Έρευνα πραγματοποιείται για την παράλυση μια νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα, η οποία, σύμφωνα με τις αναφορές, εμφάνισε τα συμπτώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η γυναίκα αμέσως μετά παρουσίασε κόπωση και παράλυση στα κάτω άκρα και είναι υπό συνεχή παρακολούθηση από τον νευρολόγο στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Ads

Σύμφωνα με τους γιατρούς παρουσίασε το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré), ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα, συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Ήδη η νοσηλεύτρια έχει υποβληθεί σε αξονική, η οποία ήταν καθαρή κι εξετάζεται νευρολογικά για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί. 

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, είπε ότι η 42χρονη νοσηλεύτρια «ήταν απολύτως καλά στην υγεία της, είναι σίγουρο ότι πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου». «Έχουν εμβολιαστεί 400.000 άνθρωποι και δεν είχαν πρόβλημα, αλλά λέμε ότι αυτή η συνάδελφος δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Έχω πλήρη συναίσθηση των λεγομένων μου. Το λένε και οι γιατροί εκεί, ότι είναι παρενέργεια του εμβολίου. Είναι μια στους 400.000, δεν λέει τίποτα απολύτως αυτό για τον εμβολιασμό, αλλά η συνάδελφος είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και δεν μπορεί να σηκωθεί κι έχει τρομοκρατηθεί. Έχει κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, κι αμέσως μετά τη δεύτερη δόση σήκωσε πυρετό, είχε αφόρητους πόνους, ένιωσε παραλυσία και πήγε στο νοσοκομείο».

Ads

Από τη μεριά του για το ενδεχόμενο να είναι παρενέργεια μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ανέφερε: «Για την ανάπτυξη κάποιας νόσου πρέπει να δούμε κατά πόσο συνδέεται με τον εμβολιασμό. Είναι ένα περιστατικό που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Βασιλακόπουλος, πρόκειται για σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί μετά από εμβολιασμό και όχι τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, αλλά κυρίως για σύνδρομο που εμφανίζεται μετά από ιώσεις.

«Δεν είναι σίγουρο ότι φταίει το εμβόλιο. Δεν είναι τόσο εύκολο να συνδέσουμε το εμβόλιο με το σύνδρομο», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «για να το μάθουμε αυτό, θα πρέπει αυτή η επιπλοκή να εμφανιστεί σε πολλούς ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο».