Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της συλλογικότητας

Ads

Τη συλλογικότητα «Κατάληψη Ελαία», στην Κέρκυρα, επιχείρησαν να εκκενώσουν άνθρωποι του Δήμου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Σπύρο Ρίγγα, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της κατάληψης, «προκλητικά τους έδωσε διορία πέντε ημερών για να τα μαζέψουν και να φύγουν».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της συλλογικότητας στις «6 Μαρτίου, συνεργείο του Δήμου Κέρκυρας εισέβαλε στην Κατάληψη Ελαία με το πρόσχημα του ‘καθαρισμού και της αξιοποίησης’ του θερμοκηπίου από τη Διεύθυνση Πρασίνου».

«Το πρωί της 7ης Μαρτίου συμμετέχοντες στην κατάληψη αποτρέψαμε τη συνέχιση της επέμβασης και ακολούθησε «επίσκεψη» του αντιδημάρχου Σπύρου Ρίγγα, ο οποίος προκλητικά μας έδωσε διορία πέντε ημερών για «να τα μαζέψουμε και να φύγουμε». Ο κύριος Ρίγγας, με ύφος τραμπούκου, μας δήλωσε ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, ούτε σε εμάς, ούτε στην υπόλοιπη κοινωνία -την οποία όπως ο ίδιος είπε υπολογίζει μόνο κάθε τέσσερα χρόνια- ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει λάβει σχετική απόφαση», καταγγέλλουν τα μέλη της κατάληψης στην ανακοίνωσή τους.
 
«Η επίθεση αυτή του Δήμου στην κατάληψη Ελαία δεν είναι κατά τη γνώμη μας τυχαία, σε μια εποχή  που οξύνεται η περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και επιχειρείται η φίμωση χώρων και φωνών που αντιστέκονται στη βάρβαρη καπιταλιστική επέλαση», τονίζουν και συνεχίζουν:
 
«Εμείς ως Κατάληψη Ελαία διαμηνύουμε στον Δήμο Κέρκυρας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από τον χώρο, ο κόσμος να χαλάσει, και ότι το κράτος της φτώχειας και της καταστολής θα μας βρίσκει μπροστά του σε κάθε σχέδιό του».
 
Η «κατάληψη Ελαία» γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 2009 στον εγκαταλελειμμένο χώρο του ινστιτούτου Ελαίας, «ένα πάρα πολύ σημαντικό ερευνητικό κέντρο το οποίο λειτουργούσε από τη δεκαετία του 50 μέχρι πριν από κάποια χρόνια», όπως λένε στο tvxs.gr μέλη της κατάληψης.
 
«Ο χώρος της κατάληψης ήταν αχρησιμοποίητος πάνω από 10 χρόνια», τονίζουν και σημειώνουν πως «η κατάληψη τον χρησιμοποιεί ως ένα κοινωνικό κέντρο». Η «κατάληψη Ελαία», όπως αναφέρουν οι ίδιοι, είναι «ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος, στον οποίο πρωτίστως λειτουργούμε, σκεπτόμαστε και δρούμε πολιτικά».
 
«Ασχολούμαστε με την αυτομόρφωση, την αντιπληροφόρηση, με την τέχνη, το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή και οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρον εμπίπτει στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και ανάγκη για έκφραση. Αυτό γίνεται με όρους διαφορετικούς από τους κυρίαρχους, που αντιτίθενται στις λογικές του εμπορίου, της εξουσίας, των διαχωρισμών και της αποξένωσης. Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται σε περιβάλλον ελευθερίας, με πνεύμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης, εκφράζοντας έτσι έμπρακτα και τον πολιτικό χαρακτήρα της κατάληψης», σημειώνουν στο κείμενο τους που έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους.
 
Στο σημείο υπάρχει και ένα παλιό θερμοκήπιο αλλά και ένα κτήμα. Τα μέλη της κατάληψης τα αξιοποίησαν και δημιούργησαν μία αγροκολεκτίβα.
 
Το Νοέμβριο του 2009 όταν τα μέλη της κατάληψης μπήκαν στον χώρο, όπως οι ίδιοι λένε, αντιμετώπισαν την εξής εικόνα: «στον περιβάλλοντα χώρο του κτίσματος που καταλάβαμε εκτεινόταν μια μεγάλη έκταση γεμάτη πράσινο, ελιές, αβογκάντο, ακτινίδια και, πάνω απ’ όλα, ένα μεγάλο θερμοκήπιο, κυριολεκτικά, ερειπωμένο». «Μάθαμε ότι κάποτε αυτός ο χώρος είχε ζωή, πολλά χρόνια πριν, αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν για την έκταση αυτή κοντά δεκαπέντε χρόνια. Από την πρώτη στιγμή, μας εξίταρε η ιδέα να ξαναζωντανέψει αυτό το κτήμα», τονίζουν.
 
