Το άρθρο της βουλεύτριας της ΝΔ, Όλγας Κεφαλογιάννη, στο οποίο εκφράζει την αντίθεσή της σε αρκετά σημεία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου Τσιάρα για το οικογενειακό δίκαιο και τη συνεπιμέλεια, είναι το κεντρικό θέμα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, η Όλγα Κεφαλογιάννη, διαχωρίζει και ηχηρά πλέον τη θέση της, από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία υπερασπίζεται το νομοσχέδιο με το επιχείρημα πως πρόκειται για μια «παιδοκεντρική» μεταρρύθμιση «η οποία διατηρεί και ενισχύει το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού ως το βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση των σχέσεων των τέκνων με τους γονείς τους».

Ads

Έχει σημασία, πως το άρθρο δημοσιεύεται τρεις μέρες μετά την εισαγωγή του νομοσχεδίου Τσιάρα στη βουλή και αφού -υπό την πίεση των αντιδράσεων από φορείς, σύσσωμες τις γυναικείες οργανώσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης- ο υπουργός τροποποίησε κάποιες διατάξεις.

Στο άρθρο με τον τίτλο «Σε ποια σημεία διαφωνώ με τον νόμο για τη συνεπιμέλεια», η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: Περιέχει σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού, νομικώς είναι προβληματική η διατύπωση για εξίσου γονική μέριμνα και πως ο νομοθέτης δεν πρέπει να υποκαθιστά τη δικαστική εξουσία.

Πιο συγκεκριμένα γράφει πως στο υπάρχον σχέδιο νόμου, δεν κατορθώνεται να παραμένει στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων το ίδιο το συμφέρον του παιδιού. «Θα έλεγε κανείς μάλιστα ότι μάλλον διαφαίνεται μια προσήλωση, στις στοχεύσεις των γονέων, με εμφατική αναφορά σε αυτούς, και μάλιστα στον γονέα που δε διαμένει με το τέκνο».

Ads

Σε σχέση με το παραπάνω, να προσθέσουμε, ότι οι γυναικείες οργανώσεις, έχουν καταγγείλει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο γραμμένο καθ’υπόδειξη των οργανώσεων των πατεράδων, πράγμα το οποίο έχει συνομολογήσει ένας από αυτούς σε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη προσθέτει επίσης ένα παράδειγμα, που δείχνει με ποιον τρόπο το νομοσχέδιο θα επιβαρύνει τις μητέρες οι οποίες συνήθως ζουν με τα παιδιά: «Ενώ ο Α.Κ. ήδη προβλέπει ότι ο καθένας από τους γονείς επιχειρεί και μόνος του συνήθεις πράξεις επιμέλειας του παιδιού ή πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο, εισάγει ως προϋπόθεση θα λέγαμε για τις πράξεις αυτές, τη φράση «κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα».

«Είναι προφανές» συνεχίζει η βουλεύτρια, «ότι με την πρόβλεψη αυτή, πρακτικά ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο -που είναι συνήθως η μητέρα- θα επιφορτίζεται με την παράλογη υποχρέωση να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον άλλο γονέα. Και μάλιστα για επουσιώδη ζητήματα της τρέχουσας καθημερινότητας του παιδιού. Κάτι που είναι εκτός από άσκοπο και  αθέμιτο για την τήρηση της ιδιωτικότητας του γονέα που διαμένει με το παιδί».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μιλάει και για άλλες σοβαρές αστοχίες οι οποίες προσκρούουν στον πυρήνα της προστασίας του συμφέροντος του παιδιού. «Στην πρόβλεψη ας πούμε ότι οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα, εντοπίζονται σοβαρά νομικά και ουσιαστικά προβλήματα καθώς είναι αδύνατον οι γονείς να “…εξακολουθούν να ασκούν εξίσου τη γονική μέριμνα” αφού εξίσου δεν την ασκούν ούτε καν εντός γάμου σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα»

Προσθέτει επίσης ότι η ισόχρονη άσκηση γονεϊκής μέριμνας παραπέμπει στην υιοθέτηση της εναλλασσόμενης κατοικίας. «Δημιουργούνται έτσι νέα ζητήματα, που έρχονται να περιπλέξουν τις καταστάσεις ανάμεσα σε δύο γονείς, εις βάρος πάντα του παιδιού»

Κλείνει το άρθρο γράφοντας πως μια νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, θα μπορούσε να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πρόκληση για ριζικές αλλαγές όπως γίνεται σε άλλες χώρες, όπου προβλέπονται οικογενειακά δικαστήρια. Καταλήγει πως ο νομοθέτης θα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση περαιτέρω ενδυνάμωσης αλλά και θωράκισης των ρόλων πάντα προς όφελος του παιδιού».