Υψηλά κέρδη σημειώνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:30, διαμορφώνεται στις 1.680,76 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,42%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 133,095 εκατ. ευρώ.

Ads

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε άνοδο 5,14%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδιζε 2,21% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ενισχυόταν κατά 2,41%. Κέρδη 7,95%, στα 1,90 ευρώ (υψηλό: 1,96) σημείωνε ο τίτλος της Marfin Popular Bank, μετά από δημοσίευμα της Daily Mail ότι η ολλανδική ING ενδιαφέρεται για την εξαγορά της κυπριακής τράπεζας έναντι 2,2 ευρώ ανά μετοχή.

«Η διοίκηση της Marfin Popular Bank δεν έχει γνώση ή ενημέρωση σχετικά με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα περί πρότασης εξαγοράς από την ολλανδική ING», ανέφερε η ανακοίνωση της Marfin.

Εκπρόσωπος της τράπεζας, στη Λευκωσία, δήλωσε στο Reuters ότι δεν γνωρίζει για κάποια πρόταση εξαγοράς. «Δεν γνωρίζουμε για κάποια πρόταση», είπε. Η τράπεζα, σε ανακοίνωση της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, είπε ότι «δεν έχει γνώση ή ενημέρωση» σχετικά με όσα αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Η ING, σύμφωνα με το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ακόμα, δημοσίευμα – χωρίς πηγή -της τουρικής εφημερίδας Sabah κάνει λόγο για ενδιαφέρον της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της χώρας, Ziraat, για την εξαγορά ποσοστού στην Αγροτική Τράπεζα (+13,21% στα 1,20 ευρώ).

Ads

Πολύ μεγάλα κέρδη σημείωναν, ακόμα, μεταξύ άλλων, οι Εθνική (+5,28% στα 11,76 ευρώ), Alpha (+7,41% στα 5,80 ευρώ), Eurobank (+9,67% στα 6,58 ευρώ), ΤΤ (+8,21% στα 4,22 ευρώ) και Πειραιώς (+11,11% στα 5,10 ευρώ). Σημειώνεται ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε, πως στις 23 Ιουλίου εξέδωσε καλυμμένη ομολογία ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία «δύναται να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ήταν υψηλότερα κατά 7,19%. Συνολικά, 153 μετοχές κινούνταν ανοδικά, 40 πτωτικά και 46 παρέμεναν σταθερές.

Ορισμός συμβούλων αξιολόγησης για την πρόταση της «Τράπεζας Πειραιώς»

Τον ορισμό συμβούλων αξιολόγησης της πρότασης της «Τράπεζας Πειραιώς» για εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ή την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών.

Το Υπουργείο έχει πραγματοποιήσει ήδη επαφές με επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η Morgan Stanley, η UBS και η Credit Suisse First Boston.

Στόχος του Υπουργείο είναι το αργότερο ως τις αρχές Σεπτεμβρίου και πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ η τουρκική τράπεζα Ziraat, μέσω του εκπροσώπου της, διαψεύδει τις φήμες για εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την αγορά ποσοστού στην ATEbank.