Σφοδρές αντιδράσεις αλλά και προσπάθεια αποποίησης ευθυνών έχει προκαλέσει οι ντροπιαστικές εικόνες από το καρναβάλι στα Μωραΐτικα, στην Κέρκυρα, όπου έκαψαν ένα ομοίωμα του Στέφανου Κασσελάκη, μέσα σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα.

Ads

Οι εικόνες έκαναν το γύρο του διαδικτύου, με τους χρήστες να εκφράζουν την καταδίκη τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το άθλιο «θέαμα» συνδιοργανώθηκε από τρεις «πολιτιστικούς συλλόγους» καθώς και την ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μελιτειέων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για ομοφοβικό ξέσπασμα, τονίζοντας πως «Αισθάνομαι απογοήτευση, ντροπή και αποτροπιασμό γιατί κάποιοι Κερκυραίοι, κάτοικοι του όμορφου και πολιτισμένου νησιού μας, επέλεξαν να το διασύρουν».

Ακόμη, η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως πρόκειται για «ομοφοβία και ρητορική μίσους που διαιωνίζει αναχρονιστικά στερεότυπα, μιας φασίζουσας νοοτροπίας, που θέτει αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους ανθρώπους».

Ads

«Καλοδεχούμενη η άμεση απάντηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων την επιλογή των διοργανωτών για το Καρναβάλι στα Μωραΐτικα και καταδικάζει κάθε ομοφοβική και ρατσιστική συμπεριφορά. Ο Στ. Κασσελάκης, ανοικτός με τoν προσωπικό του σεξουαλικό προσανατολισμό, έχει συμβάλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ένα κοινωνικό πρόβλημα που βασανίζει μεγάλο αριθμό οικογενειών. Είμαστε πάντα αντίθετοι στην αναφορά σε προσωπικά δεδομένα των πολιτικών προσώπων, που δεν έχουν να κάνουν με τις πολιτικές τους επιλογές, σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν και ζητάμε από τους διοργανωτές να αναλάβουν την ευθύνη και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη. Κυρίως όμως να απολογηθούν στα παιδιά, πολλά από τα οποία μπορεί να βασανίζονται με την ταυτότητα τους. Ας μην είναι βέβαιοι όσοι από τους γονείς συναίνεσαν σ’ αυτή τη «σάτιρα» ότι το ζήτημα δεν τους αφορά. Ζητάμε από όλους, όσοι αντιλαμβάνονται την επικίνδυνη ατραπό στην οποία οδηγείται η κοινωνία μας, να εκφράσουν δημόσια την απερίφραστη καταδίκη τους για το Καρναβάλι της ντροπής», υπογράμμισε επίσης.

Ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Βασίλης Χειμαριώτης, σε δήλωσή του στο CorfuPress υποστηρίζει τα εξής: «Στη σάτιρα όλα επιτρέπονται. Εκτός ενός: της προσβολή της προσωπικότητας του κάθε συνανθρώπου μας, του χλευασμού του σεξουαλικού του προσανατολισμού, του ρατσισμού. Αυτό δεν είναι σάτιρα. Σε μία περίοδο που σε όλη την Ελλάδα, βίαιες, ρατσιστικές συμπεριφορές βρίσκουν όλο και περισσότερους μιμητές, κυρίως στη νέα γενιά, τα παιδιά μας, οφείλουμε όλοι μας να προσέχουμε τα παραδείγματα που οι ίδιοι δίνουμε. Καταδικάζω απερίφραστα την επιλογή της φιγούρας του καρνάβαλου στην αποκριάτικη εκδήλωση της Κυριακής στα Μωραΐτικα και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης και ελπίζω τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές να αποτελέσουν παρελθόν στην περιοχή μας».

Μετά τις αντιδράσεις και την έκταση που πήρε το θέμα, η Ένωση Γονέων Μελιτειέων υποστήριξε πως δεν γνώριζε για το ομοφοβικό ομοίωμα του κ. Κασσελάκη.

«Στέλνουμε αυτή την επιστολή σαν σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων ως απάντηση για το δημοσίευμα της Corfu Press για τo καρναβάλι των Μωραϊτίκων. Καταρχήν θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει καρνάβαλος και προφανώς ούτε το θέμα του, δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Επίσης είναι γνωστό ότι τα άρματα δεν γνωστοποιούνται ποτέ αναμεταξύ τους. Εμείς σαν σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων κατεβήκαμε στην παρέλαση ντυμένοι Υπερήρωες Marvel. Αν γνωρίζαμε το συγκεκριμένο θέμα δεν θα συμμετείχαμε, σε κάτι που προσβάλει την προσωπικότητα και τις προσωπικές επιλογές του κάθε ανθρώπου. Τέλος, θα θέλαμε να καταδικάσουμε σαν σύλλογος γονέων και κηδεμόνων κάθε είδους ομοφοβικές και σεξιστικές ενέργειες».

Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής Πέτρος Κοσμάς, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασε τη ντροπή του για το γεγονός και ζήτησε έκτακτο Δ.Σ: «Ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Μωραϊτίκων δηλώνω ντροπή, πλήρη άγνοια για το συμβάν μιας και απουσίαζα από αυτή την εκδήλωση. Συνεπώς διαφοροποιούμαι πλήρως. Έχω ζητήσει έκτακτο Δ.Σ. και αναμένω για τις οποίες κινήσεις ληφθούν συλλογικά. Εάν βρω αντίσταση θα κινηθώ ως μονάδα».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νέα Αριστερά, όπου ανέφερε: «Οι άθλιες και χυδαίες πρωτοβουλίες όπως αυτή της αποκριάτικης εκδήλωσης στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας νομιμοποιούν την ομοφοβία, το μίσος και τελικά το λιντσάρισμα και τη βία”, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν πολιτιστικά σωματεία και σύλλογος γονέων Δημοτικού Σχολείου. Ευθύνη όμως φέρουν και οι τοπικές Αρχές”, προσθέτει, για να καταλήξει: “Η αναπαραγωγή στερεοτύπων μεσαιωνικών και κακοποιητικών στο όνομα της παράδοσης πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».