Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) θα αναδείξει η γενική συνέλευση των εργαζομένων, των μελών της κοινωνικής επανένταξης των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, των Συλλόγων Οικογένειας και των εθελοντών-τέως μελών του αιρετού Δ.Σ. (του ΚΕΘΕΑ), την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Ads

Η διαδικασία ανάδειξης του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, θα αρχίσει στις 11.30 το πρωί στο ξενοδοχείο NOVOTEL ATHENS (Μιχαήλ Βόδα 4-6), όπου περισσότερα από 900 άτομα από όλη την χώρα θα εκλέξουν τα 9 από τα 11 τακτικά μέλη καθώς και τα 3 αναπληρωματικά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ .
Τα δύο μη αιρετά μέλη του Δ.Σ. προέρχονται από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας και το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το Συμβούλιο έχει διετή και άμισθη θητεία και είναι επιφορτισμένο με τη γενική εποπτεία  της λειτουργίας του οργανισμού, όπως και με τον ορισμό του Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος φέρει τη διοικητική και θεραπευτική ευθύνη για το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας.

Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), μιλώντας στο «Κόκκινο» ο απερχόμενος πρόεδρος, Γεράσιμος Νοταράς, τόνισε ότι η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ αποτελεί πρότυπο δημοκρατίας . «Δεν υπάρχει συγκεντρωτισμός σε αυτό το σύστημα» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι το συμβούλιο του αυτοδιοικούμενου ΚΕΘΕΑ αναδεικνύεται από ένα εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου, οι διοικήσεις των επί μέρους Κοινοτήτων, αλλά και θεραπευμένοι που βρίσκονται σε «τροχιά» επανένταξης.

Ads

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη διαδικασία και στο έργο των υποψηφίων που θα συνθέσουν το νέο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ που είναι  όλοι με πολύχρονη προσφορά στο χώρο της απεξάρτησης και καταξιωμένοι επαγγελματίες από τον χώρο της ψυχικής υγείας, της απονομής της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των ΜΜΕ και της ανώτατης εκπαίδευσης. Ανάμεσα στους υποψηφίους και οι του «Κόκκινου», Κώστας Αρβανίτης (υποψήφιος αντιπρόεδρος), Βαγγέλης Ραυτόπουλος και Ηλίας Μαμαλάκης (τακτικά μέλη).

Αναλυτικά όλα τα σύντομα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων

Για τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

Βασίλης Μαρκής: Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισαγγελικός λειτουργός από το 1971. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Εισαγγελέων από το 1988 και διαδοχικά Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρός της. Σε αναγνώριση της προσφοράς του στη Δικαιοσύνη το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων τον ανακήρυξε ισόβιο επίτιμο Πρόεδρό της. Έλαβε μέρος ως εισηγητής και συντονιστής σε δεκάδες συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών και Πρόεδρος της Επιτροπής που συνέταξε το Σχέδιο του Νέου Ποινικού Κώδικα. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ανήλικοι, εξαρτημένοι, φυλακισμένοι). Σε ένδειξη τιμής για την προσφορά του στην προστασία των ανηλίκων το «Χαμόγελο του παιδιού» τον ανακήρυξε «Επίτιμο Μέλος» του Διοικητικού του Συμβουλίου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από το 1999 έως το 2005 και Αντιπρόεδρός του από το 2005 έτος το 2011, και έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα τον οργανισμό σε θέματα που σχετίζονται με τον χώρο της Ποινικής Δικαιοσύνης και το Σωφρονιστικό Σύστημα.

