Σε «εκρηκτικό κλίμα» διεξάγεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με φόντο την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τις ευρωεκλογές.

Ads

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «αρρυθμίες». Παράλληλα όμως εξαπέλυσε «καρφιά» κατά των εσωκομματικών του αντιπάλων, υποστηρίζοντας ότι πλέον το κόμμα είναι παντού «πρώτο θέμα εξαιτίας των δηλώσεων όσων το αμφισβητούν». Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι τα media μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης είχαν ως στόχο να αφανιστεί το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο ανοίγματος των εσωκομματικών διαδικασιών για εκλογή ηγεσίας θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου.

ΠΑΣΟΚ: Κάλπες το φθινόπωρο για εκλογή προέδρου ζητά ο Χριστοδουλάκης

Προσφυγή στις κάλπες για εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο, με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπει το καταστατικό, ζήτησε στη δική του τοποθέτηση ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ads

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές» και πρότεινε επανεκκίνηση, έκανε σφοδρή επίθεση στην ηγεσία για τη λειτουργία του κόμματος και τις επιλογές και υπογράμμισε ότι «είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου». Τα βασικά σημεία της ομιλίας του έχουν ως εξής:

– «Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος: Η τεχνική, αριθμητική και διαδικαστική συζήτηση που σχετικοποιεί τον πήχη για να υποκειμενικοποιήσει την επιτυχία ή αποτυχία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, υποτιμά την ιστορία της παράταξης, τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, και κυρίως την προοπτική της. Το ερώτημα είναι απλό: το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, γεννά προσδοκία στα μέλη μας, στη βάση μας και στον προοδευτικό κόσμο ότι μπορούμε δυνητικά να αποτελέσουμε φορέα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, αυτό αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού.

– Η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση.

– Είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου. Απαιτείται συμπαγές πολιτικό αφήγημα, αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες.

– Χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας».

ΠΑΣΟΚ: «Πυρά» Κατρίνη κατά Ανδρουλάκη

«Βολές» προς όσους είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα που βρίσκεται στο 13 με 15%, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι», είπε αρχικά και πρόσθεσε: « Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%. Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία». Την ίδια ώρα, κατηγόρησε συγκεκριμένα στελέχη ότι θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ο Μ. Κατρίνης τόνισε: «Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε. Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο. Όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟK σημείωσε: «Όταν δυσαρεστήσουμε φίλους και συμμάχους που θεωρούν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους στα εθνικά θέματα. Όταν τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στην απαράδεκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 οικογένειες».

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να γίνει μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο. Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση. Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».