Συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δέχεται συγκεκριμένη ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα COP27 που διεξάγεται στην Αίγυπτο.

Ads

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να πάλι λόγο για “ψέματα”, αρνούμενος επί της ουσίας ότι βρίσκεται εκείνος πίσω από παρακολουθήσεις υπουργών της κυβέρνησης, πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Επανέλαβε επίσης πως “το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων δεν είναι μόνον ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό ζήτημα” και υπογράμμισε τη δέσμευσή του ότι η χώρα μας θα είναι “η πρώτη στην ΕΕ που θα απαγορεύσει τις παράνομες παρακολουθήσεις και τα παράνομα συστήματα παρακολούθησης”.

Συγκεκριμένα, η πλήρης απομαγνητοφώνηση, όπως δόθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, έχει ως εξής:

Francine Lacqua: Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζω ότι το Σαββατοκύριακο έγινε επίσης πολύς λόγος για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε αυτά που γνωρίζετε; Είναι ακριβές ότι δημοσιογράφοι και άλλοι παρακολουθούνταν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απολύτως όχι. Έχω καταστήσει σαφές ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι απολύτως ψευδές. Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά – δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία.