Όσο αναβάλλεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για τους φορολογούμενους πολίτες οι οποίοι αντικαθιστούν τις τράπεζες στο εκτελεστικό απόσπασμα της πτώχευσης, υποστηρίζει ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο INSEAD Harald Hau.

Ads

Στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Juergen Stark υπαινίχθηκε την ύπαρξη συνωμοσίας γύρω από τη θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης, ακριβέστερα του «κουρέματος», του ελληνικού χρέους, τονίζοντας με νόημα ότι η σχετική συζήτηση «πυροδοτείται από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο», σε βάρος της προοπτικής της Ευρωζώνης.

Λίγο μετά, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Hau: «Αν υπάρχει κάποια συνωμοσία, αυτή είναι ανάμεσα στους κατόχους του ελληνικού χρέους και τις πολιτικές αρχές. Αποτελεί γεγονός μία στενή σχέση τραπεζιτών και πολιτικών, σε βάρος των φορολογούμενων». Κατά τη γνώμη του, καθώς η Ελλάδα οδεύει προς την πτώχευση, με τη βοήθεια των πολιτικών οι φορολογούμενοι πολίτες αντικαθιστούν στο εκτελεστικό απόσπασμα τους τραπεζίτες. «Η εκτέλεση θα γίνει, απλώς θα βρίσκεται άλλος στη θέση των υπαίτιων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Hau, έως το 2013, τουλάχιστον το 50% του ελληνικού δημόσιου χρέους θα έχει μετασχηματιστεί, περνώντας από ιδιωτικά χέρια σε μεγάλους θεσμούς – πιστωτές, όπως το ΔΝΤ ή άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Οι ιδιώτες πιστωτές; Θα έχουν εξαφανιστεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνέπειες από την καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης, η οποία θα έρθει σε αντίθεση με τις σημερινές διαψεύσεις και «θα συνδεθεί με την εξανέμιση του πολιτικού κεφαλαίου που διαχειρίζεται αυτή την κρίση αφού θα γίνει σαφές στους πολίτες ότι εξαπατήθηκαν», θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες. Και αυτό, συνέχισε, διότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν της επιπτώσεις, αλλά τότε θα έχει «τελειώσει» η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Θα είναι αμφίβολη η εξωτερική υποστήριξη και άρα πιο δύσκολη η ανάκαμψη της χώρας.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Hau, «μόνο οι τράπεζες και οι κάτοχοι του χρέους έχουν συμφέρον από την καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης», καθώς «κερδίζουν χρόνο για να βρουν αντικαταστάτες στο εκτελεστικό απόσπασμα». Επισήμανε δε πως οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στην αγορά δείχνουν ότι κανείς δεν πιστεύει στη βιωσιμότητα του χρέους. «Οι τιμές ομολογούν ότι θα ακολουθήσει στάση πληρωμών», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του κ. Stark ως άρνηση της πραγματικότητας. Εν κατακλείδι, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου υψηλό έλλειμμα που εκθέτει το σύνολο της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ».

Αναφορικά με τον προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο ίδιος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός: «Πρόκειται για μία σκληρή απόφαση, με μεγάλα μειονεκτήματα». Όπως αναφέρει, δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία χωρών οι οποίες αποχώρησαν από ένα κοινό νόμισμα. Θα χρειαστούν σίγουρα μεγάλες αλλαγές και θα ακολουθήσει κλείσιμο των κεφαλαιαγορών. «Και τι θα γίνει αν, για παράδειγμα, ο κρεοπώλης επιλέξει να πληρώνεται με ευρώ;», αναρωτιέται, αμφιβάλλοντας αν θα είναι εφικτή επί της ουσίας η επανεισαγωγή της δραχμής στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Hau, «είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί» σε αυτή την περίπτωση. Πάντως, η επιστροφή της δραχμής σίγουρα θα οδηγούσε στην υποτίμηση των μισθών, η οποία -κατά τη γνώμη του- θα ήταν μια απάντηση στη διαφαινόμενη πολύ χαμηλή ανάπτυξη της χώρας για την επόμενη 10ετία.