Γιώργος Μπαρδάνης: Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ζεύγους, Οικογένειας και Ομάδας, κάτοχος M.Med.Sc, στην Κοινωνική Ψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει πολύχρονη υπηρεσία ως διευθυντής μονάδων του ΚΕΘΕΑ, ενώ διετέλεσε και Αναπληρωτής Διευθυντής του οργανισμού έως το 1994. Από τα ιδρυτικά στελέχη του ΟΚΑΝΑ, όπου για 8 έτη (1994 έως 2002), ως Αντιπρόεδρος των πρώτων ΔΣ, δούλεψε σε θέσεις ευθύνης, με αρμοδιότητες Σχεδιασμού, Εποπτείας και Διεύθυνσης των Προγραμμάτων Πρόληψης, Υποκατάστασης, Κέντρου Βοήθειας, Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας Γέφυρα. Υπήρξε σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης για τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και την εποπτεία του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στον Ελεώνα Θηβών. Το 1992 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την προσφορά του στον χώρο αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης. Διευθύνει με τη σύζυγό του Ιωάννα Κουκού, το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο ΑΝΕΛΙΞΗ του Ανθρώπου και είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Τέως Πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), Πρώην Αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ). Μέλος του ΔΣ της European Family Therapy Association (EFTA). Μέλος του ΔΣτης International Certification & Reciprocity Consortium (IC&RC). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ από το 2009.

Για τη θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

Κώστας Αρβανίτης: Δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ με 30ετή επαγγελματική πορεία. Επαγγελματική δράση στο περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ, στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ και στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «105,5 Στο Κόκκινο». Παρακολουθεί και προβάλλει το έργο του ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του και έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα τον οργανισμό σε θέματα επικοινωνίας και κοινωνικής δράσης: ολοκλήρωση του ΗΧΟΣΤΟΥΝΤΙΟ του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και η προώθηση του webradio, προβολή του έργου του ΚΕΘΕΑ μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, συναυλίες για τους Γιατρούς του Κόσμου, εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στο Κομπάνι κ.ά. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ από το 2009.

Τόνια Τζαννετάκη: Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ του London School of Economics στον τομέα της Ποινολογίας με παράλληλη εξειδίκευση στη Θεωρία των Οργανώσεων. Επίκουρη καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής στο Νομικό Τμήμα της Σχολής Νομικών Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών (Ε.Π.Ε.Ε.) Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Σωφρονιστικού Κώδικα. Έχει διατελέσει Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (Κ.Ε.Σ.Φ.) και Αναπληρωτής Προέδρου του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ιδρυματοποίησης και της Εγκληματικότητας Ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΘΕΑ από το 2005 με σημαντική συμβολή σε θέματα που σχετίζονται με τον χώρο της ποινικής δικαιοσύνης και το σωφρονιστικό σύστημα.

Για τη θέση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου

Πέτρος Δαμιανός: Μαθηματικός με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας. Υπεύθυνος του γυμνασίου και λυκείου που λειτουργούν εντός του Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλών (ΕΚΚΝΑ) από την ίδρυσή τους το 2000 έως σήμερα. Είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση στις Φυλακές και εθελοντής με εκπαιδευτική δραστηριότητα σε ιδρύματα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση στις Φυλακές με τομέα ευθύνης την Νότια Ευρώπη. Για τη δράση του στην εκπαίδευση στις φυλακές τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών. Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής (2014-2019), εκλεγμένος στο Βόρειο Τομέα Αθήνας με τον συνδυασμό «Δύναμη Ζωής». Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας.

Νίκος Κατσικερός: Πολιτικός Μηχανικός. Γεννημένος στα Τρόπαια Αρκαδίας το 1946. Εκτός από την εκπόνηση στατικών μελετών, από το 1973 ασχολήθηκε στην ETBA Α.Ε. (Ελληνική Τράπεζα βιομηχανικής Αναπτύξεως) με την αξιολόγηση και τον έλεγχο προόδου βιομηχανικών και τουριστικών επενδύσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, την ίδρυση και οργάνωση βιομηχανικών περιοχών, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση και οργάνωση στον τομέα ναυτιλιακής βιομηχανικής και θέματα διαχείρισης περιουσίας. Από το 1989-2004 στην ΒΙΠΕΤΒΑ Α.Ε. (Εταιρία Μελετών και Διοίκησης Έργων – θυγατρική ETBA) διετέλεσε Διευθυντής Έργων και Αναπτυξιακών Μελετών και εν συνεχεία επί κεφαλής Υπηρεσίας Διαχείρισης και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων και Γενικός Διευθυντής, στην θέση του αειμνήστου Δημ. Προβίδη, μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ., διαχειριζόμενος μεγάλη ποικιλία έργων. Με αυτή του την ιδιότητα είχε προσφέρει επανειλημμένα εθελοντική εργασία προς τη διμελή τότε Τεχνική Υπηρεσία του ΚΕΘΕΑ υπό μορφή στατικών και οικονομοτεχνικών μελετών αλλά και συμβουλευτικά βάσει της σημαντικής εμπειρίας του στις κατασκευές.

