Τα φωτογραφικά πλάνα, από τις εκδηλώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, με τους Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη να κάθονται σε διπλανές θέσεις κέντρισαν όλα τα βλέμματα.

Ads

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απεικονίστηκαν, μάλιστα, να συνομιλούν. Είναι άγνωστο – και αμφίβολο – αν ο διάλογος αυτός, αφορούσε το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Η συζήτηση αυτή, άλλωστε, δεν γίνεται στο πόδι. Το μεγάλο ερώτημα είναι, ενδεχομένως, αν θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση μετά τις ευρωεκλογές.

Οι ηγεσίες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης ή ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς, χωρίς ωστόσο να αφήνουν μία χαραμάδα σύγκλησης των δύο κομμάτων. Ασφαλώς, ο προεκλογικός ανταγωνισμός δεν αφήνει το περιθώριο για δημόσια φλερτ μεταξύ Κουμουνδούρου και Χ. Τρικούπη. Οι διαφορές, εντούτοις, των δύο κομμάτων και το πολιτικό – ψυχικό χάσμα που τα χωρίζει εγείρει, ένθεν κακείθεν, ερωτήματα για τη δυνατότητα και την προοπτική ενός στρατηγικού διαλόγου.

Μέλος της “παλιάς φρουράς” της Κουμουνδούρου δηλώνει στο TVXS ότι οι μομφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπερβαίνουν το πλαίσιο του προεκλογικού διαγκωνισμού, τορπιλίζοντας το έδαφος μίας ειλικρινούς συζήτησης για το μέλλον του χώρου, «προς τέρψη του Μαξίμου και του κ. Μητσοτάκη».

Ads

Οι δομικές διαφωνίες ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ

Μόλις προχθές, ο Στέφανος Κασσελάκης (TV100) επανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς στο προσκήνιο, τα υπέρογκα χρέη του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχω κρύψει ποτέ την πρόθεση μου το μόνο οικονομικά ανεξάρτητο κόμμα της χώρας, από τα μεγάλα κόμματα, να μπορεί να γίνει η δημοκρατική παράταξη της χώρας» ανέφερε για το κόμμα του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης θεωρεί τον Ν. Ανδρουλάκη «εκβιαζόμενο» από το Μαξίμου ελέω του σκανδάλου παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου τέθηκε το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν στηρίζει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σε αυτό το φόντο των δομικών διαφωνιών, ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, δεν έκρυψε την επιθυμία του να συγκεντρώσει στο κόμμα του ολόκληρη την πίτα της Κεντροαριστεράς. Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «με σύγχρονη αριστερή πολιτική θα ενώσει όλη την κεντροαριστερά. Αυτό είναι το οποίο θα κάνουμε». Κατέστησε σαφές, μάλιστα, ότι έχει αποκρυσταλλώσει τον οργανωτικό σχεδιασμό του.

«Προφανώς πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο οργανόγραμμα, στα όργανα, τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επερχόμενο καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Σε εκείνο το συνέδριο θα επιθυμούσα να υπάρχει μια πλατιά λαϊκή βάση στην οποία να συμμετάσχουν προοδευτικοί συμπολίτες μας και από άλλους χώρους ή και από την αποχή. Διότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας που απείχαν για πρώτη φορά βλέπουν ότι κάτι πάει να γίνει διαφορετικά», δήλωσε.

Το…ταγκό με το βλέμμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, επιχείρησε να μετατοπίσει την ευθύνη, αποκλειστικά, στον Ν. Ανδρουλάκη για «τις περιορισμένες δυνατότητες ώσμωσης των δύο χώρων». Μιλώντας στην Καρδίτσα, όπου περιόδευσε προ ημερών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απάντησε στο αίτημα πολίτη να ενωθεί η Κεντροαριστερά ότι «ξέρεις αγγλικά; It take’s two to tango. Δύο χορεύουν ταγκό. Εγώ είμαι έτοιμος».

Όσες και όσοι εκτιμούν πως γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του, σημειώνουν ότι «ο πρόεδρος προσποιείται ότι δεν επιθυμεί να κλείσει τις πόρτες του διαλόγου, αφενός για να μην επικριθεί από τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που επιθυμούν τη σύμπλευση της Κεντροαριστεράς και αφετέρου για να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος του ότι ευθύνεται, για αυτή την απόσταση, η άλλη πλευρά».

