Η ελληνική κυβερνηση έδωσε την πρώτη μάχη, αυτή της Ευρώπης. Τώρα, τα πυρά που η κυβέρνηση δέχεται για τα μέτρα που δεσμεύτηκε απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της να υιοθετήσει τόσο από κάποια ενδοκυβερνητικά στελέχη όσο και από την αντιπολίτευση βρίσκονται στο επίκεντρο. Στην ατζέντα, και τα μέτρα που εξετάζονται για να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός» στο ελληνικό ποδόσφαιρο .

Ads

«Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, στη φορολογία και στο Δημόσιο δρομολογεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης που εγκρίθηκε χθες από το Eurogroup. Περιλαμβάνει ανατροπές στους συντελεστές και στον τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ, καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Προβλέπει, επίσης, μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο», γράφει το σημερινό «Έθνος».

image

«Χτύπημα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επέκταση Εγγυημένου Εισοδήματος. Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων χωρίς νέες περικοπές στις συντάξεις. Φρένο στις πρόωρες. Σταδιακά η αύξηση του κατώτερου μισθού. Προστασία της πρώτης κατοικίας. Ρύθμιση “κόκκινων δανείων”. Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ. Στο τραπέζι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ», είναι τα βασικά σημεία της λίστα Βαρουφάκη όπως τα στοιχειοθετεί η «Αυγή»

Ads

image

«Το Eurogroup ενέκρινε χθες τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τετράμηνη παράταση του προγράμματος, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Τόσο οι εταίροι, όσο και οι θεσμοί (ΔΝΤ, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), θεωρούν τις δεσμεύσεις της λίστας Βαρουφάκη σημείο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης», γράφει η σημερινή «Καθημερινή».

image

«Η κυβέρνηση Τσίπρα πέρασε εχθές τον σκόπελο των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς ενέκρινε με τηλεδιάσκεψη τις προτάσεις Βαρουφάκη, οπότε ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση», σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ωστόσο τώρα η κυβέρνηση έχει να ξεπεράσει και τον σκόπελο των εσωτερικών αντιδράσεων. Η επιστολή εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη να εκφράζει τις ενστάσεις του, την ίδια στιγμή που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για μέιλ ίδιο με το μέιλ Χαρδούβελη, το ΚΚΕ να καταθέτει πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονίων και να διαδηλώνει την Παρασκευή και το Ποτάμι να λέει ναι στις μεταρρυθμίσεις.

image

Κενές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη βλέπει από την πλευρά της η «Δημοκρατία», η οποία κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ουάου! Και αριστερά μέτρα στο μέιλ Βαρουφάκη». και αναφερόμενη στον υπουργό Οικονομικών κάνει λόγο για πέρασμα από τη δημιουργική λογιστική στη δημιουργική ασάφεια.

image

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά πυρά που δέχεται για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, εξετάζει μέτρα για την «κατάπαυση πυρός» που έχει ξεσπάσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο τραπέζι ακόμη και η διακοπή του πρωταθλήματος.

image

Επεισόδιο μεταξύ Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Αλαφούζου σημειώθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας, δύο ημέρες μετά τα επεισόδια στο ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. «Πριν από πενήντα χρόνια οι οπαδοί ΠΑΟ και Ολυμπιακού ενώθηκαν για να κάψουν την Αθήνα θεωρώντας ότι τους κορόιδεψαν οι ομάδες τους. Την ημέρα των πρωτοφανών σε αγριότητα επεισοδίων είχε προηγηθεί αγώνας αιωνίων – τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι οπαδοί θεώρησαν  ότι το αποτέλεσμα του αγώνα – ισοπαλία – ήταν στημένο ώστε να επαναληφθεί ο τελικ΄ςο και να τα τσεπώσουν πάλι οι ομάδες», σχολιάζουν «Τα Νέα». «Έκτοτε οι σκηνές οπαδικής βίας επαναλήφθηκαν τόσες φορές που είναι πλέον οικείες σε όλους, με τελευταίο κρούσμα τις φωτιές στο Απόστολος Νικολαΐδης. Αντιθέτως οι ποτηριές κατόπιν αντεγκλήσεων στη χθεσινή συνάντηση παραγόντων των ομάδων στα γραφεία της Σουπερ Λίγκα αποτελούν νέα σελίδα», γράφουν «Τα Νέα». «Είναι προφανές ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί νησίδα γενικευμένης ανομίας. Εξίσου προφανές είναι και το δια ταύτα σε ότι αφορά τη νέα κυβέρνηση», καταλήγει η εφημερίδα.