Γιώργος Κόλλιας: Σύμβουλος επιχειρήσεων, πτυχιούχος Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων και Στατιστικής Επιστήμης και Ασφαλιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 1976 μέχρι το 2014. Μετά από μακρόχρονη εργασιακή εμπειρία στο Δίκτυο της ΕΤΕ, διετέλεσε στέλεχος της με πολυετή θητεία στη Διεύθυνση Πίστης (μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και στη Διεύθυνση Χρηματοδοτήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων. Στη συνέχεια και για διάστημα άνω των πέντε ετών, μέχρι και την οικειοθελή αποχώρησή του, ήταν Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού/Προσωπικού της ΕΤΕ αλλά και των εταιρειών του ομίλου της ΕΤΕ. Γεννήθηκε το 1955 και είναι κάτοικος Αττικής.

Νίκος Κωνσταντάρας: Διευθυντής σύνταξης της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ από το 2004 και διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας από το 1998. Γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής το 1961, μεγάλωσε εκεί και στη Μοζαμβίκη. Ήρθε στην Ελλάδα 22 ετών. Από το 1989 έως το 1997 ήταν ανταποκριτής του Associated Press με έδρα την Αθήνα και αποστολές στην Τουρκία, το Ιράκ, την Ιταλία και τα Βαλκάνια. Έχει Master of Arts και BA Honors στα Αρχαία Ελληνικά από το University of the Witwatersrand, South Africa. Παράλληλα κατέχει BA, University of the Witwatersrand, South Africa, στην Αγγλική Φιλολογία. Από το 2010 εκπαιδεύεται σε πενταετή κύκλο σπουδών στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας. Μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από το 2013 έχει συμβάλει, μέσω άρθρων, σχολίων και ρεπορτάζ, στην προβολή του οργανισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ηλίας Μαμαλάκης: Σπούδασε Οικονομικά και, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Ασχολείται ως σύμβουλος στη βιομηχανία τροφίμων σε θέματα γεύσης αλλά και με το design προϊόντων. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου δημοσιογραφεί σε θέματα που αφορούν την κουζίνα. Δημοσιογραφεί στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Έχει γράψει μέχρι τώρα δέκα τρία (13) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο πάντα κορμό τη μαγειρική και την ευζωία, ενώ έχει εκδώσει και ένα CD με συνταγές και παραμύθια. Έχει διατελέσει διευθυντής έκδοσης ενθέτων μαγειρικής στον Τύπο, κεντρικός παρουσιαστής σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών οργανισμών, όπως το SLOW FOOD, η Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου και η Γαλλική Ακαδημία Γαστρονομίας. Η επαφή του με το ΚΕΘΕΑ άρχισε μέσα από τη συστηματική εθελοντική του δράση στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις φυλακές και έχει συμβάλει σημαντικά στην προβολή του έργου που συντελείται εκεί αλλά και ευρύτερα στον οργανισμό. Μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από το 2013.

Γιάννης Μπέκας: Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Αναπλ.Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Διδάσκει παράλληλα Ποινικό Δίκαιο στις σχολές αστυφυλάκων Ξάνθης και Κομοτηνής καθώς και στα τμήματα ειδικών φρουρών. Διετέλεσε Γραμματέας της Επιτροπής και Προϊσταμένος Γραμματείας του Ειδικού Λογαριασμού της ΕΕ του ΔΠΘ. Μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΔΠΘ και μέλος της ΜΟΔΙΠ (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του ΔΠΘ. Από το 1999 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, διενεργώντας κατ΄ έτος τις αντίστοιχες εξετάσεις για την απονομή υποτροφιών εσωτερικού και εξωτερικού. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου ΔΕΠ της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, του Εργαστηρίου Ποινικού και Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, της Ελληνικής Εταιρίας Ποινικού Δικαίου και της Ένωσης Ευρωπαίων Νομικών Ελλάδος. Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Υπεράσπιση», μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπ. Δημ. Τάξης για την οπλοφορία των αστυνομικών και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του σχεδίου του ισχύοντος Νόμου περί Εξαρτησιογόνων ουσιών (ν. 4139). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Ποινικός Λόγος» και της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού «Ποινικά Χρονικά». Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από το 2011

