Την εγκατάλειψη της ευρωζώνης από την Ελλάδα και την υποτίμηση του νέου νομίσματος θέλει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας, Μίροσλαβ Σίνγκερ. Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs, δεν βλέπει μεμονωμένες αποχωρήσεις από την ευρωζώνη και συστήνει την αποφυγή των μέτρων λιτότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα. Παράλληλα, το ΔΝΤ εμφανίζεται σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, Spiegel, να θεωρεί ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και κρίνει απαραίτητες νέες κινήσεις για την αποφευχθεί η χρεοκοπία και να τηρηθούν οι στόχοι.

Ads

 
Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να υποτιμήσει το νέο ελληνικό νόμισμα, εκτός και εάν επιδιώκει να δημιουργήσει «μαζική» χρηματοδότηση για τις χρεωμένες χώρες, υποστηρίζει ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας, Μίροσλαβ Σίνγκερ.
 
Με ιδιαιτέρως αιχμηρή γλώσσα, ο Μίροσλαβ Σίγνκερ υποστηρίζει στην Hospodarske Noviny ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο να βοηθήσουν τις τράπεζες, οι οποίες, ενδεχομένως, χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, παρά να αφιερώνουν χρόνο στην Ελλάδα , η οποία εκπροσωπεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας.
 
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επιθυμία να δοθεί στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσόν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, δεν βλέπω να υπάρχει άλλη λύση από την απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο τραπεζίτης στη συνέντευξη του που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα.
 
«Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν δοθεί δάνεια που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν την εξοικονόμηση χρόνου η Ελλάδα για τους πλούσιους Έλληνες, ώστε να μεταφέρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό μειώνει την αξιοπιστία της Ευρώπης και την προθυμία των μη ευρωπαϊκών χωρών να δανείζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει την Ευρώπη» συνεχίζει ο Μίροσλαβ Σίνγκερ, ο οποίος διευκρινίζει πως η Τσέχικη Δημοκρατία, παρότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει το ευρώ στο άμεσο μέλλον.
 
Όσο για το μέλλον της ευρωζώνης, ο Μίροσλαβ Σίνγκερ υποστηρίζει ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην πιθανή αναδιάρθρωση κεφαλαίου των τραπεζών.
 
Goldman Sachs: Απίθανη η έξοδος μιας μόνο χώρας από το ευρώ

Την Ελλάδα φέρνει η Goldman Sachs ως παράδειγμα προκειμένου να στηρίξει την άποψη της πως η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας θα εγκλωβίσει τις περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ σε φαύλο κύκλο ύφεσης και δημοσιονομικών αστοχιών.
 
Σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας αναφέρεται πως οι δυνατότητες για πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι περιορισμένες. Για τον λόγο αυτό η Goldman Sachs θεωρεί πως από τη στιγμή που τα προγράμματα προσαρμογής των εν λόγω χωρών επικεντρώνονται στα διαρθρωτικά μέτρα τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να αξιολογηθούν σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
 
Επικαλούμενη την ελληνική εμπειρία η Goldman Sachs αναφέρει πως οι αρχές έχουν πια καταλάβει πως οι απαιτήσεις για μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσπάθειες και επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων για το έλλειμμα, εγκυμονούν τον κίνδυνο παγίδευσης των περιφερειακών χωρών σε έναν φαύλο κύκλο χαμένων στόχων, μεγαλύτερης λιτότητας, οικονομικής αδυναμίας και μείωσης των φορολογικών εσόδων.
 
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως εφεξής αντί να ζητείται  μεγαλύτερη λιτότητα από την περιφέρεια η άσκηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα μετατοπιστεί προς το σχεδιασμό ενός νέου δημοσιονομικού καθεστώτος με πιο μακροπρόθεσμες στοχεύσεις.
 
Ακόμη, με δεδομένη τη βαθιά ενοποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και των οικονομιών της Ευρωζώνης, η Goldman Sachs θεωρεί πως είναι απίθανο μία και μόνο χώρα να εξέλθει από το ευρώ και να βρεθεί σε απομόνωση, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ευρύτερη κατάρρευση.
 
Όπως τονίζεται στην έκθεση της επενδυτικής τράπεζας από οικονομική, πολιτική και ψυχολογική άποψη η άτακτη έξοδος μιας αδύναμης ή και μεγαλύτερης χώρας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε  μια ευρύτερη κρίση και θα τροφοδοτούσε τις «προσδοκίες» για νέες εξόδους από το ευρώ.