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του «παλαιού ΣΥΡΙΖΑ» έχουν τοποθετηθεί, με διάφορους τρόπους, υπέρ της συμπόρευσης των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά:
Ο Κώστας Ζαχαριάδης πρότεινε την κοινή κάθοδο των προοδευτικών δυνάμεων στην περίπτωση που το Εκλογοδικείο αποφασίσει την έκπτωση των βουλευτών των «Σπαρτιατών». Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά, «για την προοδευτική αντιπολίτευση υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να ηττηθεί η Ν.Δ. εκλογικά και να μην πάρει και τις 11 έδρες που θα διεκδικηθούν: η κοινή εκλογική κάθοδος. Για να μπει ένα φρένο ελπίδας και ανατροπής, ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο, για να διευρυνθεί και πέραν των τειχών της αυτοδιοίκησης (σ.σ. το παράδειγμα της εκλογής Δούκα στον δήμο της Αθήνας) το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν είναι αήττητη».

Ακολούθησε η παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βασιλειάδη. Οπως είπε, η συζήτηση για ευρύτερες συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο θα πρέπει να ανοίξουν σίγουρα μετά τις ευρωεκλογές, προσθέτοντας: «Ισως πρέπει να ανοίξει και νωρίτερα αν θέλουμε να κάνουμε μια πρώτη σοβαρή ρωγμή στη Ν.Δ.». Σε ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο απάντησε ότι «αν θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση και φαντάζομαι και ελπίζω ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν και τα όργανα».

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του Αντώνη Κοτσακά. Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνε μεταξύ άλλων πως «χρειαζόμαστε ένα minimum κοινό πρόγραμμα όλων των δυνάμεων του αριστερού προοδευτικού χώρου. Χρειαζόμαστε ένα μέτωπο για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Χρειαζόμαστε μια κίνηση των «από τα κάτω» που θα καταστήσει σαφή στις κομματικές ηγεσίες του πολυδιασπασμένου χώρου την απαίτηση για συμπόρευση».

Παράλληλά, ο Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνει, στις πυκνές δημόσιες εμφανίσεις του, ότι «σήμερα το άθροισμα των κομμάτων του προοδευτικού κόσμου δεν αγγίζει το ποσοστό της Ν.Δ.» και ότι «η ελπίδα του λαού για δικαιοσύνη, πρόοδο και πραγματική δημοκρατία, για κοινωνικό κράτος και αναδιανομή του πλούτου θα εκπληρωθεί μόνο μέσα από την υπέρβαση κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων, πολιτικών αγκυλώσεων».

Οι πιθανές φουρτούνες του Ανδρουλάκη

Στην αντίπερα όχθη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι ο ίδιος μπορεί να κάνει πράξη την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, διερωτώμενος αν «ο Κασσελάκης μπορεί». Τα λόγια του προέδρου ΠΑΣΟΚ δεν ηχούν πειστικά ακόμα σε στελέχη του κόμματος του, από τη στιγμή που το κόμμα του θεωρείται δύσκολο να πραγματοποιήσει ένα εκλογικό άλμα που θα το φέρει στη δεύτερη θέση των ευρωεκλογών.

Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν τα σχετικά δημοσκοπικά ευρήματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τους γνώστες του παρασκηνίου, κύματα αμφισβήτησης. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο Ν. Ανδρουλάκης αποκάλεσε «διασκεδαστή» τον Στ. Κασσελάκη δεν επικροτήθηκε ιδιαίτερα από τα πιο μετριοπαθή στελέχη – της νεότερης γενιάς – του κόμματος που τάσσονται υπέρ ενός πιο ήπιου λόγου.

Άτυπο debate Kασσελάκη – Ανδρουλάκη – Χαρίτση

Ως μεγάλο debate (και) για το μέλλον της Κεντροαριστεράς ενδέχεται να εξελιχθεί το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η ΓΣΕΒΕΕ (στα οποία οι κεντροαριστερές παρατάξεις είναι ισχυρές) στις 25 Μαΐου. Λίγη ώρα μετά την εισαγωγική ομιλία του σοσιαλδημοκράτη πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, θα λάβουν το λόγο οι: Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Χαρίτσης.