Παναγιώτης Μπρακουμάτσος: Εισαγγελέας Εφετών ειδικευμένος στις Ποινικές Επιστήμες και το Σωφρονιστικό Δίκαιο. Από το 2004 Αντεισαγγελέας Εφετών στις Εισαγγελίες Εφετών Αιγαίου και Πειραιά, Πρόεδρος των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων Ναυπλίου (όπου και ίδρυσε στέγη νέων) και Πειραιά (δύο φορές). Μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Σωφρονιστικό Κώδικα. Μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ). Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος από το 1990 και Πρόεδρος αυτής. Διδάσκων στην ΕΣΔΙ (Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών από το 2011). Δημοσίευση επιστημονικών εργασιών σε έγκυρα νομικά περιοδικά. Εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από το 2011.

Κλήμης Ναυρίδης: Καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε αρχικά Οικονομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι, και ακολούθως Κοινωνική Ψυχολογία επίσης στο Παρίσι, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία των ομάδων και των οργανώσεων, όπου και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα (1978). Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και τακτικό μέλος και διδάσκων ομαδικός αναλυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων, περισσότερες από 40 δημοσιεύσεις, άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων. Δίδαξε σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, και διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Louvain-LaNeuve (Βέλγιο), του Angers (Γαλλία) και του Πανεπιστημίου VII των Παρισίων. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του Περιοδικού Ψυχολογία της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (2001-2005). Από το 2006 είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Τέλος, είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Bάσω Παπαδιώτη-Aθανασίου: Ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία του ΕΣΥΘΕΠΑΣ (www.sosyti. gr), στο παράρτημα Ιωαννίνων, και στο ΚΕΣΥΕΚ (www.kesyek.gr) Ιωαννίνων (Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης). Μέχρι το 2010 αν. καθηγήτρια στον Tομέα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Iωαννίνων. Η αρχική της εκπαίδευση στη συστημική- οικογενειακή θεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή της σε διάφορα κέντρα εκπαίδευσης, όπως το πρόγραμμα οικογενειακής θεραπείας στο Birbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το αντίστοιχο πρόγραμμα στην Κλινική του Tavistock, και, τελευταία, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα θεραπείας οικογένειας και ζεύγους στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κολοράντο. Τα θέματα των ερευνών της αναφέρονται στο χώρο της εξελικτικής ψυχολογίας και της οικογενειακής θεραπείας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Οικογένεια και όρια. Συστημική προσέγγιση”.

Δημήτρης Πλουμπίδης: Ψυχίατρος. Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επικεφαλής του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής. Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Από τον Ιούνιο του 2015 ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τα θέματα της Ψυχικής Υγείας. Το πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο του στρέφεται γύρω από την ιστορία της ψυχιατρικής, της ψυχανάλυσης και της ψυχοπαθολογίας, την άσκηση της ψυχιατρικής μέσα στον κοινωνικό ιστό, και την ψυχο- κοινωνική αποκατάσταση των ασθενών.

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: Συγγραφέας, Γεννήθηκε το 1959 στην Aθήνα, όπου σπούδασε παιδαγωγικά και δημοσιογραφία. Έζησε για ένα χρόνο στη Σουηδία (1980-1981) και ως υπότροφος του International Writing Program για μισό περίπου χρόνο στις HΠA (1984). Εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο στα είκοσί του. Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και νουβέλες, καθώς και μεταφρασμένα αποσπάσματα από αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Συνολικά έχουν τυπωθεί περισσότερα από 250.000 αντίτυπα των βιβλίων του. Έχει διατελέσει σύμβουλος ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας σε εκδοτικούς οίκους, είναι τακτικός συνεργάτης διαφόρων εφημερίδων και περιοδικών, σύμβουλος σεναρίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών. Δίδαξε επίσης σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής (EKEBI, ΕΚΕΜΕΛ), ενώ από το 2005 ως το 2007 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει έρθει σε επαφή με το ΚΕΘΕΑ, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του.

