Η οσμή των εκλογών μπήκε για τα καλά στα κομματικά γραφεία με τα επιτελεία να βρίσκονται επί ποδός, μετά και τις απανωτές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κυβερνητικών στελεχών, που επιβεβαίωσαν τα σενάρια για τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός να στηθούν κάλπες το συντομότερο δυνατό, όπως είχε επισημάνει και το ρεπορτάζ του tvxs.gr.

Ads

«Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές» δήλωσε το Σάββατο κατά την περιοδεία του στην Καλλιθέα Αττικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημοποιώντας ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, από το Λονδίνο, όπου ταξίδεψε, μιλώντας στα στελέχη και στους φίλους της ΝΔ στη βρετανική πρωτεύουσα, τους κάλεσε να δώσουν το παρών στην εκλογική μάχη, θέτοντας τα εκλογικά διλήμματα. «Τα διλήμματα πιστεύω ότι θα είναι πολύ απλά: θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, ή να γυρίσουμε πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την επομένη μέρα, χθες δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, υπογράμμισε ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023 και καθησυχαστικός προς τους επενδυτές σχετικά με την διαδικασία της επικείμενης διπλής εκλογικής αναμέτρησης λέγοντας χαρακτηριστικά πως η επιλογή είναι ξεκάθαρη: 4 χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή 4 χρόνια με Αλέξη Τσίπρα και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι «υπέροχη η οσμή των εκλογών» και για τον Στέλιο Πέτσα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ, δήλωση πουέγινε τίτλος για να αποσυρθεί μετά τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Μυρίζει εκλογές, καθώς «το 2023 είναι μία προεκλογική χρονιά και εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη του τελικού.

Ads

Το ερώτημα που μένει λοιπόν, είναι πότε ακριβώς. Μάλιστα, υπάρχουν ένθερμες εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη ακόμη και για να προχωρήσει σε μια κίνηση πολιτικού αιφνιδιασμού, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση, κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν είτε στις 22 είτε ακόμη και στις 29 Ιανουαρίου.

«Εδώ και τώρα»

Τα στελέχη που εισηγούνται στον κ. Μητσοτάκη το στήσιμο κάλπης μέσα στον Ιανουάριο ανησυχούν για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων είτε αυτές αφορούν τυχόν νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις είτε την κοινωνική δυσαρέσκεια από την ακρίβεια.

Οι υπέρμαχοι του εκλογικού αιφνιδιασμού, προκρίνουν τις εκλογές «εδώ και τώρα», καθώς βλέπουν τη δημοσκοπική αντοχή της ΝΔ και το προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα και εκτιμούν πως πρέπει η αντοχή αυτή να αξιοποιηθεί τώρα πριν φθαρεί περισσότερο η κυβέρνηση και η εικόνα της.

Παράλληλα, έχουν ως επιπλέον επιχείρημα ότι ο Ιανουάριος θα φέρει αυξήσεις της τάξης του 7,5% για πάνω από το 60% των συνταξιούχων, ενώ ως τότε θα έχει δοθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ στους οικονομικά ασθενέστερους και θα έχει τεθεί σε εφαρμογή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που ελπίζουν να αντισταθμίσουν κάπως τη δυσαρέσκεια της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει…

Το σενάριο του Φλεβάρη φαίνεται πως προκρίνει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος δήλωσε πως, σε κάθε περίπτωση, αν οι εκλογές γίνουν πριν από την 1η Μαρτίου θα γίνουν με την παλιά απογραφή, χωρίς «επώδυνες» αλλαγές εδρών σε περιφέρειες. Σε αυτήν την περίπτωση, η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τοποθετείται στις αρχές Απριλίου, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα.

Ένα άλλο σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική στις 9 Απριλίου και οι δεύτερες στις 21 Μαΐου.

«Να βγάλουμε το χειμώνα»

Παράγοντες της αγοράς και επιχειρηματίες φαίνεται να προτιμούν περισσότερο τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου, στις 2 και στις 9 του μήνα, διότι όπως επισημαίνουν έως τότε θα έχει διαφανεί εάν επίκειται άμεσα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την χώρα, την οποία η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει προεκλογική σημαία.

Έτσι, βλέπουν σχετική, έστω και πρόσκαιρη, ομαλοποίηση στις αγορές που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να πάει και σε κάποιες έξτρα παροχές χωρίς υψηλό δημοσιονομικό ρίσκο.

Οι πληροφορίες θέλανε τον κ. Μητσοτάκη να προτιμά ιδανικά, τουλάχιστον μέχρι προ ολίγων ημερών, εκλογές τον Μάιο, μια ανάσα πριν από την λήξη της τετραετίας, με δύο ημερομηνίες να φέρονται ως οι επικρατέστερες: η 21η και η 28η του μήνα.

Το σκεπτικό φαίνεται να είναι πως έως τότε θα έχει υποχωρήσει αν όχι ξεχαστεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, οι εργαζόμενοι θα έχουν εισπράξει και τη δεύτερη αύξηση, έστω και πολύ μικρή, του κατώτατου μισθού και ο βαρύς χειμώνας της ακρίβειας θα έχει μείνει πίσω. Σενάριο που φαίνεται να το έχει «πάρει το ποτάμι».

Σε εκλογικό ρυθμό Κουμουνδούρου και Τρικούπη

Το ενδιαφέρον, την ίδια ώρα, είναι ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια από το δυσβάσταχτο κόστος ζωής αλλά και υπό τη σκιά των ουκ ολίγων σκανδάλων με κορυφαίο αυτό των παρακολουθήσεων δεν αποτυπώνεται στις μυστικές και φανερές μετρήσεις της κοινής γνώμης, τουλάχιστον σε βαθμό που να διαφαίνεται ανατροπή των κομματικών συσχετισμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως απαντά στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για τον τόπο και την οικονομία είναι η προκήρυξη εκλογών».

Μάλιστα, τη Δευτέρα συνεδρίασε από κοινού το Εκτελεστικό Γραφείο και η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπό τη προεδρία του κ. Τσίπρα και σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδρούρου, αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η εκλογική ετοιμότητα του κόμματος, με τον Αλ. Τσίπρα να εισηγείται την επίσπευση των διαδικασιών για την ανακοίνωση των υποψηφίων για τις επικείμενες εκλογές καθώς και του εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε δέκα μέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα και σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως επισήμανε και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος απαντώντας στην «όσφρηση» του κ. Μητσοτάκη απάντησε πως «από τη μία λέει ότι ‘μυρίζει εκλογές’ και από την άλλη το παίζει υπεύθυνος ότι δήθεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο τέλος της τετραετίας».