Διαφωνίες έχουν προκύψει στο αγωνιστικό μέτωπο των φορέων και κατοίκων της Κερατέας αναφορικά με το θέμα του ΧΥΤΥ μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής να προταθεί η περιοχή Φοβόλες για την δημιουργία του. Η πρόταση υπερψηφίστηκε μέσα σε κλίμα έντασης στο δημοτικό συμβούλιο καθώς οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής του πρώην δημάρχου Στ. Ιατρού καταψήφισαν την πρόταση. Παράλληλα πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να βλέπει θετικά την πρόταση που εγκρίθηκε από το Δημοτικό συμβούλιο της Λαυρεωτικής.

Ads

Η πρόταση του δημάρχου Λαυρεωτικής Κώστα Λεβαντή, υπερψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του «Νέα Εποχή» αλλά και την παράταξη «Δημοτική Καινοτομία» του πρώην δημάρχου Λαυρίου Δημήτρη Λουκά που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Την πρόταση καταψήφισαν οι παρατάξεις «Ελεύθερες Πόλεις» του πρώην δημάρχου Κερατέας Σταύρου Ιατρού, «Ενότητα», Λαϊκή Συσπείρωση και Δημοτική Καινοτομία.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος να συμφωνεί με την πρόταση που πέρασε από το Δημοτικό συμβούλιο και να προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής και στη δημοπράτηση του έργου μετά τη σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

«H μεγάλη σύγκρουση της Κερατέας έφερε ένα θετικό αποτέλεσμα. Μετά από όλα όσα έγιναν η Αυτοδιοίκηση υπέδειξε ένα νέο σημείο κατασκευής του ΧΥΤΥ γεγονός που δρομολογεί και την κατασκευή των έργων που θα συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή σταθμών μεταμόρφωσης και εργοστασίων στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά στην χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλίας Λιακόπουλος.

Ads

Την Τετάρτη η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συναντήθηκε με τον κ. Λιακόπουλο και του παρέδωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής με την οποία προτείνεται η κατασκευή ΧΥΤΥ και δύο εργοστασίων εργοστασίου επεξεργασίας 80.000 τόνων απορριμμάτων συμπεριλαμβανομένων και των 20.000 τόνων λυματολάσπης και μονάδας κομποστοποίησης σε δημοτική έκταση 52 στρεμμάτων στις Φοβόλες δίπλα στην παλιά χωματερή της Κερατέας.

«Προτείναμε σαν εναλλακτική λύση τον χώρο που είναι δίπλα στον παλιό ΧΑΔΑ, είναι δημοτικός χώρος, για γίνει εκεί το εργοστάσιο. Είναι για 240 τόνους σκουπιδιών την ημέρα. Επίσης ζητάμε και αποκατάσταση της παλιάς ΧΑΔΑ» ανέφερε μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ.Λεβάντης στο tvxs.

Αναφορικά με την πρόταση να δημιουργηθεί χώρος επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΒΙΟΠΑ υποστήριξε ότι «ήρθε ένα έγγραφο από την αποκεντρωμένη περιφέρεια που προβάλλει ότι είναι δύσκολη, σχεδόν αδύνατη η δημιουργία του εργοστασίου για τα απορρίμματα μέσα στο ΒΙΟΠΑ. Γι’ αυτό και εναλλακτικά προτείναμε τον χώρο αυτό. Είναι το ίδιο πράγμα απλά σε άλλη περιοχή, ένα χιλιόμετρο από εκεί».

«Θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει το πρόβλημα της Κερατέας και της διαχείρισης των σκουπιδιών για να έχουν θέμα πολιτικής ύπαρξης» τόνισε αναφορικά με τις αντιδράσεις των παρατάξεων που καταψήφισαν την πρόταση του.

Οι διαφωνούντες, ωστόσο, εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Όπως ανέφερε ο Στ. Ιατρού στο tvxs «κάναμε ένα αγώνα 4μήνες με αίτημα όχι μονάδα απορριμμάτων στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου και όχι στον περιφερειακό σχεδιασμό. Όλα αυτά με μια κίνηση ματ, όχι πολύ αιφνιδιαστικά, τα άλλαξε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρότεινε μια περιοχή που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την περιοχή που είχε προταθεί αρχικά από την κυβέρνηση, είναι δηλαδή πολύ κοντά στο Οβριόκαστρο, έχει περιφερειακό σχεδιασμό και την δημιουργία νέου ΧΥΤΥ και 2 εργοστασίων».

«Υπήρχε αρχικά μια κοινή ομόφωνη απόφαση για τον ΒΙΟΠΑ για μην δημιουργηθεί νέο ΧΥΤΥ. Όμως όπως φαίνεται υπήρξε πολιτική συνεννόηση του νυν δημάρχου και του κ. Η.Λιακόπουλου» επισημαίνει. Επιπλέον εκτίμησε ότι «το ΥΠΕΚΑ δεν πρόκειται να δεχθεί την πρόταση με αποτέλεσμα στο τέλος να οδηγηθούν στην λύση του Οβριόκαστρου, περιοχή που είχε προτείνει η κυβέρνηση ως αρχική τοποθεσία, και να την δεχθούνε».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Λεβαντής, υποστηρίζει ότι το Οβριόκαστρο είναι “κόκκινη γραμμή” για την δημοτική αρχή και ότι “αν δεν συμφωνήσουν σε αυτήν την εναλλακτική λύση τότε θα είμαστε εκεί όπως και πριν 4μήνες”.

Κατά τον κ. Ιατρού πάντως, η στάση της δημοτικής αρχής έχει ως αποτέλεσμα τον διχασμό της κοινωνίας της Κερατέας καθώς προσπαθεί με την κίνηση αυτή προσπαθεί να εμποδίσει τον κόσμο να αντιδράσει.

Πάντως ο Δήμος Λαυρεωτικής, μετά την κατάθεση της πρότασης, αναμένει την κλήση της υπουργού Περιβάλλοντος την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να παρθούν οριστικές αποφάσεις.