Καιρό μετά και με πολύ δουλειά το όραμά τους πήρε σάρκα και οστά. Σήμερα η αγροκολεκτίβα τους είναι γεγονός. Στόχος τους όπως λένε είναι «ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτήν και τους καρπούς της να τους μοιραζόμαστε όλοι».
 
Ακόμη στοχεύουν «στη διανομή μίας ικανοποιητικής σοδειάς, χωρίς αντάλλαγμα,, στη δημιουργία μίας τράπεζας παραδοσιακών, βιολογικών σπόρων, ώστε να συμμετάσχουν στο δίκτυο ανταλλαγής σπόρων με σκοπό μία άλλου τύπου αγροτική παραγωγή αλλά και στη δημιουργία ενός χώρου βιωματικής μάθησης για μικρούς και μεγάλους πάνω στα θέματα της αγροτιάς».
 
«Στο θερμοκήπιο λειτουργεί ήδη σπορείο-φυτώριο οπωροκηπευτικών, με σκοπό τη δωρεάν διανομή φυτών και σπόρων από ντόπιες ποικιλίες στον δοκιμαζόμενο από την ανεργία και τη φτώχεια λαό της Κέρκυρας. Στο εγχείρημα αυτό του Σπορείου, εκτός από την Αγροκολλεκτίβα της κατάληψης, συμμετέχουν και άτομα από άλλες τοπικές συλλογικότητες. Αυτόν λοιπόν τον χώρο επέλεξε ο Δήμος Κέρκυρας για να εγκαταστήσει φυτώριο καλλωπιστικών φυτών για τις ζαρντινιέρες του κέντρου, το οποίο κατά τα άλλα γεμίζει μέρα με τη μέρα με όλο και περισσότερους αστέγους», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.
 
Εκτός από την αγροκολεκτίβα η «κατάληψη Ελαία» έχει και άλλες δράσεις στην κοινωνία της Κέρκυρας. Όπως αναφέρουν τα μέλη της κατάληψης «στα δυόμισι  χρόνια της ύπαρξής της έχει διοργανώσει  πολιτικές συζητήσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, χαριστικό παζάρι, δωρεάν μαθήματα (ελληνικών για μετανάστες, θεάτρου, φωτογραφίας, χορού), ενώ μέχρι και οι θεατρικές παραστάσεις, οι συναυλίες, τα γλέντια και τα πάρτι που έχουν γίνει στον χώρο κινούνται πάντα μακριά από την κυρίαρχη λογική της εμπορευματοποίησης και του κέρδους».
 
Ανακοίνωση για την επιχειρούμενη εκκένωση της κατάληψης εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία κάνει λόγο για «ανόητη» και «ανερμάτιστη» πολιτική της δημοτικής αρχής.
 
«Με το πρόσχημα της χρησιμοποίησης του χώρου του εγκαταλελειμμένου κτήματος της  ΕΛΑΙΑΣ για θερμοκήπιο παραγωγής λουλουδιών,  επιχειρούν να εκδιώξουν την κατάληψη που λειτουργεί εκεί εδώ και τέσσερα χρόνια με λειτουργία θερμοκηπίου παραγωγής βιολογικών προϊόντων και χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αντί ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο να ευθυγραμμιστούν με τις θετικές ενέργειες άλλων Δήμων της χώρας και να ενισχύσουν έμπρακτα τα κινήματα των αγροτών και πολιτών για την τροφοδοσία του πληθυσμού με φτηνά αγροτικά προϊόντα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
«Αν θέλει ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο να κατασκευάσουν φυτώριο λουλουδιών μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκατοντάδες στρέμματα δημόσιας ιδιοκτησίας που είναι χέρσα και όχι να ακυρώσουν μια προσπάθεια κοινωνικού χαρακτήρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ads

 Σημειώνεται πως την Τετάρτη 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε και πορεία στην Κέρκυρα ενάντια στην προσπάθεια και τις απειλές του Δήμου για εκκένωση της κατάληψης.