο που κατήγγειλε στο «Ανηλίκων» της Ασφάλειας ότι είχε πέσει θύμα κακοποίησης όταν είχε φιλοξενηθεί επί σειρά ετών σε δομή της «Κιβωτού».

Το τελευταίο διάστημα κατοικεί σε διαμέρισμα που του έχει παραχωρήσει η ΜΚΟ μαζί με τη μητέρα του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους αστυνομικούς ένα μέλος της ΜΚΟ εκδήλωνε ιδιαίτερη «συμπάθεια» στο πρόσωπό του. Μάλιστα, το άτομο αυτό του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής και το 2021 ασέλγησε σε βάρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» πρόκειται για ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος της ΜΚΟ, που καταγγέλθηκε για σεξουαλική κακοποίηση αγοριών.

Έδινε εντολές

Όπως κατέθεσε το εν λόγω πρόσωπο ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο, να εργάζεται και στην ουσία, όπως ανέφερε, τον εκβίαζε να μην μιλήσει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του. Διαφορετικά, τον απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Ο ίδιος αποκάλυψε στην κατάθεσή του πως και άλλα παιδιά της δομής κλειδώνονται στα δωμάτια τους και τιμωρούνται με άγριους ξυλοδαρμούς. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ένας φίλος του εκμυστηρεύθηκε ότι δύο άτομα που κατονόμασε τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του μέχρι που μάτωσε.

Όπως αποκάλυψε ο 19χρονος, το άτομο που έδινε τις εντολές για τους ξυλοδαρμούς είναι ο άνδρας που φέρεται να ασέλγησε σε βάρος του.

Η πρώτη καταγγελία του 2021

Πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρουν ότι σε βάρος του ίδιου προσώπου που προαναφέρθηκε, έχει υποβληθεί ακόμη μία καταγγελία για περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης που φέρεται να έχει συμβεί, και αυτό το 2021, σε δομή της «Κιβωτού» στη Χίο.

Το περιστατικό έγινε γνωστό χάρη σε μαρτυρία ατόμου που φιλοξενείτο εκεί. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία. Όταν ωστόσο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ απευθύνθηκαν στο θύμα, εκείνο αρνήθηκε να καταθέσει όσα φέρεται να είχε βιώσει.

Νέες μαρτυρίες

Στο φως έρχονται νέες καταγγελίες – μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν ζήσει κάποια στιγμή την Κιβωτό του Κόσμου και πλέον έχουν μεγαλώσει και φύγει από τις δομές της.

Καταγγέλλουν ξύλο, πολύμηνες τιμωρίες, εκμετάλλευση, παρενόχληση, κακοποίηση. Αυτά περιγράφουν στην Καθημερινή τρεις άνθρωποι που έζησαν στην Κιβωτό του κόσμου.

Ένας απ’ αυτούς, ένας 27χρονος, περιέγραψε πως άτομο που δούλευε στη δομή είχε πάει σε διαμέρισμα όπου κρατούνταν απομονωμένος, είχε ξαπλώσει δίπλα του και είχε βάλει το χέρι του στα γεννητικά όργανα του παιδιού.

Στην ερώτηση «τι κάνεις», απάντησε «θα σου αρέσει». Ο νεαρός τον χαστούκισε και ο άνδρας έφυγε. Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ο 27χρονος.

Ο ίδιος λέει πως είναι ευγνώμων στην Κιβωτό γιατί του έμαθαν γράμματα αλλά τονίζει ότι τον απέτρεψαν από το να πάει λύκειο. Είναι ένα παιδί που πήγε στην Κιβωτό λόγω κακοποίησης, η πλάτη του είχε ανοίξει από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, ενώ τον έστελναν να ζητιανεύει στα φανάρια.

Αν και αρχικά η Κιβωτός του Κόσμου λέει πως έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. «Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει στην Καθημερινή, παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσαν να δουλέψεις».

Ήταν 14 όταν πήγε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Οι δουλειές, λέει, ήταν καθημερινές: καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως λέει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα!

Ένα καλοκαίρι, καταγγέλλει ο 27χρονος, παρέμεινε μαζί με άλλα παιδιά, επί τρεις μήνες, σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μαζί τους ήταν κι ένας παιδαγωγός, αλλά συχνά οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν εμπειρία με παιδιά, ήταν υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έβγαιναν από το σπίτι ήταν για να πάνε για δουλειά σε ένα χωράφι στην Αττική. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα».

Νεαρή γυναίκα που έζησε στην Κιβωτό του Κόσμου, σε δομή στη Χίο, έξι χρόνια, καταγγέλλει απάνθρωπη συμπεριφορά. «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» λέει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα 7 της χρόνια. Τότε, λέει, μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο να μαζεύουν κουκουνάρια.

«Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», σημειώνει.

Η 20χρονη Σοφία, που έζησε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια και περιγράφει τον εαυτό της ως δύσκολο και οξύθυμο παιδί, εξιστορεί κι εκείνη στην Καθημερινή πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθαρίζουν την τουαλέτα και να βοηθούν τη μαγείρισσα και τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα.

Ο 27χρονος και η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφουν επίσης πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους, όταν πήγαιναν στις δομές και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.

Η αντίδραση της «Κιβωτού»

Η «Κιβωτός του Κόσμου» με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει τίποτα για όσα καταγγέλλονται.

«Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα», τόνισε στην ανακοίνωσή της η δομή.

Επισημαίνει μάλιστα, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα υποστούν τις συνέπειες.

«Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες», συνέχισε στην ανακοίνωσή της.

Τι έλεγε ο πατέρας Αντώνιος για τα μέτρα προστασίας των παιδιών

Ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής και εμπνευστής της «Κιβωτού του Κόσμου», μιλώντας στο MEGA και τη Νίκη Λυμπεράκη την περασμένη Δευτέρα, είχε πει ότι στις δομές υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των παιδιών.

«Έχουμε πολλές ασφαλιστικές δικλείδες , τα παιδιά δεν μένουν μόνα τους υπάρχουν παιδαγωγοί , υπάρχουν κάμερες έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους που εμείς τις επιλέγουμε . Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι η επιλογή», είχε αναφέρει μιλώντας στη «Μεγάλη Εικόνα» και την Νίκη Λυμπεράκη, ο πάτερ Αντώνιος.

Μιχαηλίδου: η μόνη λύση είναι η αποϊδρυματοποίηση

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε στην ΕΡΤ, ότι η μόνη λύση είναι η αποϊδρυματοποίηση, τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές αλλά σε ανάδοχες οικογένειες.

«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα» είπε και συνέχισε: «Πέρσι, περίπου τον ίδιο μήνα μου ήρθε μια καταγγελία στο γραφείο για δομή της Αττικής και μαζί με την Εισαγγελία, τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, αντιδράσαμε άμεσα και μεταφέρθηκαν εκτός της δομής αυτής τα παιδιά. Το θέμα δεν είναι να κλείνουν οι δομές. Το θέμα είναι τα παιδιά να πηγαίνουν σε οικογένειες και να μην υπάρχουν τέτοιου τύπου κακοποιητικές και συμπεριφορές μέχρι να φτιάξουμε ένα δίκτυο ανάδοχων γονέων που να μπορεί να πάρει σε αναδοχή όλα τα παιδιά που δεν μπορούν να γυρίσουν στην βιολογική τους οικογένεια».

«Παγώνει» η παραχώρηση κτηρίου στην Κιβωτό του Κόσμου

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

«Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται» προστίθεται στην ανακοίνωση.