Σοβαρά ζητήματα φαίνεται πως προκύπτουν γύρω από έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής από τη διοίκηση του Γ. Πατούλη.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τoy Στέργιου Ζιαμπάκα για την Εφημερίδα των Συντακτών, το επίμαχο σχέδιο θα προωθηθεί προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο σε μονοθεματική συνεδρίαση στις 20 ή στις 27 Ιουλίου από την περιφερειακή αρχή.

Κάτι τέτοιο όμως συνεπάγεται ότι τότε θα έχει εκπνεύσει η δίμηνη προθεσμία που προβλέπει ο «νόμος Σκρέκα» και το ΠΕΣΔΑ, που φέρνει καύση ακόμη και σύμμεικτων απορριμμάτων, θα μπορεί να εγκριθεί με μια απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, χωρίς να έχει προηγηθεί ο αναγκαίος οργανωμένος -και δημοκρατικός- διάλογος γύρω από τις προβλέψεις του.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αν και η αρχική εκδοχή του ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021 από την ολιγομελή -και ελεγχόμενη από τον κ. Πατούλη- Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), στη συνέχεια νεότερη εκδοχή του Σχεδίου εγκρίθηκε από την ίδια Επιτροπή στις 19 Απριλίου 2022, με την προσθήκη της καύσης ακόμη και σύμμεικτων απορριμμάτων -όχι μόνο απορριμμάτων που έχουν υποστεί επεξεργασία- με τον «μανδύα» μιας απροσδιόριστης μεταβατικότητας.

Ads

Η τελευταία επικαιροποίηση του Σχεδίου ουδέποτε συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, έλαβε ωστόσο θετική γνωμοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 16 Μαΐου 2022.

Από τη δική της μεριά, η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι ο νόμος 4685/2020 προβλέπει ότι το ΠΕΣΔΑ πρέπει να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής εντός δύο μηνών από την προαναφερθείσα γνωμοδότηση και εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, «η έγκριση του ΠΕΣΔΑ γίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Ετσι λοιπόν η περιφερειακή αρχή Πατούλη δείχνει ότι θα αξιοποιήσει αυτό το «παράθυρο» του κυβερνητικού νόμου που περιορίζει το περιφερειακό συμβούλιο σε γνωμοδοτικό ρόλο.

Μιλώντας μάλιστα στην Εφημερίδα των Συντακτών στελέχη της περιφερειακής αρχής υποστηρίζουν ] ότι η έγκριση του ΠΕΣΔΑ «δεν εμπίπτει αμιγώς στις αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου», προσθέτοντας ότι το Σχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση (δηλαδή μη δεσμευτική ενημέρωση) σε συνεδρίαση στις 20 ή 27 Ιουλίου. Κάτι τέτοιο σημαίνει η περιφερειακή αρχή θα ενημερώσει το σώμα ενώ θα έχει εκπνεύσει η δίμηνη προθεσμία.

Αλλωστε, ο περιφερειάρχης έχει μιλήσει δημοσίως από τον περασμένο Ιούνιο για «εγκεκριμένο» ΠΕΣΔΑ, επιβεβαιώνοντας την απροθυμία του να φέρει το θέμα εγκαίρως στο περιφερειακό συμβούλιο. «Αν οι περιφερειακές παρατάξεις και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου δεν θέλουν να είναι απλά ακροατές της ανακοίνωσης της έγκρισης του νέου ΠΕΣΔΑ από την κυβέρνηση, οφείλουν -έστω και την τελευταία στιγμή- να αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να μη γίνει πράξη το (ιουλιανό) πραξικόπημα της κυβέρνησης και του κ. Πατούλη», καλεί την αντιπολίτευση το «Δυτικό Μέτωπο».

Τα “θολά” σημεία

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, την ίδια στιγμή το ΠΕΣΔΑ διατηρεί ως «άγνωστους χ» ορισμένα από τα σημεία της Αττικής όπου θα κατασκευαστούν οι λεγόμενες Μονάδες Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης (ΜΑΑ) απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκκρεμεί η χωροθέτηση της μεγαλύτερης δυναμικότητας ΜΑΑ (315.000 τόνων/έτος) που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και τμήμα των νότιων προαστίων, έργο που θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη με Ιδιωτικό Τομέα) και για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες εύρεσης αναδόχου. Ουδέν νεώτερον υπάρχει σχετικά με το πού και πώς θα κατασκευαστεί η ΜΑΑ που θα εξυπηρετεί τους δήμους των νότιων προαστίων.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου, η οποία ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, το θέμα της ΣΜΠΕ θα είναι ώριμο ανάμεσα στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα προωθηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.

Τι ζητά το «Δυτικό Μέτωπο»

Υπενθυμίζεται πως με ανοιχτή επιστολή του, το «Δυτικό Μέτωπο» έχει καλέσει τον περιφερειάρχη Αττικής να δεσμευτεί στα εξής:

  • Να μην παρακαμφθεί το περιφερειακό συμβούλιο ως προς την αρμοδιότητά του να εγκρίνει το ΠΕΣΔΑ, «καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αντιδημοκρατική εκτροπή».
  • Να δημοσιοποιηθούν οι υποστηρικτικές μελέτες, όπως αυτή για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων για τις Μονάδες.
  • Να αναμορφωθεί πλήρως η μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, σύμφωνα με τις αρχές της αποκεντρωμένης διαχείρισης, που θα έχει ως πυλώνες τη δημόσια διαχείριση, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση, αποκλειόμενων των πρακτικών καύσης.
  • Να δημοσιοποιηθεί η ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ και να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης.
  • Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα δημοτικά συμβούλια και στους πολίτες να συζητήσουν και να εκφέρουν γνώμη για το νέο ΠΕΣΔΑ και τη ΣΜΠΕ.