Την άμεση αντικατάσταση της Διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ads

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης έρχονται μετά και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, εν μέσω των σοκαριστικών καταγγελιών των τελευταίων ημερών, που έχουν λάβει μορφή «χιονοστιβάδας».  

► Διαβάστε επίσης: Καταιγισμός αποκαλύψεων για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τον πατέρα Αντώνιο 

«Θέλω να ξεκινήσω μ’ ένα δυσάρεστο ζήτημα, με αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Τις μέρες αυτές λίγο μετά τα όσα αποτρόπαια αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση του Κολωνού, η κοινωνία μας συγκλονίζεται από νέες καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών. Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ads

«Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών αυτών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Δε χρειάζεται ούτε αδιαφορία ούτε και κωλυσιεργία αλλά ούτε και βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Γιατί ό,τι απόφαση κι αν ληφθεί αυτή θα αφορά τα παιδιά», τόνισε.

Είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εφόσον υπάρξει εγκληματική πράξη, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ότι ο νόμος ισχύει για όλους και οι αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν.

Τόνισε ότι πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή, στην Κιβωτό. «Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής, όποια εξέλιξη κι αν έχει η υπόθεση αυτή που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους».

Επίσης, ανέφερε ότι μετά από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου και του γενικού γραμματέα κ. Σταμάτη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού. «Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά και γι αυτό η εξέλιξη αυτή είναι επιβεβλημένη», τόνισε.

Εξήγησε ότι παρατηρείται και στην Ελλάδα και διεθνώς στο χώρο της επιμέλειας των ανηλίκων η δραστηριοποίηση εθελοντικών οργανώσεων. Πολλές έχουν μακροχρόνια ιστορία κι έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές κι έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες. Ανέφερε ότι διεθνώς καλύτερη πρακτική θεωρείται η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας.

Οι εξελίξεις

Ένταση προκλήθηκε σήμερα στην δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό όταν ζευγάρι Σύρων, συνοδευόμενο από άνδρα που μετέφραζε στα ελληνικά, απαίτησε να πάρει τα παιδιά του, κάποια από τα οποία φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Στο σημείο πήγε για προληπτικούς λόγους περιπολικό της ΕΛΑΣ, το ζευγαρι δεν έχει υποβάλει μήνυση έως τώρα.

Όπως υποστήριξαν οι γονείς, σύμφωνα με τη διερμηνεία του συνοδού τους, το 2021 με εντολή κοινωνικής λειτουργού τούς αφαιρέθηκαν τα τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν χωριστεί και μένουν σε διαφορετικές δομές.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ένας 17χρονος φιλοξενούμενος στην δομή της Κιβωτού, φίλος του 19χρονου που έκανε την πρώτη καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση, δήλωσε ότι ο πατήρ Αντώνιος πήγε να του δώσει χρήματα, όταν συνειδητοποίησε πως είναι αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, ενώ ανάλογη καταγγελία έκανε και μια ανήλικη, υποστηρίζοντας πως τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και πως τα παιδιά εκβιάζονταν έτσι ώστε να μην αποκαλύψουν κάτι.

Ο 17χρονος δήλωσε για την πρώτη καταγγελία που έγινε για την Κιβωτό του Κόσμου τα εξής: «Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει.

»Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε την δύναμη να τον καταγγείλει».

«Πετούσαν παιδιά από τις σκάλες»

Επίσης, μιλώντας στο Mega, μια 19χρονη κοπέλα που φιλοξενούνταν στη δομή, περιέγραψε βίαιες συμπεριφορές κατά παιδιών.

«Αυτό που βιώσαμε εκεί πέρα ήταν σαν φυλακή» ισχυρίζεται η κοπέλα. «Κάναμε πράγματα που δεν θέλαμε και όταν τους λέγαμε όχι μας έβαζαν τιμωρία. Στην τιμωρία αυτή μας έλεγαν ότι ‘μια μέρα δεν θα φας’» αναφέρει η νεαρή κοπέλα.

«Μερικά παιδιά που ήταν πιο άτακτα τα χτυπούσαν, τα έπιαναν από το αφτί και τα πετούσαν από τις σκάλες» είπε επίσης.

«Εάν ένα παιδάκι δεν θέλει να κάνει μια δραστηριότητα, την οποία θέλει η Κιβωτός, τον απειλούσαν ότι θα διώξουν τους γονείς του από τη δομή. Αυτά τα έλεγαν κάποιοι παιδαγωγοί» ισχυρίζεται.

«Εγώ από την Κιβωτό έφυγα γιατί δεν μπορούσα να βιώνω άλλο αυτό το πράγμα. Έβλεπα κάποια παιδιά να βασανίζονται και πονούσε και η δική μου η καρδιά που τα έβλεπα έτσι. Εγώ με το που έφυγα από εκεί άνοιξε η καρδιά μου. Έλεγα ότι έφυγα από μια φυλακή, γιατί για εμένα ήταν σαν φυλακή εκεί μέσα».

Η Κιβωτός του Κόσμου «δεν είναι μέρος για να βρει κάποιος ηρεμία» καταλήγει η νεαρή κοπέλα.