Πριν από λίγη ώρα έληξε η απεργία πείνας των προσφύγων κρατουμένων στη φυλακή της Κασσαβέτειας Βόλου. Τους τρεις Παλαιστίνιους που ξεκίνησαν την διαμαρτυρία την Τρίτη το βράδυ ράβοντας τα στόματά τους, είχαν ακολουθήσει 4 ακόμα συγκρατούμενοι τους, ενώ συνολικά 50 άτομα απείχαν από τα συσσίτια των φυλακών. Οι πολιτικοί πρόσφυγες προχώρησαν σε αυτή τη συμβολική και βάναυση για τον εαυτό τους μορφή διαμαρτυρίας, αντιδρώντας στην προοπτική απέλασής τους από τη χώρα.

Ads

Μάλιστα, οι κρατούμενοι σκλήρυναν εχθές τη στάση τους, αρνούμενοι να μεταβούν στο Νοσοκομείο Βόλου και τη φροντίδα τους ανέλαβε ο γιατρός των φυλακών, ενώ δέχονταν μόνο να πιουν νερό με καλαμάκι.

Οι τρεις 30χρονοι Παλαιστίνιοι κρατούνται εδώ και 9 μήνες στις ελληνικές φυλακές αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο δικαστικής απέλασης, κάτι που απαγορεύεται ρητά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μιας και η χώρα τους βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον Τάκη Πολίτη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, που μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθεί να αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ads

«Είναι μια επαναλαμβανόμενη ιστορία στην Κασσαβέτεια τον τελευταίο καιρό», εξηγεί ο κ. Πολίτης. «Υπάρχουν αλλοδαποί που έχουν βρεθεί στις φυλακές για κάποια μικροπαραβατικότητα, έχουν εκτίσει την ποινή που τους αντιστοιχεί και στη συνέχεια κρατούνται ακόμα στη φυλακή επειδή έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και έχουν υποστεί δικαστική απέλαση. Για κάποιες χώρες προέλευσης όμως (Αφγανιστάν, Σομαλία, Σουδάν, Παλαιστίνη, κλπ) η απέλαση είναι ανέφικτη. Επομένως, δεν έχει νόημα αυτοί οι άνθρωποι να κρατούνται περαιτέρω στη φυλακή, τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η ποινή τους».

Για την κατάσταση αυτή, ο καθηγητής κατηγορεί πρωτίστως την εισαγγελία Βόλου, που, όπως λέει, «κρατάει μια στάση, το λιγότερο περίεργη, και δεν επιτρέπει την αποφυλάκιση όλων αυτών που είναι γνωστό πως η απέλασή τους είναι αδύνατη. Δεν μπορώ να εκλάβω την όλη κατάσταση ως μία αυστηρά τυπολατρική τήρηση του νόμου. Μου φαίνεται τελείως απάνθρωπη αυτή η συμπεριφορά. Αυτή η στάση τους στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον των κρατουμένων».

Παράλληλα, τονίζει πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό: «Μέσα στον Οκτώβρη είχαμε τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας στις φυλακές αυτές, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Είχαμε κάνει τότε μια παρέμβαση, η οποία όμως δεν έφερε άμεσα αποτελέσματα, και έτσι αναγκαστήκαμε να κάνουμε μήνυση κατά της εισαγγελίας Βόλου, που δεν επέτρεπε την καθόλα νόμιμη απελευθέρωση παρά την απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Βόλου να δοθεί απολυτήριο σε αυτούς τους κρατούμενους.

Πρόκειται για παραλογισμό, είναι μια επιλεκτική ερμηνεία του νόμου που οδηγεί σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν επίσης φαινόμενα κάκιστης συμπεριφοράς από πλευράς των σωφρονιστικών υπαλλήλων και μάλιστα έχουν γίνει καταγγελίες προ διμήνου για το συγκεκριμένο κατάστημα, ακόμα και επερώτηση στη Βουλή».

Η απεργία πείνας πάντως έλαβε τέλος πριν από λίγες ώρες, μετά από την απόφαση της εισαγγελίας να απελευθερώσει δύο από τους διαμαρτυρόμενους, κάτι που όπως περιγράφει ο κ. Πολίτης «δημιούργησε μια θετική ψυχολογία στους συγκρατούμενούς τους», που αναμένουν ότι τα δίκαια αιτήματά τους θα διευθετηθούν τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, να σημειωθεί πως την ερχόμενη Δευτέρα
, οι επιτροπές κρατουμένων από όλες της φυλακές της χώρας έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν κοινή στάση διαμαρτυρίας με θέμα τις συνθήκες κράτησης, τις ποινές, τις άδειες και τις μετατάξεις των κρατουμένων. Για την Δευτέρα, το σύνολο των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές αναμένεται να απέχει από το συσσίτιο, ενώ προβλέπεται πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και με άλλους τρόπους.