Ελισσάβετ Συμεωνίδου Καστανίδου: Διδάσκει ποινικό δίκαιο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Νομικό Τμήμα του Α.Π.Θ. και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, συμμετέχει με διαλέξεις στο πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκει θέματα ιατρικού ποινικού δικαίου και βιοηθικής στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Είναι επιστημονικώς υπεύθυνη του Δια Βίου Προγράμματος “Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο πλαίσιο του ποινικού σωφρονισμού”, που έχει οργανωθεί στο πλαίσιο συνεργασίας της Νομικής Σχολής, του ΚΕΘΕΑ και του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας San Diego. Έχει στο ενεργητικό της πλήθος βιβλίων ελληνικών και ξενόγλωσσων, μελέτες- παρατηρήσεις στη νομολογία, επιμέλειες κωδίκων και συλλογικών Τόμων, δημοσιεύσεις στον τύπο. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ το 1991.

Διονύσιος Τόδουλος: Τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός. Απόφοιτος και των σχολών Δοξιάδη. Χωρίς να ταυτίζεται με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο δραστηριοποιείται στην πολιτική σκηνή, δημιουργώντας ομάδες πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού, υπηρετώντας τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες αξίες. Υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη και συμμετείχε στην ομάδα πρωτοβουλίας για την επανασύσταση της μεταπολιτευτικής ΕΔΑ. Διετέλεσε μέλος της πρωτοβουλίας δημιουργίας του κινήματος πολιτισμού και ειρήνης. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Φίλων Μίκη Θεοδωράκη για τη διάσωση του πολιτικού και μουσικού του αρχείου, το οποίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου επί 20ετία και είναι μέλος του Δ.Σ. ΕΠΕΑΣ (Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου).

Μανώλης Χάρος: Ζωγράφος. Σπούδασε χαρακτική και ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux Arts (1978-1982) και έκανε μεταπτυχιακό στην επικοινωνία της εικόνας στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (1982-1983) στο Παρίσι. Την πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποίησε στην Αθήνα το 1981. ‘Έχει, επίσης, οργανώσει σειρά ατομικών εκθέσεων και έχει μετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο Prix des Fondations στον τομέα της λιθογραφίας. ‘Εχει ακόμη ασχοληθεί με το σχεδιασμό επίπλων, αντικειμένων, παιχνιδιών και εντύπων. Το έργο του εντάσσεται στο χώρο της παραστατικής ζωγραφικής με μια αφαιρετική και εξπρεσιονιστική διάσταση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από το 2011 έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στον τομέα της προβολής του ΚΕΘΕΑ μέσα από το έργο των δημιουργικών/καλλιτεχνικών του ομάδων.

Γιάννης Χρηστάκος: Εικαστικός καλλιτέχνης. Διδάκτορας με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. του University of East London. Από το 1997 ως το 2003 έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο. Μέλος από το 2002 του Δ.Σ της Αναπτυξιακής Εταιρείας Deptford Art Development Association of London (DADA). Είναι ιδρυτικό μέλος την καλλιτεχνικής ομάδας “Capsule” με την οποία έχει παρουσιάσει εγκαταστάσεις πολυμέσων (ήχου και εικόνας) σε Αθήνα και Λονδίνο. Δίδαξε στο University of East London (2000-02), στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2003-2005), στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2007-2014). Από το 2004 διδάσκει στη Σχολή Γραφικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθήνας και από το 2008 στο University of Nebraska, πρόγραμμα κινητικότητας στην Ελλάδα. Έχει διεθνή καλλιτεχνική δραστηριότητα, έχοντας πραγματοποιήσει δώδεκα ατομικές και συμμετάσχει σε 55 ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος δημοσιεύσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί με το ΚΕΘΕΑ σε εθελοντική βάση (MOSAIC και ΣΤΡΟΦΗ). Το έργο του σχετίζεται με τις ευάλωτες ομάδες και, ιδιαίτερα το διαδραστικό έργο που ολοκλήρωσε στο ΚΕΘΕΑ MOSAIC, με την μετακίνηση προσφύγων.

Πηγή: Στο Κόκκινο