Κομματικό και με άρωμα Lifestyle είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, που ανακοίνωσε άρον – άρον ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Με πρόφαση τη χρηστή λειτουργία του οργανισμού, τη δομή του οποίου διέλυσε ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα ονόματα της νέας διοίκησης, προτού καν η παλιά προλάβει να καταθέσει την προσφυγή της στο ΣτΕ.

Ads

Για επιλογή των μελών του πρώτου διορισμένου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου με κριτήριο τα κομματικά διαπιστευτήρια κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του φορέα. Επιπροσθέτως, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποδόμηση του σημερινού δωρεάν και δημόσιου πεδίου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Πράγματι τη θέση ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των εξαρτήσεων, στο διοικητικό συμβούλιο τοποθετήθηκαν άνθρωποι με σοβαρό επιστημονικό βιογραφικό σε άλλους τομείς, αλλά και… κομματικό.

Νέος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ αναλαμβάνει ο ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης, ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με απεξαρτήσεις. Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ είναι μέλος του μητρώου στελεχών της ΝΔ και αν κοιτάξει κανείς το δημόσιο προφίλ του στο διαδίκτυο έχει αναρτήσει πολλές φωτογραφίες από τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει, εικόνες του με όμορφες γυναίκες και αναλύσεις για την τηλεοπτική εκπομπή «Survivor». Έχει επίσης γράψει ένα διήγημα για τον Μέγα Αλέξανδρο, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του οποίου δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο κ. Λιάπης γράφει: «Ο Αλέξανδρος κρύωνε αβάσταχτα. Ενιωσε τον πατέρα του να τον σκεπάζει απαλά. Υστερα να χτυπάει τη γροθιά του στον μηρό για να τού δείξει πως είναι κούφιος. […] Τέντωσε τα χέρια του έξω απ’ το κρεβάτι κι απόμεινε έτσι, σαν τον σταυρωμένο Διόνυσο απ’ τη Μεσσήνη, σαν τον Υιό του Ανθρώπου από τη Ναζαρέτ. Τα βλέφαρά του βάρυναν αλλά δεν ήθελε να κοιμηθεί ακόμη». Αποκαλυπτικό είναι όμως και το πόνημα του ψυχιάτρου, το 2017, για τον Στάλιν, τον οποίο κατηγορεί ότι υπήρξε χειρότερος και από τον Αδόλφο Χίτλερ. «Σε είκοσι δύο εκατομμύρια ανέρχονται τα θύματα του πρώτου από τα τρία ολοκαυτώματα για τα οποία ευθύνεται ο Ιωσήφ Στάλιν. Θύματα διωγμών και εκτελέσεων στο πλαίσιο της βίαιης κολεκτιβοποίησης της σοβιετικής γεωργίας, αλλά και του λιμού που προκάλεσε το μεγαλομανιακό πενταετές σχέδιο του αιμοσταγούς Σοβιετικού δικτάτορα για ταχεία εκβιομηχάνιση της Ρωσίας, εις βάρος της αγροτικής παραγωγής. Η πρώτη αυτή, σταλινική εκατόμβη ξεπερνά κατά δεκαέξι εκατομμύρια θύματα το ολοκαύτωμα των Εβραίων που προκάλεσε ο Χίτλερ», γράφει συγκεκριμένα ο νέος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Ads

Η αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, θα είναι η Φωτεινή Λεομπίλλα, η οποία θα είναι και η μόνη που έχει εμπειρία στις απεξαρτήσεις. Είναι Κοινωνιολόγος – Σύμβουλος απεξάρτησης, με εξειδίκευση στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και υπήρξε υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη. Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» η νέα αντιπρόεδρος έχει μια εξαιρετικά αρνητική άποψη για τη δουλειά του ΚΕΘΕΑ και δεν διστάζει να το δηλώνει ακόμα και στο Facebook. Μάλιστα προσπαθώντας να αντικρούσει την κριτική για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που «σκότωσε» το ΚΕΘΕΑ έγραψε στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύσωης το εξής: «[…] το να τσαπίζεις περιμετρικά τη κοινότητα σε “λάντζα ξεκαθάρισμα”, να έχεις γίνει τούμπανο από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και να σου επιβάλλουν να συνεχίσεις, αλλιώς κάθεσαι στο πάγκο και διακόπτεις, ούτε αυτό είναι “φροντιστικό” και βέβαια ούτε τόσο ελεύθερη επιλογή του θεραπευόμενου είναι, καθώς οι επιλογές που ίσως έχει εκείνη τη στιγμή της ζωής του είναι ή να το “υπομείνει” ή να γυρίσει στην πιάτσα και σε πολλές περιπτώσεις στη φυλακή, αν η είσοδος του στη κοινότητα έχει γίνει κατόπιν δικαστικής απόφασης». 

Μέλη του ΔΣ ορίστηκαν ο ψυχίατρος -ειδικευμένος στη διπολική διαταραχή – Παντελής Λαζαρίδης και ο Γεώργιος Θεοδωράκος που είναι οικονομολόγος. Μέλος του ΔΣ είναι επίσης ο νομικός Ιωάννης Δεληγιώργης, που ως νέος υπήρξε μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ, ενώ πλέον δραστηριοποιείται στην ΕΚΟ Δικηγόρων της ΝΔ. Επίσης ο δικηγόρος Ηλίας Κουλάκος, ο οποίος ασκεί καθήκοντα νομικού συμβούλου στο Γραφείο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Π. Πρεζεράκου και η Φωτεινή Τζαβέλλα που είναι επίκουρος καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν η επίκουρη καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ασπασία Παναγιώτου, η Νοσηλεύτρια Ph.D., MScN, MScHSM Αγγελική Δρελιώζη και ο Αριστείδης Κουτρούμπας που είναι ειδικευμένος στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και διευθυντής του Ιατρικού Αθηνών. Επίσης ο νομικός Γεώργιος Κλεφτοδήμος που ήταν κι αυτός υποψήφιος με τον Κώστα Μπακογιάννη. Τέλος η νομικός Παναγιούλα Μακρή.

Αντιδράσεων συνέχεια

«Ο αγώνας του ΚΕΘΕΑ δεν σταματάει εδώ», διαμηνύουν στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στο κέντρο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «από την Παρασκευή το πραξικόπημα στο ΚΕΘΕΑ ολοκληρώθηκε με τον διορισμό αυστηρά κομματικού Διοικητικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Υγείας» αλλά και ότι ως σύλλογος «παραμένει απόλυτα δεσμευμένος στο αυτοδιοίκητο του Οργανισμού όχι μόνο ως μορφή δημοκρατικής οργάνωσης δημόσιων φορέων αλλά και ως αποκρυστάλλωση, στο διοικητικό επίπεδο, της αυτοδιαχειριστικής θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει προκηρύξει σήμερα στάση εργασίας  από τις 12:00 έως τις 16:00, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί και πανελλαδική γενική συνέλευση.